Átalakítható városi autó

2014-02-17 16:03:39 | Módosítva: 2014-09-09 10:17:35

Autó és motor egyben – vagy inkább külön-külön? Mikor, mi a praktikusabb; menet közben autó, parkoláskor motorkerékpár.


Smart - a legnagyobb siker

A városok túlzsúfoltsága újabb és újabb erőfeszítésekre készteti a járművek tervezőit. A forgalom folyamatosan nő, és a parkolóhelyek nem tudnak ezzel lépést tartani. Van néhány bíztató példa már jelenleg is. Ezek közül legnagyobb sikert a Smart érte el, ami Magyarország útjain is szép számmal található meg. 


Kevésbé sikeresek egyelőre a mopedautók, bár nem tudni, pontosan miért. A kis méretű, kis fogyasztású, jogosítvány nélkül – pusztán csak kresz vizsgával - is vezethető apró járművek megadják azt a komfortot, ami a rövid városi autózáshoz nélkülözhetetlen, méretük pedig még a Smartnál is kisebb. Talán az áruk nem arányos egy „igazi autóéval”, ez lehet a mérsékelt siker magyarázata.


Ligier márkájú mopedautó

Az Inventor Spot cikke szerint egy izraeli cég koncepció autó/motorja új utakon keresi a megoldást. Az átalakítható jármű használat közben egy autó méretűvé szélesíthető, kb. 160 cm a menetkész szélessége. Parkoláshoz leállítva viszont 60 cm lespórolható ebből méretből, és 100 cm-es szélességével tulajdonképpen már motorkerékpárként parkolhat le. A jármű egyesíti magában az autó biztonságát és komfortját a motorkerékpár parkolási kényelmével. Városi járműtől elvárhatóan természetesen elektromos meghajtást kap majd.


Autó is, motor is...

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A jövő városi autója

Mi hajtja majd a jövő városi autóját? A kérdésre elsőként mindenki rávágja, akkumulátorokról táplált elektromotor. Mások viszont amellett érvelnek, hogy a belsőégésű motorokban még nagyon sok...