Falak tisztítása, javítása

2014-10-20 11:28:56 | Módosítva: 2014-10-20 11:29:30

A falak az „épületek ruhái”, melyek sajnos néha elszennyeződnek, megsérülnek. E problémák többsége azonban nem jelenti azt feltétlenül, hogy teljes renoválásra, festésre van szükség, néha ennél egyszerűbben is orvosolható az esztétikai hiba.


A homlokzati falak számos szennyeződési formának vannak kitéve a madárürüléktől kezdve a szálló por lerakódásáig. De beltéren sem sokkal jobb a helyzet, itt a villanykapcsolók környéki falfelület az, ami leghamarabb elkoszolódik, illetve az éles sarkok azok, melyek leggyakrabban leütődnek. Mit tegyünk ilyen esetekben?

Először is jó, ha előre gondolkodunk, amikor épp felújítást végzünk. Egy-egy fém élvédőt beépíteni az ajtók mellé nem nagy beruházás, ám a leütődő sarkoktól így szinte biztosan nem kell tartanunk. Érdemes olyan falfestéket választanunk, melyek lemoshatók, és nem „kényes színek”, illetve gyárilag előkevert festékek felkenésével is megkönnyítjük későbbi hibajavítási munkánkat, valamint meghosszabbítjuk a két festés közötti idő hosszát.

A színválasztásra visszatérve a világos színeken általában jobban látszanak a szennyeződések, míg a sötétebbeken kevésbé. Egyre népszerűbbek a foltos effektfestékek, melyek kiváló választásnak bizonyulnak nagy igénybevételű felületeken. Ilyen fali effekteket, mintákat készíthetünk eredendően effekt festékekkel, amelyek felkenve pl. márványos mintát adnak. De más módszer is szóba jöhet. Ilyen például, amikor van egy már kissé megsárgult fehér falú szobánk, ahol esetleg a fal egyenetlenségeit is gletteléssel és csiszolással kellene kiigazítani. Ide kiváló megoldás az effekthengerek valamelyike, amivel megmintázhatjuk a falat valamilyen, a fehértől eltérő színnel. Így megússzuk a glettelést és a csiszolást.

Az effekthengerek között sokfélét választhatunk. Van olyan, amelyikre szivacs, vagy textildarabok vannak rászerelve, ezek biztosítják majd a mintázást.

A világos színű falak növelik a teret, a sötétek szűkítik – látványában. Tehát egy kis szobát nem célszerű sötétre festeni, mert még kisebbnek tűnik majd. Pont emiatt az előbb említett effekt festékekkel sem szokás egy egész szobát kifesteni, hanem egyik falát, vagy a plafont például. Így nem szűkítjük a teret (amennyiben világos a falfelületek többsége), de az effektes felülettel mégis színt viszünk a szobába. A mintázott fal kiválasztásánál vagy azt tartsuk szem előtt, hogy a szennyeződésnek legjobban kitett részt fessük be ezzel, vagy a legvilágosabb részt (ablakkal szemben), vagy a legkisebb felületű falrészt (ez általában az ablak körüli fal). Ha így teszünk, akkor tudjuk a legjobban kihasználni e színességnek a látványbeli előnyeit. Jó, ha a falfestékből néhány deciliternyit elteszünk, így a kisebb hibákat évek múlva is kijavíthatjuk: a teljes fal átfestésénél ez jóval gyorsabb, és olcsóbb megoldás.

Először tisztítsuk

A falfestékek szinte mindegyike, de a tapéták többsége is kibír egy-két mosást, így ha folt esik rajtuk, először így próbáljuk meg eltávolítani, vigyázva, hogy a folt eltűnjön, de a felületen ne essen hiba. Bár azt gondolják sokan, hogy ezekből az alkalmi „balesetekből” adódó foltok tesznek a legtöbb kárt a fal festésében, vagy a tapéta állapotában - ez nem egészen így van. A Nap fakító hatása a porosodással karöltve sokkal hamarabb okoz minőségromlást. Ezért beltéri falainkat védjük a közvetlen fénytől, és legalább félévente tollseprűvel, vagy sztatikus elektromosság elvén működő törlővel portalanítsuk – majd ezt követően alaposan porszívózzunk ki, és mossunk fel a helyiségben.

Hasznos népi megoldások

A tapéta foltjait különféle tisztítószerekkel távolíthatjuk el, de előtte végezzünk próbát egy nem látható részen (például szekrény mögött), hogy a tisztításra tervezett vegyszer nem károsítja-e a tapétát? Egyébként minden foltnak megvan az ellenszere, és ezek a népi praktikák sokszor tényleges fizikai-kémiai tényeken alapulnak. A zsírkréta nyomát a falról legjobban például úgy távolíthatjuk el, ha szódabikarbónából pépet készítünk, azt rákenjük a foltra, majd acélszivaccsal finoman a kettőt együtt ledörzsöljük. A zsírfoltot a falról pedig kenyérbéllel dörzsölve távolíthatjuk el.

A villanykapcsolók, az ajtók környékén lévő piszkos vagy zsíros ujjlenyomatokat dörzsöljük át egy szelet kenyérrel, a kenyér héját viszont vágjuk le, mielőtt használnánk, mert az könnyen felsértheti a tapétát és a festést. Mosható tapéta esetén egyszerűen nedves szivacsra tett mosogató, vagy súrolószerrel essünk neki a foltnak. Bármilyen is a felület, a folt eltávolításhoz olyan mértékű erőhatást vessünk be, ami a folt alatt a felületet legkevésbé károsítja.

Tintafolt eltávolításához egy pohár vízhez adjunk egy evőkanálnyi hipót, de golyóstoll nyomnál a metilalkoholba mártott vattacsomós óvatos dörzsölés is célravezető lehet. A ceruzanyomokat legjobb radírral eltüntetni, de legyünk óvatosak, mert megsérülhet a festés. A felújításkor keletkező habarcsfoltokat a járófelületekről, csempéről, vakolatlan dísztégla falról speciális faltisztító szerrel tudjuk legegyszerűbben eltávolítani. Ezt ecsettel kell a habarcsra vinni, ezután kemény sörtéjű kefével átdörzsölni, majd tiszta vízzel öblíteni. Az ecetnek nagy hasznát vehetjük: csakúgy, mint a hipó, kitűnő a penész ellen. Az ecet emellett lágyítja a vizet, ha a mosógépet átmossuk vele, nem lesz vízköves. Ecettel a csempéről eltávolíthatók a vízkőfoltok is. Kiváló tisztítószer keverhető belőle a falakon lévő foltok ellen néhány filléres csodaszer hozzáadásával.

Ha sütés vagy főzés közben kerültek zsírcseppek a falra, azokat kukoricakeményítővel tudjuk a legkönnyebben eltüntetni. Szórjunk belőle egy keveset egy puha rongyra, és addig dörzsöljük vele a zsírpecsétet, amíg teljesen eltűnik.

Ha a mésszel vagy diszperzittel festett fal csak helyenként piszkos, vagy foltos, langyos mosogatószeres vízzel, majd tiszta vízzel mossuk le. A piszkos felületeket csak enyhén dörzsöljük. Mindig egy egész falat mossunk át, különben csíkos lesz. A diszperziós festékkel bevont falat többször is tisztíthatjuk.

A falat legegyszerűbben portalanítással tisztíthatjuk. Portalanításhoz hosszúnyelű kefeseprűt (partvist) használjunk. A keferészt kössük be puha fehér ronggyal, és felülről lefelé haladva, csíkonként töröljük le a falat. A rongyot gyakran forgassuk, nehogy egyik helyről a másikra vigyük át a port.

Amennyiben homlokzattisztítót, vagy kőtisztítót vásárolunk, különösen figyeljünk oda, hiszen általában koncentrátumokat árusítanak, vagyis 1-8 rész vízzel hígíthatóság jelentősen gazdaságosabbá teszi ezt a munkát, amellett, hogy a környezet a biológiailag lebontható változatot hálálja meg. A javasolt előnedvesítés megkönnyíti az alkalmazást.

Repedések, lyukak a falon

Ha a kosztól és a foltoktól megszabadítottuk a falat, itt az ideje az apró repedéseket és a korábbi szögek helyén lévő lyukakat eltüntetni. A kisebb, kevésbé látványos repedéseket és lyukakat hibajavítóval tüntethetjük el a fehér falról.

Finom ecsetvonásokkal vigyük fel a területre, majd, hogy ne üssön el a fal többi részétől, száradás után papírtörlővel, vagy finom szemcsés csiszolóvászonnal dörzsöljük át a javított részt.

A nagyobb lyukakat hurkapálcával vagy fogpiszkálóval töltsük ki. Törjük őket olyan rövidre, hogy ne lógjanak ki a lyukból, majd, ha betömtük a rést, csiszolópapírral óvatosan csiszoljuk le a fal síkjáig a végüket. Ezután használjuk a hibajavítót, vagy a gipszet, glettanyagot.

Ha a repedések nagyobbak, akkor nem kerülhetjük el teljes mértékben a festést. Először egy vésővel piszkáljuk meg a repedés melletti részt, ezzel eltávolíthatjuk a még le nem esett részeket. Óvatosan csiszoljuk át a felületet, hogy az érdes részektől megszabaduljunk. Szerezzünk be csiszolást nem igénylő tömítőanyagot, és ezzel töltsük ki a repedést. Ez az anyag nagyon könnyű, és csiszolni is rendkívül egyszerű. Jó, ha maradt otthon egy kevés a falhoz korábban használt festékből, amellyel átkenhetjük a tömített részt, így az kevésbé lesz feltűnő.


A gipsz, a glettanyag a lyukak, felületi egyenetlenségek eltüntetésére szolgál. A fali hibajavítók némileg rugalmasak, így repedé­sekbe inkább ezeket használjuk


Nagyobb folt javításánál a felületet próbáljuk az eredeti mintázottsá­gához hasonlóra kialakítani


Nagy kiterjedésű repedéseknél várhatóan nagyobb vakolati rész eltávolítása szükséges. Ha itt csak a repedést tömítjük, hamar újra előbukkan majd


Nagy átmérőjű repedések nem csak esztétikai, hanem statikai problémára is utalhatnak!


A szintbe csiszolás előfeltétele annak, hogy festés után a hiba láthatatlanul eltűnjön


A faltetoválás is egyik módja lehet egy-két folt elfedésének

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezet építése

A Rigips gipszkarton álmennyezetek a födém modern, gyors és tiszta takarását teszik lehetővé. Hang- és hőszigetelő anyag beépítése esetén ezen értékek javítása mellett a vezetékek elrejtésének...


Lakásfelújítás por nélkül

Életünk során többször is elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy otthonunkat, nyaralónkat, vagy épp munkahelyünket többé-kevésbé átalakítsuk, felújítsuk, megszépítsük. De bármit csinálunk is, szinte...