Őrláng felélesztése a bojleren

2013-12-19 11:23:28 | Módosítva: 2014-09-15 13:06:47

Az átfolyóvizes gázbojlereknél előfordul, hogy elalszik az őrláng és ezért a kazán égősora sem gyullad be. Így azután a melegvíz sem lesz. Az őrláng újbóli begyújtása gyakran sikertelen, ám a hiba elhárítására a készüléket jobban ismerők számára van némi esély.

A hibát két körülmény is okozhatja: vagy az őrláng gázcsövét belülről porszöszök zárják el, gátolva a gáz folyamatos és kellő mennyiségű áramlását, vagy láng mögötti hőérzékelő szennyeződött el jelentősen. A két hibajelenség akár egyidejűleg is bekövetkezhet. Ezek elhárítása nem igényel különösebb szakértelmet, mielőtt kihívnánk a gázszerelőt, magunk is próbálkozhatunk vele.


Előbb a szabályozó gombokat kell eltávolítani, majd a burkolat leemelése után már hozzáférhetővé válnak a kérdéses alkatrészek. A következő lépésben a vékony kis gázcsövet felül biztosító U-alakú rugót kell kiemelni a fészkéből. Vékony csavarhúzóval alányúlva ez könnyen megy. A cső ezt követően a fészkéből felülről kiemelhető, kipattintható a végét rögzítő acélrugóból. Ezután a kis gázcsőből egy erős fújással, vagy fapálcával eltávolíthatók a porszöszök, és a cső végét is célszerű a fehér lerakódástól keféléssel letisztítani.


A következő lépésben az őrláng mögött elhelyezett hőérzékelő piezo-gyújtó felülete is könnyen megtisztítható az égés közben rárakódó fehér szennyeződéstől. Ez ugyanis gátolja a szikraképzést és az őrláng hőjének kellő érzékelését is, így nem engedi begyújtani a gázégősort sem. A tisztítás után a csövet előbb alul, majd felül a helyére illesztve megkísérelhető az őrláng begyújtása. Ha ez sikerrel járt, akkor a felső csőrögzítő rugó és burkolat a helyére szerelhető, és egy ideig nem lesz gond a bojler melegvíz szolgáltatásában.


Sikertelenség esetén azonban feltétlenül szakembert kell a további javításhoz hívni, mert más probléma is lehet a készülékkel. Az ilyen esetek megelőzhetők, ha a bojlert (és más gázkészülékeket is) legalább évente egyszer szakember alaposan kitisztítja, átvizsgálja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ha elalszik a gázbojler őrlángja

A régebbi, átfolyó vizes gázbojlereknél elég gyakran előfordul, hogy elalszik a gyújtóláng, és így nem gyullad be a csap megnyitásakor a vízmelegítő égősor. Nincs meleg víz, ami esetenként...


Gázkészülék és ablakcsere

Egy lakásfelújítás, sőt már vásárlás előtt sok fontos és kevésbé fontos szempontot kell figyelembe venni. Alaposan utána kell nézni a műszaki részleteknek is, mert nem bízhatjuk sem a pénzünket,...