Családi házak kamerás védelme

2009-02-25 17:44:13 |

A betörésvédelmi rendszereknek az egyik jelentős vonalát képviselik a kamerás megfigyelő rendszerek. A biztonságtechnika e területén is nagy választékot találhatunk, hiszen a "kamukamerától" a professzionális éjjel is látó szerkezetekig számos változathoz hozzájuthatunk.

Érdekes kérdés a biztonsági rendszerekkel, akár a kamerás megoldásokkal kapcsolatban is, hogy hogyan vélekedhetnek erről a betörők. Ha egy házon felszerelve riasztót látnak, vagy biztonsági kamerákat, akkor vajon az az első gondolatuk, hogy ebben a házban a lakók értékeket tartanak, ezért érdemes benézni?! Vagy épp ellenkezőleg: ha ennyire védik a házat, akkor jobb elkerülni.

Hazai kamerakörkép, újdonságokkal

A barkácsáruházakban kamerautánzatot már néhány száz forintért lehet kapni, 20-30 000-ért pedig többkamerás szettet kis monitorral. De a komolyabb verziójú termékek is egyre gyakoribbak hazánkban.
A családi házaknál is egyre terjed a videó megfigyelés, ami nem csak egyszerű kamerákból áll, aminek a képét a tv-n lehet látni, hanem digitális rögzítővel kiegészített, éjjel is látó infra kamerákból, esetleg internetes távoli eléréssel.
-"Nem nehéz megkülönböztetni egy álkamerát egy valóditól. A bevásárló központokban kapható álkamera úgy néz ki, mintha egy hypo-s dobozból csinálták volna. Akik egy kicsit jobban ismeri a kamerákat, azok némely esetekben meg tudják különböztetni a működő és csak dísznek felszerelt, egyébként valódi, de nem bekötött kamerákat is" - mondta Tóth Péter a FOL-TOP Biztonságtechnikai Kft. Ügyvezetője.
A szakember kiemelte: "A barkácsáruházakban kapható áruk sem felbontásban sem minőségben nem érik el a megfelelő szintet, MABISZ minősítéssel sem rendelkeznek. További hátrányuk, hogy nincs szakember a felszerelésükre, tehát a vásárló maga telepíti egy programmal, egy kínairól magyarra fordított leírás alapján. Hiba esetén nincs kitől segítséget kérni, ezért leszerelheti, visszaviheti az eredeti csomagolásban hiánytalanul, majd kap egy új szettet, és kezdődhet minden elölről."

A biztonságnak ára van, de ez nem megfizethetetlen...

-"Egy családi ház védelme átlagosan négy kamerával megoldható. Jó ár-érték arányú termékekkel számolva: négy infrakamerás rendszer (amelynél éjjel 0 LUX-nál 12 méteres a látótávolság, időjárásálló kamerákkal, tartókonzollal, digitális rögzítővel, aminek tárolókapacitása 320 Gb HDD), nagyjából bruttó 140 000 forint plusz munkadíjból kihozható" - mondta Tóth Péter.
Ennél vannak olcsóbb és drágább, azaz gyengébb és jobb felbontású, illetve több, vagy kevesebb infra leddel rendelkező kamerák is. Az éjszakai felvétel minőségét a felbontáson kívül nagyban befolyásolja az infraledek száma és típusa. Léteznek nagy teljesítményű infra vetők is.
Napjaink újdonságai közé tartoznak a duál kamerák, melyekben külön található az átlagos színes, és a nagyobb felbontású fekete-fehér szenzor. Ennek előnye, hogy az éjszakai felvétel minősége jobb lesz, mint az egy szenzoros kamerák esetében.

Másik újdonság, hogy a digitális rögzítők idáig MPEG4 formátumban rögzítettek, amit most felvált a H264 formátum, ami közel kétszer több adat elmentését teszi lehetővé ugyanakkora tárhelyen. Ez egy fontos momentum, hiszen lényeges hogy a képet rögzítsük is: mert egy esetleges betörés után csak így tudjuk visszanézni a kamera által korábban rögzített képeket. A mobiltelefonon történő betekintés lakásunkba egy távoli helyről sem lehetetlen már, csak internet elérés kérdése, természetesen a megfelelő sávszélességgel. Ebben az iparágban jelentős fejlődés várható még.
-"Vezeték nélküli kamerákkal jelen pillanatban mi nem foglalkozunk, mert ezeknek sem a felbontása, sem a kódolása nem felel meg a biztonságtechnikában elvártaknak. Minden bizonnyal a közeljövőben ez az irány nagyot fog fejlődni. Várjuk az új termékek megjelenését"- említette a szakember.

Egy kis szakmai lexikon...

A biztonsági kamerák más kameráktól eltérően kis energiaigényű, ám nagyon stabil szerkezetek, hiszen folyamatosan működniük kell, télen-nyáron. Így az időjárás viszontagságait és a hőmérsékleti ingadozásokat is jól kell viseljék, azoktól függetlenül egyenletesen jó minőségű képet kell szolgáltassanak.
Választhatunk színes, vagy fekete fehér kép felvételére és továbbítására alkalmas készülékeket, ám emellett még számos fontos tulajdonságukat kell megismernünk a döntés előtt, mint a fényérzékenység, felbontás, torzítás...
Az objektív a kamera egyik legfontosabb kiegészítője, ettől függ, hogy a készülék mekkora területet lát, milyen fényviszonyok között, milyen minőségű képet készít. Vannak fix és variálható objektívű kamerák. Fixet oda érdemes felszerelni, ahol a megfigyelt terület mindig ugyanakkora. A változtatható objektív előnye, hogy igény esetén kisebb vagy nagyobb terület is átlátható vele - bizonyos határokon belül.

A kameraház, azaz az egész szerkezet tokja, szintén lényeges elem, hiszen ez védi a készülék érzékeny alkatrészeit. A kameraház különféle védelemmel lehet ellátva. Legegyszerűbb a napellenző, ami védi az objektívet attól, hogy a napsugarak rátűzzenek, ezzel rontva a képminőséget. A komolyabb kameraházak között találunk vandál-biztos kivitelűeket is, melyek direkt károkozás esetén is óvják a kamerát, biztosítva, hogy ne lehessen tönkretenni, a betörés előkészítéseként. A kültéren alkalmazott kameraházak között olyat is találunk, mely kiküszöböli a hőmérsékletingadozásokat, azaz a kamera belső alkatrészei mindig azonos hőmérsékleten vannak, függetlenül a kint épp aktuális hőmérsékleti értékektől, időjárási viszonyoktól.

Az infra megvilágítónak rossz fényviszonyok között és éjszaka lehet jó hasznát venni. E szerkezet olyan, az emberi szem számára láthatatlan, sugarakat bocsát ki, melyet a kamerák képesek feldolgozni, így éjszaka is jó, részletgazdag felvételeket továbbíthat a kamera.
Rejtet kamerákat, mini kamerákat olyan helyre célszerű felszerelni, ahol nagyobb társaik nem férnének el, esetleg a rongálás veszélye nagy, így jobb, ha a készülék láthatatlanul, egy rejtekhelyről figyel. Városi térfigyelők között találjuk a dome kamerákat, melyek egy sötét félgömbbe vannak elrejtve. Ennek lényege, hogy kívülről nem látszik, merre néz a lencséje, merre figyel a készülék. Ennek egyik változata a speed dome, amelyben a kamera forog, így körülötte az egész tér megfigyelhető vele, ám köszönhetően a sötétített üvegburkolatnak, nem lehet tudni, hogy a térnek épp melyik részén pásztáz a készülék.
A kamerák által közvetített képet monitoron követhetjük nyomon, de egy digitális képrögzítővel egy számítógép merevlemezén rögzíthető a látott tartalom. E szerkezet teszi lehetővé azt is, hogy a monitoron megbontva az összes kamera képe látható legyen, és szükség esetén egyes kamerák képei egyesével kinagyíthatók a monitorra.

Egy webszerver segítségével a kamera által vett kép a világhálón keresztül egy széles sávú internet kapcsolattal bárhonnan megtekinthető.
A vezeték nélküli, rádiójellel képet továbbító kamerák hátránya, hogy más készülékek bezavarhatnak az adásba. Előnye, hogy egyszerűen telepíthető, nem kell vezetékezni, és akár a TV készülékünk egyik csatornáját is ráhangolhatjuk a kamera jelére. Oda kapcsolva - jó esetben - kertünkben gyönyörködhetünk a meleg szobából, rossz esetben pedig a nem kívánt betolakodók jöttét észlelhetjük ennek segítségével.

Biztonságos kiszámíthatatlanság: jelenlét-, és kutyaszimuláció

Egy kamerás objektumvédelem ötletes betörő-riasztókkal is kombinálható. Ilyen például a jelenlét-, vagy a kutya szimuláció. Előbbi rendszer az előre beprogramozott módon "úgy tesz", mintha lenne otthon valaki: este felkapcsolja a lámpát, előbb az étkezőben, majd a nappaliban, végül a hálóban akárcsak a házigazdák tennék ebben az időszakban. Reggel felhúzza a redőnyt, bekapcsolja a tévét, rádiót, azaz jelenlétet szimulál anélkül, hogy valaki otthon lenne.
A kutya szimuláció is hasonló elven működik, hiszen elijesztheti a nem kívánatos látogatókat: a csengő megnyomására a lakásból erőteljes kutyaugatás szűrődik ki...

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...


Biztonsági üveg

Az üveget kiváló tulajdonságai (fényáteresztő képesség, átláthatóság, keménység, esztétikum, vegyi ellenálló képesség stb.) miatt széles körben alkalmazzák. Az előnyei mellett azonban tekintetben...