Zsalugáterek, spaletták

2014-10-29 18:04:48 | Módosítva: 2014-11-03 08:45:04

A zsalugátereknek több évszázados hagyománya van, és napjainkban ezek az árnyékoló szerkezetek megint egyre kedveltebbek. A zsalugáterek ugyanis kiemelkedő szerepet kapnak az épületek homlokzati arculatának kialakításában, és ezek egyszerre árnyékolóként és az épületek díszítő elemeként is szolgálhatnak.

Nyáron árnyékolnak, télen szigetelnek

Esztétikus megjelenésük mellett az időjárás viszontagságaival szemben is tartós és hathatós védelmet biztosítanak, egyben a nem kívánatos betekintést és az illetéktelen behatolási kísérleteket is gátolják. Mindezek az előnyös tulajdonságaik mellett elsődlegesen jó hő- és hangszigetelésük, és nem utolsó sorban az árnyékoló hatásuk miatt kedveltek.

Régi házak felújításánál és új építésű házaknál a fentiek miatt egyre népszerűek a zsalugáterek és a tömör, egybefüggő felületű különféle kialakítású spaletták. Ezeknél a kellő bevilágítást és szellőzést a táblák eltérő felületének megosztásával, azaz szellőző lamellás részek, vagy nyílások kialakításával lehet megoldani. Ablakoknál a nyíló zsalugáter, míg teraszajtóknál és padlószinttől induló ablakoknál, nagy üvegfelületek előtt a harmonika rendszerű vagy sínen eltolható zsalugáterek kedveltek.

Közvetlenül a nyílászárókhoz kapcsolódó alkalmazási területek mellett egyre népszerűbb az eltolható nagy méretű zsalutáblák alkalmazása tágas teraszok esetén is, ahol a zsalugáterek a lakás belmagasságával megegyező, akár 3 m-es magasságban is készülnek, és a padlószinttől az árnyékolni tervezett terasz fölötti erkély födéméig is érhetnek, míg tetőteraszoknál a hasonló magasságban kiépített pergoláig érheteknek. A zsalugáterek bármilyen nyílászáróra akár utólag is elhelyezhetők bontás vagy a meglévő nyílászáró sérülése nélkül.

A fából készült zsalugáterek és spaletták alapanyaga borovi-, vörös fenyő-, tölgy, igényesebb kivitel esetén meranti fafajtákból készülnek. A fa alapanyagok általában hibakiejtéssel, rétegragasztott és hossztoldott alapanyagú tömbökből leszabott darabokból kialakítottak, ami minimálisra csökkenti az elkészített szerkezetek vetemedését, és jelentősen növeli az alaktartásukat. A bevonatuk gyártóként változó, ám kivétel nélkül időjárásálló, háromrétegű védő bevonatrendszerűek, ami több évig hathatós védelmet biztosít a faanyag szerkezeteknek. Felújításukhoz a gyártó által ajánlott anyagot kell használni a további hathatós felületvédelem tartósságának biztosítása érdekében.


A faanyagú zsalugáterek és spaletták bő választékán kívül műanyagból és szinterezett alumíniumból is készülnek ilyen árnyékoló szerkezetek. A műanyagból készültek alaktartósságát és szilárdságát acél merevítő betétkeretek biztosítják, egyébként azonos funkciók ellátására, könnyű beépítésre alkalmasak. Előnyük a bő színválaszték és a felületek utókezelés-mentessége. A szerkezetek kialakítása külsőleg szinte semmiben nem tér el a fából készült változatokétól.

Ezek a tulajdonságok egyébként az alumínium idomokból készült zsalugáterekre és spalettákra is érvényesek. Az alumíniumból készült árnyékoló szerkezetek kiváló alaktartásúak, felületük szinterezett bevonatú, különféle színekben rendelhető meg. Lamellái az előzőkhöz hasonlóan fix, illetve belülről állítható szögállásúak, és kitűnő zárásukat a gumi ágyazású lamellák és keretszerkezetek garantálják.


A különféle anyagokból készült zsalugáterek és spaletták kialakításukat illetően egy-, két - vagy akár több szárnyúak is lehetnek. Ez utóbbi esetben harmonikaszerűen nyithatók. Általában az ablakra, illetve az ajtótokra, esetenként külön keretre vagy a falnyílások oldalára erősített pántok körül elforgatva nyithatók. A pántok minden esetben állítható távolságúak, ami pontos zárást tesz lehetővé.

A szárnyak mozgatása általában kézzel történik, ám újabban belülről mechanikusan, kézi hajtókarral, vagy igényesebb kivitelűeknél motoros meghajtással lehet kinyitni vagy bezárni. Az egyszerűbb kivitelűeknél azonban nem ritkák még a kitámasztó pálcás megoldások sem, a kinyitott szárnytáblákat pedig a bevált és egyszerű rugóhorgos, rögzítő csappantyús megoldások biztosítják.

A vasalatok, azaz a pántok általában igényes és kellő állítási lehetőséget biztosító Roto gyártmányúak, az alkalmazásnak megfelelő masszív pántok, amelyek tokra, keretre és falsíkra is felszerelhető változatokban készültek. A harmonikaszerűen nyitható kétszárnyas változatoknál pedig a szárnyak külső forgástengelyű, egymáshoz kapcsoló pántokkal szereltek. A szárnytáblák zárása többnyire alsó-felső talpas záró csapokkal ellátott rúdzárakkal megoldott, amelyek természetesen belülről kezelhetők.


Külön változatot alkotnak a falsík előtt eltolható zsalugáter és spaletta változatok, amelyek alul-felül a falsikra szerelt acél sínnel megvezetettek, és görgőkön mozgathatók. Ezek azonban többnyire csak árnyékolási célokra alkalmasak, mert a zárásuk nem megfelelő a falsíktól való távolságtartás miatt.

A megfelelő típus és megoldás kiválasztását mindenkor az épület adottságaihoz, stílusához igazodva célszerű kiválasztani, és kellő referenciával rendelkező gyártóval ajánlatos elkészítetni, aki esetleg még a szakszerű beszerelésüket is vállalja. Ez garancia az elkészült zsalugáterek, vagy spaletták megfelelő minőségű működésére.


Az ablak és ajtók előtti zsalugáterek, vagy spaletták megfelelő pánttal a nyílászárók keretére is felszerelhetők


A mélyebb falnyílások esetén a falsíkra is felerősíthetők a zsalugáter szárnyak pántjai Külön az ablaknyílásba rögzíthető keret is alkalmazható a zsalugáter szárnyak jobb záródása érdekében


A több szárnyú teraszajtók elé szerelt zsalugáterek nyitáskor harmonikaszerűen egymás elé nyithatók Nem ritka megoldás a falsík előtt oldalra tolható zsalugáterszárny


A műanyagból vagy alumíniumból készült zsalugáterek és spaletták előnye a szinte gondozásmentes felület, a vetemedésmentes alaktartósság, és a kiváló zárás


A kétszárnyú árnyékoló szerkezetek egyik előnye a felületük osztottsága és könnyebb kezelhetősége


A zsalugátereknél jellemző a lamellák állásszögének rudazattal változtatható állíthatósága


A spaletták tömör fatáblái jobban árnyékolnak, a helyiség derengő bevilágítását általában a felületükbe vágott nyílások biztosítják, vagy részbennyitott lamellájú betétekkel szokás elérni


Az árnyékoló táblák zárt rögzítésére általában alsó-felső talpas rúdzár szolgál


Az árnyékoló táblákat nyitott helyzetükben általában rugós, záró csappantyús falsíkra szerelt rögzítő elemekkel lehet egyszerűen biztosítani

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bioklimatikus pergola

Szerencsés az, aki tavasztól őszig a teraszán tud pihenni, kikapcsolódni. Megvan a teljes szabadság, nyitottság érzése, mégis némi védelmet élvezhet az időjárási viszontagságok ellen....


Vidella rolók

A VIDELLA rolók rendkívül széles típus és színválasztékkal egyedülálló módon minden igényt kielégítenek. Tegye egyedivé lakását az innovatív, különleges VIDELLA rolókkal, melyekkel nem csak az...