Esztétikai felújítás vagy átalakítás

Lakás felújítása

2014-10-03 13:16:30 | Módosítva: 2014-10-06 09:49:33

Egy lakás felújítása mindig az anyagi lehetőségeink feltérképezésével kezdődik. A felújításra szánt összeg határozza meg, hogy esztétikai felújítást vagy a lakás részleges, esetleg teljes átalakítását tudjuk-e megoldani.


Ablakok cseréje

Ha régiek, nagyon rossz állapotúak már ablakok, érdemes elgondolkodni a teljes cserén. Az olcsóbb műanyag ablakok ára megegyezik a rossz állapotú faablakok felújítási költségével, és mind esztétikai, mind hőszigetelési szempontból jobban járunk, ha az ablakcsere mellett döntünk. Az ablakcsere nem jár hatalmas felfordulással, ezért ha valamilyen oknál fogva (pl. anyagi, időhiány) csak részletekben tudjuk a lakásfelújítást megoldani, kisebb faljavítással számolva bármikorra időzíthetjük. Ha tervezünk festést vagy tapétázást, akkor természetesen kezdjük az ablakcserével, párkánybeépítéssel.


Amikor egy társasházban, panelházban csak mi cserélünk ablakot, ügyeljünk rá, hogy pontosan ugyanolyan osztású és színű ablakot rendeljünk, mint a házban lévő többi. Sajnos nem sújtja semmilyen szankció azokat, akik ezt nem tartják be, bár tönkreteszik a ház egységes homlokzatát, csökkentve ezzel a lakás és a társasház többi lakásásnak értékét is. Tőlünk nyugatabbra, nem csak pénzbírságra, de bontásra és egységes osztású új ablak beépítésére is kötelezik a „rendbontókat”.


Az azonos osztáson túl szabad kezünk van a különböző vasalatok megválasztásában: bukó, nyíló, bukó-nyíló. Az fontos, hogy egyik ablak se legyen fixablak, ami egyáltalán nem nyitható, mert nem tudjuk majd megtisztítani.

A lakás elosztása, falak átrendezése

A legnagyobb döntés – egyrészt a költségek, másrészt a felfordulás miatt – a lakás alaprajzának megváltoztatása. Akár panelházban, akár téglaépítésű lakásban élünk, a terhet nem hordó válaszfalak korlátozás nélkül bonthatók. Azonban más a helyzet a teherhordó falak esetében. Ilyenkor sem kizárt, hogy átszabhatjuk a lakást, de szükséges építész-statikus szakember bevonása. A téglaépítésű házak esetében megfelelően méretezett áthidaló beépítésével a főfalakon is nyitható kisebb-nagyobb nyílás. Panelházban az egymáshoz kapcsolódó elemek miatt, a statikus-építész szakember döntése attól is függ, hogy a házban milyen bontások vannak már. Tartófalak esetén csak írásos statikai szakvélemény, engedély alapján vágjunk falat.


Alaprajzot változtatni nemcsak a költségek miatt nehéz, hanem mert gondos tervezgetést is igényel. Sok szempontot kell mérlegelni, mielőtt megszületik az új terv. Nagyon divatos és általában praktikus is az amerikai konyha. Jól lakható, viszonylag nagy tér alakíthatók ki, még a nem túl nagy lakásokban is. Gondoljuk végig családunk méretét, a gyerekek életkorát, szokásainkat és csak ezek után döntsünk.

Amerikai konyha esetén tud lenni a lakásban egy „gyülekező”, ahol lehet együtt étkezni, tv-t nézni, beszélgetni, és háló-, illetve gyerekszobának elegendőek a bizony nagyon kicsi 6-7 nm-es szobák is.A helyiségek is bizonyos korlátok között áthelyezhetők. Panellakásban is a konyha áthelyezhető, pl. a fürdőszobai vizes blokk valamelyik falára. A konyhai mosogató vize flexibilis csövekkel elvezethető, és a lefolyó is. Még könnyebb a helyzet a téglaépítésű lakásokban. Falak és helyiségek átépítése esetén a víz és lefolyók elvezetésén túl a villamos- és gázhálózatot is át kell építeni. Panelházakban ugyan nem engedélyezik a gázvezeték teljes áthelyezését máshová, de néhány méterrel a szabványos sárga flexibilis gázvezetékkel a tűzhely eredeti helye módosítható. A téglaépítésű, saját gázterves lakásokban új gáztervvel, az előírások betartásával több lehetőség van. Ilyen átalakítási terv esetén első dolgunk, a gáztervet készítő mérnökkel való konzultáció legyen. A gázterv nem csak a gázcső – és evvel a gáztűzhely – helyét írja elő, hanem a lakás szellőzési terve is egyben. Ezért tartalmazza a lakás alaprajzát, a helyiségeket, az ajtókat, az ablakok légtömörségét, a szükséges szellőzők és szellőzőrácsok helyét. Ha az ún. gáztervet a hatóságok elfogadják, megkezdődhet a részletek megtervezése, és maga az építkezés.

Akár panel, akár tégla lakásban; gipszkarton válaszfalakkal új helyiségek könnyen kialakíthatók. Amikor már a konyha és egyéb helyiségek is pontosan kialakultak, a villamos hálózat megépítése is gondos tervezést igényel. Ekkor is előnyben vannak a téglalakás tulajdonosai, mert a téglafal könnyebben véshető, mint a panel. Ettől függetlenül a panelban sem kell lemondanunk az igényes és komfortos villamos hálózatról, de előfordulhat, hogy valahol a falon kívül kell a vezetéket elvezetni, kábelcsatornában. Konzultáljunk szakemberrel a lehetőségekről.

A lakás alaprajzának megváltoztatása magával hozza a padló burkolatának kiegészítését is, vagy a teljes újra burkolást. Amerikai konyha kialakításánál jó megoldás a nagyon divatos parkett mintás kerámia padlóburkolat. Így egységes padlónk lesz, nincsen benne semmilyen korlát. Esztétikailag megfelel egy nappalinak, és nedvességtűrő, illetve tisztántartható konyhaként is.A konyhán kívül a fürdőszoba és a WC a legmeghatározóbb helyiségei egy lakásnak. Panellakásokban csak egy 6 cm-es válaszfal van a két helyiség között, ezt sokan elbontják, így ugyan egy légterű lesz, de optikailag kicsit élhetőbb teret jelent sokak számára. A mosdó, a kád és akár a WC is korlátokkal ugyan, de áthelyezhető igényeinknek megfelelő új elrendezésben. A kád kicserélhető zuhanyozóra vagy akár fordítva, és a korszerű fal mögé szerelhető WC tartályról sem kell lemondaniuk a panellakásban élőknek. A WC áthelyezésénél méterenként 1 cm lejtést szükséges tartani, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 1 méterrel messzebb tesszük eredeti helytől (a kifolyótól), akkor 1 cm-rel magasabbra kell építeni a csészét. Ettől függetlenül szükséges szakemberrel konzultálni, a helyszínen együtt megtervezni, hogy mit lehet, és mit nem, milyen szaniterekkel oldható meg elképzelésünk.


A burkolatok megválasztásánál mindig vegyük figyelembe az optikai hatásokat. Nagyon divatos, de egy panellakás apró fürdőszobájába nem valók a nagyméretű burkolólapok. Válasszunk közepes méretű, téglalap alakú lapokat, amelyek fekvő helyzetben tágítják a teret. A padlólapok 45 fokos szögben rakva (ún. diagonál) szintén nagyítják a teret. A színekkel is „becsaphatjuk” a szemet, pl. az ajtóval szemben lévő falat sötétebbre burkolva vagy festve nagyobbnak látjuk a helyiséget.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpárok átfestése

Régebben is értékes volt egy jó kerékpár, ma pedig egyre komolyabb összegbe kerülnek még az egyszerűbb kétkerekűek is. Használat közben persze óhatatlan, hogy a festésük itt-ott megsérül. Az...


3D padlóburkolatok

A különlegességeket kedvelők nagy örömére a 3D-s falburkolatok után már több helyen megrendelhetők a 3D-hatású padlófóliák is. A látvány, amit ezek a különleges burkolatok nyújtanak olykor...