Tűzvédelmi falak, borítások

2014-10-29 17:51:30 | Módosítva: 2014-10-29 17:56:31

Épület és lakástüzek szerencsére ritkán fordulnak elő, ám ha a baj bekövetkezik, a lángok gyors terjedését késleltetni lehet tűzvédelmi falak kialakításával. E célt szolgálják a speciális tűzvédelmi építő lemezekkel kialakított különféle burkolatok. Ezek épületrészek tűzálló burkolatának kialakítására alkalmasak, fal és álmennyezet borító lemezeként kis páraterhelésű helyiségekben használhatók.


Késleltetik a tűz terjedését

Az ilyen burkolatok a nem éghető építőanyagok csoportjába tartoznak, gipszfátyol lapokból, profilokra csavarozással, vagy profil nélkül, kapcsozással készülnek. Lakó- és középületek szerelt épületszerkezeteihez, beltéren alkalmazhatók, nem teherhordó, nem merevítő, önhordó falakként, álmennyezetként, valamint meglévő egyéb fokozott tűzvédelmet igénylő szerkezetre készített borításként. A gipszfátyol építőlemezek 12,5; 15, 20; 25 és 30 mm vastagságban kaphatók, 2000x 1250 mm-es méretben.

E speciális gipszfátyol lapokat a tűz továbbterjedését késleltető falak és egyéb épületszerkezetek pl. faoszlopok, tetőszerkezetek védő burkolataként célszerű alkalmazni. A különböző vastagságú lapok két rétegben történő alkalmazásával növelhető a burkolat tűzállósági határértéke. Ez burkolatoknál akár 1 óra is lehet.

Válaszfalak kialakításánál is előnyösek, ha a szokásos acél idomokból készült vázra kerülnek felerősítésre. A vázelemeket a szárazépítésnél szokásos módon kell kialakítani, ám az UW és CW idomok 50, 75 és 100 mm-es méretének megfelelően a burkolat közé csak minimum 40 kg/m2 testsűrűségű kőzetgyapot szigetelés kerülhet, amelynek az olvadáspontja legalább 1000 fok. A CW idomok egymástól való távolsága általában 62,5 cm ,és acél szegecsekkel kell egymáshoz erősíteni őket. A lapokat pedig kettős fedéssel, eltolva kell a vázra csavarozni. A csavarok távolsága az első rétegnél 75 cm, a másodiknál 25 cm. A végső besimításhoz az ehhez az anyaghoz kifejlesztett glettelő gipsz használata szükséges.


A gipszfátyolos tűzvédelmi lapok alkalmasak akár álmennyezetek kialakítására a szokásos tartó vázszerkezetre erősítve, továbbá acél vagy még inkább faoszlopok burkolására is. Ez utóbbiakhoz nem szükséges fémváz, a lemezeket két rétegben, acél tűzőkapcsokkal lehet közvetlenül a fagerenda anyagához erősíteni. A lapokat él-lap kötésben acélkapcsokkal lehet a faanyag felületére rögzíteni. A kapcsok távolsága 12 cm, a sarkokat célszerű 31x31x 0,4 mm-es sarokprofilokkal védeni a sérülésektől.

A burkolat vastagsága mindig a tűzállósági határérték követelményétől függ, de legalább 15 mm vastag legyen.

A tűzvédelmi építőlemezekből kábelcsatornákra és légcsatornákra, vázszerkezetre vagy vázszerkezet nélkül is készíthetők tűzvédelmi kábelcsatorna borítások, ám önmagában az ilyen tűzvédelmi lemezek légcsatornaként nem alkalmazhatók, ehhez mindenképpen belső fémcsatorna, vagy egyéb tartóváz kiépítésére van szükség.


A tűzvédelmi építőlemezek alkalmazásával az épületek tűzállósági határértékei előnyösen javíthatók


A megfelelő fémvázas szerkezetekre erősített kétrétegű gipszfátyol táblákkal burkolt válaszfalak késleltetik a tűz gyors továbbterjedését


A kétrétegű gipszfátyolos lemezek az álmennyezetek kialakításánál is előnyösek


Fém-, és különösen faoszlopok, és egyéb tartószerkezetek védelmére is alkalmasak a tűzvédelmi lemezekből kialakított burkolatok


A tűzvédelmi gipszfátyol lemezekkel a lakások oldalfalait és oszlopait is célszerű tűzkésleltető burkolattal ellátni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemek a lapostetőkön nem éghető ROCKWOOL hőszigeteléssel

A következő évtizedekben várhatóan felgyorsul az átállás a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrások különféle formáira. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra a megújuló...


Gipszkarton falak hangszigetelése

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése...