Kondicionáló parkok, felnőtt-játszóterek

2010-10-17 23:30:30 |

A kültéri kondigép-parkoknak, "felnőtt-játszótereknek" főként azokban az országokban vannak hagyományai, ahol az egészségügyben a gyógyítás helyett a megelőzés kap nagyobb hangsúlyt. Hazánkban ez egyelőre nem jellemző, ám egy-két ígéretes példát már itt is láthatunk arra, hogy parkokban felnőttek részére ilyen sporteszközöket helyeznek ki. Olyanok ezek, mint a konditermek, csak mivel szabad levegőn vannak, és ingyen hozzáférhetők, több embert csábíthatnak sportolásra.

Megelőzésre szolgálnak

-"Külföldön egyre inkább a megelőzés kap szerepet az egészségügy terén, és erre kiemelt anyagi támogatást nyújtanak a kormányok. Ez különösen Távol-Keleten igaz, ahol úgy tartják, hogy a megelőzés a legfontosabb, s az egészség megőrzése a test karbantartásán keresztül a lélek épségét is biztosítja. Ezáltal kevesebb a kiesés a munkahelyekről, hatékonyabb a munkavégzés és kevesebbet kell költeni a drága gyógyításra, utókezelésre" - mondja Pető Valéria a Cad-Bau 2001. Kft ügyvezető igazgatója. A szakember elsőként kiemeli, hogy csak a mi fordításunkban nevezzük ezeket a tereket felnőtt-játszótérnek. Inkább az egészség megőrzését szolgáló mozgástereknek kellene nevezni őket, hiszen nem arra a funkcióra készülnek, mint a gyerekek játszóterei.

Külföldön gyorséttermek is létesítenek kondiparkot: "hogy megjöjjön az étvágy" Magyarországon még elenyésző a száma a parkokban elhelyezett ilyen gépeknek, talán 10 helyen található az országban. Nálunk főként a gyógyításra koncentrál az egészségügy, ezt fizeti a Társadalombiztosító, a betegség-megelőzés még nem elég hangsúlyos. Bízunk benne, hogy a közeljövőben pályázati források is nyílhatnak az önkormányzatok részére ilyen "kondi-parkok" létesítésének a finanszírozására.

Egy kis történelem

Talán Dél-Koreában található a legtöbb kültéri kondicionáló eszköz. Ott akár tömegközlekedési eszközök megállóiban is kihasználhatók e gépek a várakozással töltött idő alatt, s kerékpárutak vagy erdei túraútvonalak mentén is találkozhatunk ilyen gépcsoportokkal.
Dél-Koreában - csakúgy mint Nyugat-Európában - elsősorban a kormány és az önkormányzatok a megrendelők, akik az egészséges életre nevelést, megelőzést tartják az egyik legfontosabb befektetésüknek. Egészséges, munkaképes, adót fizető lakosságot akarnak, a korán öregedő, betegségekkel és hiányzásokkal küszködő emberek helyett.

Mozgás, sport akár utcai ruhában

A kültéri gépek hasonlítanak a hagyományos bentiekhez, ám ezekkel szabadban, jó levegőn végezhetők a gyakorlatokNincs komolyabb megkülönböztetés, s csupán célszerűségből érdemes csoportosítani e gépeket a lazítás-bemelegítés, az erősítés és az aerobik kategóriákban. Életkor és fizikai állapot függő, hogy kinek milyen gép használata előnyös, de mindenki gyorsan ráérez, és könnyen kiválasztja a számára megfelelő típust.
Aki derékfájós az elsősorban a csípő és gerinc nyújtását, hajlítását vagy épp kihúzását segítő eszközöket fogja keresni. Akinek vállízülettel, karemeléssel vannak gondjai, az a forgatható kerekkel koordináltan javíthatja a beszűkült mozgását. A sorozatok számának emelésével fokozatos erősítést, növekvő terhelést tudunk elérni. A baj, betegség megléte esetén az orvos utasításai szerint szabad csak gyakorlatokat, mozgást végezni. Az itt is elmondható, hogy a már fájó ízület, gyenge izomzat, általánosan romlott fizikai állapot nem változik egy-két alkalomtól. A fő cél a megelőzés, s hogy minél fiatalabb korban egészségesen kezdjünk hozzá a rendszeres mozgáshoz. Ezáltal folyamatosan karbantarthatjuk testünket, s elkerül bennünket az öregedés sok kellemetlen velejárója is.
Leizzadás nélkül javíthatjuk a tüdőnk levegőcseréjét, emelhetjük vérnyomásunkat, fokozhatjuk agyunk és testünk teljesítő képességét. Vagy egyszerűen csak felfrissülhetünk a monoton irodai vagy szalagmunkától felállva. Mindezt ingyen!

A kültéri gépek hasonlítanak a hagyományos bentiekhez, ám ezekkel szabadban, jó levegőn végezhetők a gyakorlatok E kültéri kondicionáló eszközöket felnőtt felügyelete mellett a legfiatalabbak is kipróbálhatják, de csak 14 éves kor fölött javasolt az önálló használat. Egyrészt bizonyos magasság szükséges a kényelmes használathoz, másrészt fontos némi érettség is. A gépek adott mozgásokra, és ezen keresztül bizonyos testrészek, élettani hatások javítására szolgálnak. Kisgyermekek felügyelet nélkül leeshetnek, a tornaeszközökről, megüthetik magukat, megsérülhetnek. Kisállatokat sem célszerű az épp használatban lévő gépek közelébe engedni.
A testmozgás elkezdésének vannak írott és íratlan szabályai. Például a bemelegítés. Ha nem tartjuk be, akár sérülés is bekövetkezhet. Ezért is minimum három gépet javasolnak a szakemberek egy parkba kihelyezni. Vannak mintatervek 5-8-12 gépes parkok kialakítására is. Mást ajánlanak egy fiatalok által lakott lakóparkba, mást nyugdíjas otthonhoz, és mást köztéri parkokhoz, gépjármű parkolókhoz, erdei tornapályákhoz.

Telepítéstől a vandál-biztos kialakításig

A gépek árának nagyjából 10-20 százalékával kell pluszban számolni telepítési költségként. A betonalapok elkészítését a megrendelők is meg tudják oldani, ezzel csökkenthetők a telepítés költségei. E kondicionáló gépek esetén a vandáloknak puszta kézzel nincs sok esélyük, de nyilván gépkocsival, eszközökkel minden tönkre tehető.
Karbantartási igényként használattól függően 4-5 évente csapágycsere válhat szükségessé, valamint a gumifogantyúk kopás miatti cseréje is esedékessé válhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A parketta egyik oldalán

A Plastdur ragasztókat gyártóVODICSKA KFTmagyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával,...


Fapadlók felújítása

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a...