Légtisztítás klímával

2014-10-08 12:55:11 | Módosítva: 2014-10-08 12:58:15

Az allergiában szenvedők mindent megtesznek, hogy legalább a lakáson belül csökkenteni tudják a pollen koncentrációt és az allergén por mennyiségét. Erre a célra a legkülönbözőbb árú és tudású légtisztító készülékek kaphatók, de sokat tehetünk takarítási szokásaink, szellőztetési szokásaink átgondolásával is a cél érdekében. Kevesen gondolnak viszont arra, hogy a lakásukban amúgy is meglévő klímaberendezést is fel tudják használni a levegő tisztítására.

Szűrőrendszer

Eleve minden split rendszerű klíma készülékben vannak légszűrő betétek, tehát a normál hűtő üzemmódban tisztítja a rajta átkeringetett levegőt. A hűtő-fűtő kombinált készülékeknél ugyanez természetesen fűtő üzemmódban is érvényesül. Persze fontos, hogy a légszűrő betéteket előírás szerűen rendszeresen tisztítsuk, cseréljük.

A speciális szűrőrendszerrel rendelkező klímakészülékek azonban még ezen felül is jelentősen megkönnyíthetik az érzékeny emberek mindennapjait. Hűtésüzemben a klímakészülék elpárologtatóján (beltéri, hideg hőcserélőjén) több-kevesebb kondenzvíz csapódik le, ami lecsorog a csepptálcába, és onnan az elvezető csövön keresztül távozik. A nedves felületen a hőcserélőn átáramló levegő portartalmának egy része szintén kicsapódik, és amennyiben elegendő kondenzvíz áll rendelkezésre, akkor a lerakódott por a folyamatosan lecsapódó vízzel lemosódik, és a kondenzvízzel együtt a szabadba távozik.

A minden készülékben megvalósuló automatikus porszűrés azonban speciális szűrővel, szűrőrendszerrel fokozható. Ilyen szűrőrendszer ma már több klímaberendezés gyártójának kínálatában megtalálható. Bár ettől még a klímakészülék nem válik légtisztító berendezéssé, de azért itt a marketing fogásnál jóval többről van szó; valóban hatékony megoldást nyújtanak a lakás levegőjének tisztításában is.

Már egy egyszerű, aktívszenes betét is jelentős javulást válthat ki, de ma már léteznek silver ion, katechin-es, illetve különböző enzimekkel átitatott változatok is, nem beszélve az elektromos elven működő plazmaszűrőkről. A bőséges kínálatban persze nehéz eligazodni, érdemes klímatechnikai szakember segítségét is kikérni a megfelelő típus kiválasztásában.

Fontos ellenőrizni például, hogy a szűrőrendszer mekkora felületet foglal el az átáramló levegő útjában. Fontos tudni azt is, hogy a szűrőrendszerek túlnyomó többsége (szinte mind) már akkor is dolgozik, ha a gépet csak ventilátorként használjuk. A passzív szűrők mindig üzemelnek, ha van rajtuk áthaladó légáram, míg az aktív szűrőknél a szűrőnek áramot is kell kapnia, de ez biztosított, ha a gép be van kapcsolva. Tehát nem kell hűtésre vagy fűtésre kapcsolnunk ehhez a funkcióhoz. Ez azért fontos, mert a klímakészülék legnagyobb fogyasztását a kompresszor működtetése jelenti, az pedig ebben az üzemmódban egyáltalán nem működik. A beltéri ventilátor motorja általában 30-60 W teljesítményt igényel, ami elhanyagolható, és messze megéri a légtisztító funkcióért cserében.


Akármilyen szűrő is van a klíma készülékünkben, az több-kevesebb eredménnyel tiszta levegőt igyekszik biztosítani a szobában, és ezzel megkönnyítheti az allergia szempontjából veszélyes időszakok átvészelését. Ez a hatás azonban csak akkor érvényesül, ha készülék használati utasításában leírtakat minden szempontból betartjuk. A nem regenerálható (például aktív szenes) szűrőket a meghatározott ciklus leteltekor kicseréljük, illetve a regenerálható szűrőkkel elvégezzük a szükséges karbantartásokat. Ehhez rendszerint nem szükséges különösebb szaktudás, bárki megteheti. Sok szűrőnek elegendő egy alapos, de kíméletes folyóvizes átmosás, más típusokat időnként ki kell tenni a napra, és hagyni, hogy az UV sugárzás regenerálja azt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés: nem kérdés, hanem kötelesség

Az ősz, főként az október minden évben az építkezések szempontjából ahőszigetelés időszaka, hiszen az időjárási körülmények ekkor a legalkalmasabbak a homlokzat felújításával kapcsolatos...


Penész és allergia ellen

A penészgomba spórái mindenhol ott vannak a levegőben, és ha hozzájutnak a szaporodásukhoz szükséges nedvességhez és táplálékhoz, máris megjelennek a penészfoltok a lakásunkban is, leggyakrabban...