Színekbe öltözött a szigetelési minőség

2014-09-04 11:47:04 | Módosítva: 2014-09-22 11:07:36

Az URSA üveggyapot szigetelések vadonatúj köntöst öltöttek: már a termékek csomagolásán is megkülönböztetésre kerül hővezetési teljesítményük, így első pillantásra kiemelt szerepet kap a minőség.


Az URSA által gyártott és forgalmazott üveggyapot sok területen alkalmazható professzionális, költséghatékony szigetelőanyag. Változatos testsűrűséggel, eltérő hővezetési tényezővel és különböző (tekercses és táblás) kiszerelésben kapható a kereskedőknél annak érdekében, hogy a különféle alkalmazási területek mindegyikére a legalkalmasabbat lehessen hő- és hangszigetelési célra kiválasztani.

Hogyan igazodhatunk el könnyebben a termékek minősége között?

Különböző színekkel is megjelöljük eltérő hőtechnikai tulajdonságukat:


– A piros csomagolású termékek* 0,044 W/mK hővezetési tényezővel rendelkeznek, korlátozott felhasználási terü­letre alkalmazhatók (padlásfödém).
* Ezeket az URSA Salgótarján Zrt. Magyarországon már nem forgalmazza.

– A sárga csomagolású termékek közül a tetőszigetelésre már alkalmas üveggyapot hővezetési tényezője 0,039 W/mK, és szintén ebbe a gazdaságos kategóriába tartoznak a válaszfalas tekercses TWF termékek.

– A zöld csomagolású termékek kiemelkedő hőszigetelő képességgel rendelkeznek 0,038–0,032 W/mK közötti hővezetési tényezőjükkel.

Sok esetben, főleg a felújításoknál előforduló építési szakmai kontroll hiánya, illetve a végfelhasználókhoz eljutó, ma már nem érvényes információk miatt építenek be nem pont az alkalmazási célnak megfelelő szigetelési tulajdonsággal rendelkező termékeket vagy vastagságot.

Ennek eredményeképpen az érvényes előírásoknak nem megfelelő energiapazarló szerkezetek készülnek, melyek üzemeltetése gazdaságtalan és költséges, amelyek magukban kódolják a későbbi állagvédelmi és komfortérzeti problémákat is. A szükségtelenül magas fűtési és hűtési energiafelhasználás eredményeként jelentkező nagyobb CO2 kibocsátás pedig károsítja környezetünket.

Több magyarországi energetikai szakmai szervezet valamint számos, a minőség irányában elkötelezett építőipari szakember fordult a szigetelési iparágban aktív szereplőkhöz, hogy segítsék elő a legalacsonyabb hőszigetelő képességű termékek piacról történő kivonásával a hazai épületállomány energetikai hatékonyságának növelését. Az Európai Unióhoz csatlakozott szomszédos országok ebben szinte már mind előttünk járnak, és a magyarországi, törvényileg szabályozott szigetelési irányelvek is jelentős szigorításon mennek keresztül 2015. január elsejétől.

Az URSA Salgótarján Zrt. örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és már nem forgalmazza Magyarországon a 0,044 és 0,042 lambda kategóriájú, korlátozott hőszigetelési képességű termékeket.

A 0,044 és 0,042 hővezetési tényezőjű termékek felhasználását már korábban sem javasoltuk ferde tetős szerkezetekbe egyrészt kisebb alaktartási stabilitá­suk miatt, továbbá mivel ezekből a termékekből minimum 40 cm vastagság beépítése volna szükséges ferde síkú tető szigeteléséhez, amely vastagság pedig az építési gyakorlatban nem jellemző.


Befolyásolja a döntést mostantól a minőség! Érdemes vásárlás előtt kikérni szakember véleményét, így biztosíthatjuk igazán házunk komfortját, a bent lakók hosszú távú elégedettségét.


URSA Salgótarján Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A korszerű a költséghatékony!

Lanyhuló lendület jellemezte a2023-as év építőipari helyzetét. A beruházók visszafogottabban vágtak bele mind épület-felújításokba, mind új építésekbe. Mindenki próbált kivárni, amígteret...


Látogatás a Knauf üveggyapotgyárában

A Knauf Insulation jóvoltából lehetőségünk volt betekinteni acsehországi Krupkában működő üveggyapot-gyár működésébe.