Légtisztítás klímával

2014-10-08 12:55:11 | Módosítva: 2014-10-08 12:58:15

Az allergiában szenvedők mindent megtesznek, hogy legalább a lakáson belül csökkenteni tudják a pollen koncentrációt és az allergén por mennyiségét. Erre a célra a legkülönbözőbb árú és tudású légtisztító készülékek kaphatók, de sokat tehetünk takarítási szokásaink, szellőztetési szokásaink átgondolásával is a cél érdekében. Kevesen gondolnak viszont arra, hogy a lakásukban amúgy is meglévő klímaberendezést is fel tudják használni a levegő tisztítására.

Szűrőrendszer

Eleve minden split rendszerű klíma készülékben vannak légszűrő betétek, tehát a normál hűtő üzemmódban tisztítja a rajta átkeringetett levegőt. A hűtő-fűtő kombinált készülékeknél ugyanez természetesen fűtő üzemmódban is érvényesül. Persze fontos, hogy a légszűrő betéteket előírás szerűen rendszeresen tisztítsuk, cseréljük.

A speciális szűrőrendszerrel rendelkező klímakészülékek azonban még ezen felül is jelentősen megkönnyíthetik az érzékeny emberek mindennapjait. Hűtésüzemben a klímakészülék elpárologtatóján (beltéri, hideg hőcserélőjén) több-kevesebb kondenzvíz csapódik le, ami lecsorog a csepptálcába, és onnan az elvezető csövön keresztül távozik. A nedves felületen a hőcserélőn átáramló levegő portartalmának egy része szintén kicsapódik, és amennyiben elegendő kondenzvíz áll rendelkezésre, akkor a lerakódott por a folyamatosan lecsapódó vízzel lemosódik, és a kondenzvízzel együtt a szabadba távozik.

A minden készülékben megvalósuló automatikus porszűrés azonban speciális szűrővel, szűrőrendszerrel fokozható. Ilyen szűrőrendszer ma már több klímaberendezés gyártójának kínálatában megtalálható. Bár ettől még a klímakészülék nem válik légtisztító berendezéssé, de azért itt a marketing fogásnál jóval többről van szó; valóban hatékony megoldást nyújtanak a lakás levegőjének tisztításában is.

Már egy egyszerű, aktívszenes betét is jelentős javulást válthat ki, de ma már léteznek silver ion, katechin-es, illetve különböző enzimekkel átitatott változatok is, nem beszélve az elektromos elven működő plazmaszűrőkről. A bőséges kínálatban persze nehéz eligazodni, érdemes klímatechnikai szakember segítségét is kikérni a megfelelő típus kiválasztásában.

Fontos ellenőrizni például, hogy a szűrőrendszer mekkora felületet foglal el az átáramló levegő útjában. Fontos tudni azt is, hogy a szűrőrendszerek túlnyomó többsége (szinte mind) már akkor is dolgozik, ha a gépet csak ventilátorként használjuk. A passzív szűrők mindig üzemelnek, ha van rajtuk áthaladó légáram, míg az aktív szűrőknél a szűrőnek áramot is kell kapnia, de ez biztosított, ha a gép be van kapcsolva. Tehát nem kell hűtésre vagy fűtésre kapcsolnunk ehhez a funkcióhoz. Ez azért fontos, mert a klímakészülék legnagyobb fogyasztását a kompresszor működtetése jelenti, az pedig ebben az üzemmódban egyáltalán nem működik. A beltéri ventilátor motorja általában 30-60 W teljesítményt igényel, ami elhanyagolható, és messze megéri a légtisztító funkcióért cserében.


Akármilyen szűrő is van a klíma készülékünkben, az több-kevesebb eredménnyel tiszta levegőt igyekszik biztosítani a szobában, és ezzel megkönnyítheti az allergia szempontjából veszélyes időszakok átvészelését. Ez a hatás azonban csak akkor érvényesül, ha készülék használati utasításában leírtakat minden szempontból betartjuk. A nem regenerálható (például aktív szenes) szűrőket a meghatározott ciklus leteltekor kicseréljük, illetve a regenerálható szűrőkkel elvégezzük a szükséges karbantartásokat. Ehhez rendszerint nem szükséges különösebb szaktudás, bárki megteheti. Sok szűrőnek elegendő egy alapos, de kíméletes folyóvizes átmosás, más típusokat időnként ki kell tenni a napra, és hagyni, hogy az UV sugárzás regenerálja azt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...


Vírusölő légtisztítók

A légsterilizáló használatával azt a hatást érezhetjük, mint amikor a dohányos leszokik a cigarettáról. Tiszta levegőt teremt a lakásban még a budapesti belváros szennyezett levegőjű környezetében is.