Homlokzati falak állapota

2014-10-28 12:56:51 | Módosítva: 2014-10-28 12:59:43

Míg a beltéri falak állapota csak az emberi tényezőtől függ (ha porosodik az a takarítás hiánya, ha légyürülékes, az a bejutó rovarok nem megfelelő irtására vezethető vissza), addig a külső felületek állapota már más, környezeti tényezőknek is a függvénye.


Amennyiben városi épületről van szó érdemes, ha van az előkertbe, ha nincs akkor az utcára minél zártabb sövényt ültetni, ami a gépjármű-forgalom okozta port megfogja, és annak nagy részét nem engedi a házfalra tapadni. Ez valamelyest a zajt is csökkenti. A Nap, fakító hatása egyes gyengébb minőségű festékeknél nagyon látványos. A fakulásra hajlamos festékeknél, pár év alatt óriási színbeli eltérés adódhat a déli és északi homlokzatok között. Míg utóbbi élénk színű marad, az előbbi könnyen kifakul a napfény hatására. Ez ellen csak úgy védekezhetünk, ha minőségi UV álló festéket használunk.

Főleg melléképületeknél okoz problémát a sár felverődése. Sok ház építésekor mire a melléképületekre került a sor, már fogytán volt a pénz. Így arról lespórolták az ereszcsatornát. Ilyenkor a tetőről a csapadékvíz lezúdul, és a sarat akár 50-80 centiméter magasságban felcsapja a falra. Ez szárazon seprűvel eltüntethető, de a sokadik alkalomnál, már károsodhat a festés. A megoldás az ereszcsatornázás lenne, de ha vannak maradék járdalapjaink, és azokat a fal mellé végigrakjuk, az is nagy segítség. Esőben a tetőről hulló víz, ugyan így is a falra csapódik, de legalább nem a sár, csak víz kerül rá.

Tisztítás, javítás

A homlokzatfestékek szinte mindegyike mosható bizonyos keretek között, a hőszigetelő rendszerekre használt nemes vakolatok, pedig kifejezetten jól viselik a mosást. Ám ennek ellenére ezt ne vigyük túlzásba. Ha a vakolaton pókok telepednek meg, azokat szárazon, tollseprűvel távolítsuk el inkább. A madárürüléket pedig csak helyileg mosva, azaz egy kis folt miatt ne az egész falat mossuk át bő vízzel. Ha a falat mosással tisztítanánk, azt inkább nyáron, vagy legalábbis napos időben tegyük, amikor pár óra alatt megszárad.
A kisebb repedéseket a belső vakolaton is alkalmazott módon – gipszeléssel, gletteléssel - tüntessük el, ám itt figyeljünk arra, hogy kültéri használatra alkalmas vakolóhabarccsal, vagy akár az erősebb kültéri csemperagasztóval dolgozzunk. A kültéri repedések javítása különösen fontos, hiszen itt gyorsabb az állagromlás, mint beltéren. A repedésbe jutó víz télen megfagyva tágul, ami miatt sokkal gyorsabban növekszik a repedés.

Amennyiben a festést kell javítani, itt is jó szolgálatot tesz a megmaradt és jól lezárt eredeti festék. Ha a fal festése nem túl régi, akkor nem lesz színeltérés, ám ha fakultabb falon javítunk, akkor már látványos lehet az újonnan felvitt, és a korábbi, már halványodott szín különbsége. Ilyenkor két lehetőségünk van: a javításhoz használt festéket kicsit hígabban, és fehérrel világosabbra keverve használjuk – csökkentve ezzel a látványbeli eltérést. Másik lehetőség – ha sok javítanivaló van –, hogy egy kis festéket is tartalmazó vakolatdarabbal állítunk be a szaküzletbe, ahol pontosan bemérik a színárnyalatot, és ugyanolyan – a fakulás miatt halványabb festéket kevernek nekünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fényt hozunk az éjszakába: megérkezett a weberNEON

Ragyogó homlokzat? Sötétben világító fugák? Nem képzelet – a Weber innovációjával már valóság: a Saint-Gobain által fejlesztett weberNEON család. Mit jelent ez a hétköznapokban, és miként tudjuk...


Thermotek Facade Paint homlokzatfesték

Hosszabbítsa meg az építkezési, felújítási szezont a PPG Trilak Kft. újonnan kifejlesztett Thermotek homlokzatfestékével! A Thermotek Facade Paint egy olyan homlokzatfesték, amely innovatív...