Elektromos konvektorok radiátorok fűtőpanelek

2014-10-20 11:18:56 | Módosítva: 2014-10-20 11:22:27

Az elektromos konvektorok és radiátorok a legegyszerűbb és leggyakoribb fűtő készülékek. Sok ellenvéleménnyel szemben gazdaságosak és egyszerűen használhatók. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a lakása fűtésére.


A konvektoros rendszer alapja a hőközlés. A környező levegő belép a berendezés alján, és hőmérséklete megemelkedik az elektromos fűtő elemeken. Aztán a meleg levegő felszáll, és távozik a berendezés felső részén. Hasonlóan működik, mint a termikus hurok. A forró levegő könnyebb a hideg levegőnél, tehát elkezd keringeni a készülékben az aljától a tetejéig. Az elektromos konvektorok általában mechanikus termosztát vezérlésével működnek, ami +/-3 °C pontosággal szabályozza a helyiség hőmérsékletét. Ezzel szemben az elektromos fűtőpanelek többsége már elektronikus hőfokszabályzóval van szerelve, mely +/- 0,5 °C-kal állítja a hőfokot, ami garantálja a homogén hőmérsékletet a helyiségben és egyben energiamegtakarítást is biztosít. Az elektromos konvektorokban a magas hőfokon működé izzószálról általában egy ventilátor fújja le a hőt, míg a fűtőpanelek esetében a légáramlás természetes módját használják a környezeti levegő felmelegítéséhez. Elektromos radiátorok az elmúlt években ugrásszerűen fejlődtek. Manapság ezek a berendezések teljes megbízhatósággal működnek, és az elektromos energia összes előnyét biztosítják a tehetetlen rendszeren keresztül.

Mi is az a tehetetlen elektromos radiátor?

A termikus tehetetlenség egy fizikai alapelv, amely megengedi a nagy mennyiségű hő tárolását, és későbbi szétterjesztését a helyiségben. A „tehetetlen elektromos radiátorok” lehetővé teszik a kikapcsolás utáni fűtést is, éreztetvén a fűtés hatását a későbbi idő periódusra is. A tehetetlenségnek szabályozva kell lennie, egyébként hosszú időt ölelne fel a felfűtési idő periódus, és a további fűtés akkor is, amikor már nem tartózkodnak a helyiségben. A szabályozott tehetetlenség megoldást nyújt minőségi tehetetlen fűtésre, ami garantálja a hatékony fűtést a helyiségben. A pontos szabályozás egyszerre tudja elérni a hirtelen, gyors hőmérsékletnövelést, a meleg egyenletes terjedését és az egyenletes hőelosztást.

A szabályozott tehetetlenség vegyíti a minőségi sugárzó fűtést (hő, ami olyan érzést biztosít, mint a Nap sugárzása) és a kellemes fűtést (hő tovaterjedős fűtés).Különböző típusú tehetetlen elektromos radiátorok léteznek. Vannak olyanok, amelyek hőátadó fűtő elemmel rendelkeznek (például víz vagy olaj), mások nagy hőtehetetlenségű öntöttvas vagy alumínium fűtő elemmel rendelkeznek. Fontos azt is tudni, hogy az ilyen rendszerek lassabban reagálnak a környezeti változásokra, így néha még akkor is fűt, amikor már nem feltétlenül szükséges.

Az elektromos fűtőpanelek kevésbé szárítják a levegőt, mint radiátorok. A fűtés során a helyiség hőmérséklete gyorsan elegyedik, ennek köszönhetően gyorsan alkalmazkodik a hőfok igényhez, és nincs jelentős hőmérséklet különbség a padló és a mennyezet között, még egy nagyforgalmú helyiségben is (nappali, étkező stb.), kellemes érzést létrehozva.

Az elektromos fűtőkészülékek forgalmazói és gyártói szerint az elektromos fűtés nem drága. Az elektromos berendezés lehetővé teszi a szobák szabályozott fűtését, és csak azokat a helyiségeket fűti, amelyikre szüksége van. Ha szeretnénk, hogy 20 °C legyen napközben a nappalijában, viszont 17 °C a hálószobájában, ez is lehetséges a fűtési program személyre szabásával, és zóna alapú programozással. Minden 1 °C hőmérséklet változásnál 7% energiát takarítunk meg a számlánkon. A szobáról-szobára való szabályozás, teljes rálátást és kontrollálást biztosít az energia kibocsátására. A kor követelményének megfelelően léteznek már okostelefonról, távolról is vezérelhető fűtőtestek is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Norvég elektromos fűtőpanelek

Aki fűtésrendszer beszerelést, vásárlást, felújítást tervez, bizonyára körülnéz a piacon és megállapítja, hogy Magyarországon régóta a legnépszerűbb a gázfűtés. Korábban az emberek fűtöttek...


Norvég kandallóbetétek és fűtőpanelek

A tűztér vagy más néven a kandallóbetét a kandalló lelke, mely a fűtésért és a hatékonyságért felel. Az esztétikai kialakításon túl, a jó kandalló fontos ismérve a megfelelő tűztér. Ezért...