Kondicionáló parkok, felnőtt-játszóterek

2010-10-17 23:30:30 |

A kültéri kondigép-parkoknak, "felnőtt-játszótereknek" főként azokban az országokban vannak hagyományai, ahol az egészségügyben a gyógyítás helyett a megelőzés kap nagyobb hangsúlyt. Hazánkban ez egyelőre nem jellemző, ám egy-két ígéretes példát már itt is láthatunk arra, hogy parkokban felnőttek részére ilyen sporteszközöket helyeznek ki. Olyanok ezek, mint a konditermek, csak mivel szabad levegőn vannak, és ingyen hozzáférhetők, több embert csábíthatnak sportolásra.

Megelőzésre szolgálnak

-"Külföldön egyre inkább a megelőzés kap szerepet az egészségügy terén, és erre kiemelt anyagi támogatást nyújtanak a kormányok. Ez különösen Távol-Keleten igaz, ahol úgy tartják, hogy a megelőzés a legfontosabb, s az egészség megőrzése a test karbantartásán keresztül a lélek épségét is biztosítja. Ezáltal kevesebb a kiesés a munkahelyekről, hatékonyabb a munkavégzés és kevesebbet kell költeni a drága gyógyításra, utókezelésre" - mondja Pető Valéria a Cad-Bau 2001. Kft ügyvezető igazgatója. A szakember elsőként kiemeli, hogy csak a mi fordításunkban nevezzük ezeket a tereket felnőtt-játszótérnek. Inkább az egészség megőrzését szolgáló mozgástereknek kellene nevezni őket, hiszen nem arra a funkcióra készülnek, mint a gyerekek játszóterei.

Külföldön gyorséttermek is létesítenek kondiparkot: "hogy megjöjjön az étvágy" Magyarországon még elenyésző a száma a parkokban elhelyezett ilyen gépeknek, talán 10 helyen található az országban. Nálunk főként a gyógyításra koncentrál az egészségügy, ezt fizeti a Társadalombiztosító, a betegség-megelőzés még nem elég hangsúlyos. Bízunk benne, hogy a közeljövőben pályázati források is nyílhatnak az önkormányzatok részére ilyen "kondi-parkok" létesítésének a finanszírozására.

Egy kis történelem

Talán Dél-Koreában található a legtöbb kültéri kondicionáló eszköz. Ott akár tömegközlekedési eszközök megállóiban is kihasználhatók e gépek a várakozással töltött idő alatt, s kerékpárutak vagy erdei túraútvonalak mentén is találkozhatunk ilyen gépcsoportokkal.
Dél-Koreában - csakúgy mint Nyugat-Európában - elsősorban a kormány és az önkormányzatok a megrendelők, akik az egészséges életre nevelést, megelőzést tartják az egyik legfontosabb befektetésüknek. Egészséges, munkaképes, adót fizető lakosságot akarnak, a korán öregedő, betegségekkel és hiányzásokkal küszködő emberek helyett.

Mozgás, sport akár utcai ruhában

A kültéri gépek hasonlítanak a hagyományos bentiekhez, ám ezekkel szabadban, jó levegőn végezhetők a gyakorlatokNincs komolyabb megkülönböztetés, s csupán célszerűségből érdemes csoportosítani e gépeket a lazítás-bemelegítés, az erősítés és az aerobik kategóriákban. Életkor és fizikai állapot függő, hogy kinek milyen gép használata előnyös, de mindenki gyorsan ráérez, és könnyen kiválasztja a számára megfelelő típust.
Aki derékfájós az elsősorban a csípő és gerinc nyújtását, hajlítását vagy épp kihúzását segítő eszközöket fogja keresni. Akinek vállízülettel, karemeléssel vannak gondjai, az a forgatható kerekkel koordináltan javíthatja a beszűkült mozgását. A sorozatok számának emelésével fokozatos erősítést, növekvő terhelést tudunk elérni. A baj, betegség megléte esetén az orvos utasításai szerint szabad csak gyakorlatokat, mozgást végezni. Az itt is elmondható, hogy a már fájó ízület, gyenge izomzat, általánosan romlott fizikai állapot nem változik egy-két alkalomtól. A fő cél a megelőzés, s hogy minél fiatalabb korban egészségesen kezdjünk hozzá a rendszeres mozgáshoz. Ezáltal folyamatosan karbantarthatjuk testünket, s elkerül bennünket az öregedés sok kellemetlen velejárója is.
Leizzadás nélkül javíthatjuk a tüdőnk levegőcseréjét, emelhetjük vérnyomásunkat, fokozhatjuk agyunk és testünk teljesítő képességét. Vagy egyszerűen csak felfrissülhetünk a monoton irodai vagy szalagmunkától felállva. Mindezt ingyen!

A kültéri gépek hasonlítanak a hagyományos bentiekhez, ám ezekkel szabadban, jó levegőn végezhetők a gyakorlatok E kültéri kondicionáló eszközöket felnőtt felügyelete mellett a legfiatalabbak is kipróbálhatják, de csak 14 éves kor fölött javasolt az önálló használat. Egyrészt bizonyos magasság szükséges a kényelmes használathoz, másrészt fontos némi érettség is. A gépek adott mozgásokra, és ezen keresztül bizonyos testrészek, élettani hatások javítására szolgálnak. Kisgyermekek felügyelet nélkül leeshetnek, a tornaeszközökről, megüthetik magukat, megsérülhetnek. Kisállatokat sem célszerű az épp használatban lévő gépek közelébe engedni.
A testmozgás elkezdésének vannak írott és íratlan szabályai. Például a bemelegítés. Ha nem tartjuk be, akár sérülés is bekövetkezhet. Ezért is minimum három gépet javasolnak a szakemberek egy parkba kihelyezni. Vannak mintatervek 5-8-12 gépes parkok kialakítására is. Mást ajánlanak egy fiatalok által lakott lakóparkba, mást nyugdíjas otthonhoz, és mást köztéri parkokhoz, gépjármű parkolókhoz, erdei tornapályákhoz.

Telepítéstől a vandál-biztos kialakításig

A gépek árának nagyjából 10-20 százalékával kell pluszban számolni telepítési költségként. A betonalapok elkészítését a megrendelők is meg tudják oldani, ezzel csökkenthetők a telepítés költségei. E kondicionáló gépek esetén a vandáloknak puszta kézzel nincs sok esélyük, de nyilván gépkocsival, eszközökkel minden tönkre tehető.
Karbantartási igényként használattól függően 4-5 évente csapágycsere válhat szükségessé, valamint a gumifogantyúk kopás miatti cseréje is esedékessé válhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


Üzemképtelen autók a közterületeken

Sok üzemképtelen járművet tárolnak közterületen, a városokban ezzel is csökkentve a szabad várakozóhelyek számát. Üzemképtelen járműnek az a jármű minősül, amelyik nem vehet részt vagy nem képes...