Lakások szellőzési veszteségének csökkentése

2014-09-04 11:50:34 | Módosítva: 2014-09-05 12:24:27

A mai modern, vagy korszerűen és szakszerűen felújított épületek esetében a külső szigetelés és a nyílászárók technikai megoldásai az elvárások alapján olyan mértékű légtömörséget eredményeznek az épületeknél, ahol a szerkezeteken keresztül minimális kontrollálatlan filtrációval lehet számolni. A felületeken számítható transzmissziós hőveszteség is rendkívül alacsony. Ezek miatt kap nagyobb hangsúlyt a maradék hőveszteség jelentős részét előidéző szellőzési veszteség, azaz a kötelező egészségügyileg szükséges légcsere. Az energiamegtakarítás fontos eszköze lett a kontrollált szellőzés és a szellőző rendszerekbe épített hővisszanyerő rendszer.


Hővisszanyerős szellőztetés

A szellőzési veszteség csökkentése, minimalizálása és felhasználása:

– A modern épületek szellőzését már nem érdemes az ablakok nyitogatására bízni, mert általában ez vagy nem lesz megfelelő és elegendő, vagy túlzott energiaveszteséghez vezet. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás a résszellőzők alkalmazása. Ez a légzáró szerkezetek utólagos szellőző réssel ellátása. Ezek a résszellőzők, annyival jobbak, mint a szelelő nyílászárók, hogy a szellőzés kapacitást páratartalomra tudják szabályozni. Hátrányuk, hogy a tulajdonképpeni kiszellőztetett levegő mennyisége ugyan állítható, de annak energiája teljesen elvész.

– A szellőzési veszteség részbeni visszaforgatására fejlesztették a hővisszanyerős szellőző központokat. Ezeknek a berendezéseknek a működési elve, hogy az épületből elszívott, elhasznált meleg levegővel előmelegítik a bejövő friss, hideg levegőt (nyáron ugyanez fordítva történik). Így a szellőztetésből adódó hőveszteség jelentősen csökken (akár 90%-kal). Egy modern ház esetében 30-40%-kal alacsonyabb lehet a ház teljes hővesztesége hővisszanyerős szellőztető alkalmazásával.


A hővisszanyerős szellőztetők fajtái

Passzív hővisszanyerős szellőztetők

A passzív jelző azt jelenti, hogy magához a hőcseréhez nem szükséges semmilyen külső energia-bevitel. Ezek a légkezelők két, többnyire változtatható fordulatszámú ventilátorból, egy kereszt-ellenáramú lemezes, vagy egy forgódobos lemezes hőcserélőből, és beépített szűrőkből állnak, amik egy hangszigetelt burkolatba vannak beépítve. A két ventilátor fogyasztása családi házak esetén nem több, mint a hagyományos villanykörtéké.

Aktív hővisszanyerős szellőztetők

Az aktív készülékek a hővisszanyerős szellőztetők új generációja. A készülékben a légszállítást itt is energiatakarékos, változtatható fordulatszámú ventilátorok biztosítják. A fejlettebb készülékek esetében gyakorlatilag szabadon be lehet állítani a ventillátorok fordulatszámát az épület igénye szerint.

Egy aktív hővisszanyerős szellőztető gép az épületből elszívott elhasznált meleg levegő hőjét (mint forrást) felhasználva hőszivattyús technológia segítségével igény szerint fűti, vagy nyári üzemmódban hűti az épületbe bejövő friss levegőt. Fűtési üzemmódban az elszívott levegő a hőenergiáját átadja a hőszivattyú elpárologtatójának. A hőszivattyúban keringő közvetítő közeg kompresszoros munka segítségével felhevül, és a kondenzátoron keresztül átadja a hőenergiáját a belépő levegőnek. Nyári üzemmódban a folyamat megfordításával hűteni képes a készülék. A korszerű készülékben beépített hőmérséklet- és nyomásérzékelők automatikusan szabályozzák a gép működését, valamint egy automata by-pass szelepet, ami igény esetén közvetlenül is képes beengedni az épületbe a friss levegőt – ha nincs szükség pl. előmelegítésre.

Ezekkel a készülékekkel nem csak előmelegíteni lehet a kinti hideg friss levegőt, hanem valamelyest plusz hőenergiát is lehet bevinni nagyon gazdaságos hőszivattyús módon. A készülékek lényege, hogy a hőszivattyús folyamat forrása az elszívott, viszonylag állandó hőmérsékletű elhasznált meleg levegő, így COP=4 körüli jóságfok is elérhető velük. Jelentősen lerövidítik a fűtési szezon azon részét, amikor más egyéb hőtermelőre van szükség. Általában télen – pl. egy passzívház fűtéséhez – egy ilyen készülék önmagában is megfelelhet, minimális biztonsági elektromos fűtés kiegészítéssel. A készülékek nagy előnye a passzív szellőző rendszerekkel szemben a nyári hűtési funkció, és ezzel együtt a nyári pára leválasztás, ezáltal egy rendkívül kedvező száraz, hűvös légkomfort érhető el. Az aktív ipari méretű készülékek is ugyanezen az elven működnek.

Aktív hővisszanyerős szellőztetők melegvíz-készítéssel


Ezek a készülékek már egy modern lakóház gépészetének jelentős részét megoldják. A hővisszanyerés jelen esetben is aktív módon történik, akárcsak az előző változatnál. A különbség az, hogy a készülékek hőszivattyúja által felmelegített közeg prioritásként mindig a tárolóban lévő meleg víznek adja át hőenergiáját (így mindig rendelkezésre áll a felhasználó igényeinek megfelelő meleg víz), ez után adja át a kondenzátoron keresztül hőenergiáját a belépő levegőnek. Nyári (hűtő) üzemmódban a nagy mennyiségben keletkező hulladékhő nem kidobásra kerül, hanem ebből készül a meleg víz, így az gyakorlatilag ingyen van a felhasználó számára.

Kettős hőcserélővel szerelt kompakt passzívház gépészet


Az ilyen aktív és passzív hővisszanyeréssel is ellátott készülékek alapeleme a szellőztetés, de már komplett kazánházat helyettesítő gépészetté nőtték ki magukat. Egy kereszt-ellenáramú rekuperátor (hőcserélő) előmelegíti a bejövő friss levegőt az elhasznált, épületből elszívott meleg levegő segítségével. Ezután következik a speciális hőszivattyú: a rekuperátorból kiáramló elhasznált levegő további hőenergiát ad át az elpárologtatónak. A hőszivattyúban keringő közvetítő közeg kompresszoros munka segítségével felhevül, átadja hőenergiáját a tárolóban lévő melegvíznek, illetve ez után a kondenzátoron keresztül a már passzív módon (a kereszt-ellenáramú hőcserélőn keresztül) előmelegített belépő levegőnek. Nyári üzemmódban ugyanúgy megoldott a léghűtés, valamint az „ingyen” melegvíz.

áz esetében kiváló megoldás.Mindemellett ezekbe a gépekbe már választhatóan felületfűtésre dolgozó talajhő-víz vagy levegő-víz hőszivattyút lehet pluszban beépíteni, így a teljes gépészet (fűtés, hűtés, meleg víz, szellőztetés) egy készülékkel van lefedve, ami nem fogyaszt többet, mint egy modern hajszárító. Egy új energiahatékony vagy passzívház esetében kiváló megoldás.

Horváth Tibor, közgazdász, energiagazdálkodási szakmérnök
Schopf Márton, okl. építészmérnök, épületenergetikus
A készülékek a Nyugat-Magyarországi forgalmazó
FŰTÉSENERGIA Kft. telephelyén megtekinthetők!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőbevilágító

A kitűnő hőszigetelő képességű felülvilágító kupola ipari, kereskedelmi és középületek lapostetőibe történő beépítésre alkalmas, maximum 25 fokos tetőlejtésig. A többhéjas kivitelű, különböző...


Energiaszegénység

Energiaszegénynek akkor nevezhető egy háztartás, ha anyagi okok miatt nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, illetve bevételeinek meghatározott százalékánál többet költ energiaszámláira.