Homlokzati falak állapota

2014-10-28 12:56:51 | Módosítva: 2014-10-28 12:59:43

Míg a beltéri falak állapota csak az emberi tényezőtől függ (ha porosodik az a takarítás hiánya, ha légyürülékes, az a bejutó rovarok nem megfelelő irtására vezethető vissza), addig a külső felületek állapota már más, környezeti tényezőknek is a függvénye.


Amennyiben városi épületről van szó érdemes, ha van az előkertbe, ha nincs akkor az utcára minél zártabb sövényt ültetni, ami a gépjármű-forgalom okozta port megfogja, és annak nagy részét nem engedi a házfalra tapadni. Ez valamelyest a zajt is csökkenti. A Nap, fakító hatása egyes gyengébb minőségű festékeknél nagyon látványos. A fakulásra hajlamos festékeknél, pár év alatt óriási színbeli eltérés adódhat a déli és északi homlokzatok között. Míg utóbbi élénk színű marad, az előbbi könnyen kifakul a napfény hatására. Ez ellen csak úgy védekezhetünk, ha minőségi UV álló festéket használunk.

Főleg melléképületeknél okoz problémát a sár felverődése. Sok ház építésekor mire a melléképületekre került a sor, már fogytán volt a pénz. Így arról lespórolták az ereszcsatornát. Ilyenkor a tetőről a csapadékvíz lezúdul, és a sarat akár 50-80 centiméter magasságban felcsapja a falra. Ez szárazon seprűvel eltüntethető, de a sokadik alkalomnál, már károsodhat a festés. A megoldás az ereszcsatornázás lenne, de ha vannak maradék járdalapjaink, és azokat a fal mellé végigrakjuk, az is nagy segítség. Esőben a tetőről hulló víz, ugyan így is a falra csapódik, de legalább nem a sár, csak víz kerül rá.

Tisztítás, javítás

A homlokzatfestékek szinte mindegyike mosható bizonyos keretek között, a hőszigetelő rendszerekre használt nemes vakolatok, pedig kifejezetten jól viselik a mosást. Ám ennek ellenére ezt ne vigyük túlzásba. Ha a vakolaton pókok telepednek meg, azokat szárazon, tollseprűvel távolítsuk el inkább. A madárürüléket pedig csak helyileg mosva, azaz egy kis folt miatt ne az egész falat mossuk át bő vízzel. Ha a falat mosással tisztítanánk, azt inkább nyáron, vagy legalábbis napos időben tegyük, amikor pár óra alatt megszárad.
A kisebb repedéseket a belső vakolaton is alkalmazott módon – gipszeléssel, gletteléssel - tüntessük el, ám itt figyeljünk arra, hogy kültéri használatra alkalmas vakolóhabarccsal, vagy akár az erősebb kültéri csemperagasztóval dolgozzunk. A kültéri repedések javítása különösen fontos, hiszen itt gyorsabb az állagromlás, mint beltéren. A repedésbe jutó víz télen megfagyva tágul, ami miatt sokkal gyorsabban növekszik a repedés.

Amennyiben a festést kell javítani, itt is jó szolgálatot tesz a megmaradt és jól lezárt eredeti festék. Ha a fal festése nem túl régi, akkor nem lesz színeltérés, ám ha fakultabb falon javítunk, akkor már látványos lehet az újonnan felvitt, és a korábbi, már halványodott szín különbsége. Ilyenkor két lehetőségünk van: a javításhoz használt festéket kicsit hígabban, és fehérrel világosabbra keverve használjuk – csökkentve ezzel a látványbeli eltérést. Másik lehetőség – ha sok javítanivaló van –, hogy egy kis festéket is tartalmazó vakolatdarabbal állítunk be a szaküzletbe, ahol pontosan bemérik a színárnyalatot, és ugyanolyan – a fakulás miatt halványabb festéket kevernek nekünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületszigetelés

Az energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt.


Zöld falak és tetők

Az épületek hővédelme nagyon jelentős energia-megtakarítási szempontból. Télen fűtünk, ám a rosszul szigetelt homlokzatokon, tetőkön keresztül a hő egy része távozik. Nyáron sokan...