Töltés a test melegével

2014-04-28 13:38:14 | Módosítva: 2014-09-09 10:09:07

Újra és újra felmerülő probléma az elválaszthatatlan ketyerék akkumulátorainak töltése, amikor nem vagyunk hálózat közelben. Most egy újabb elképzelésről adunk hírt.


Elsősorban a kis fogyasztású, de állandóan hordott, viselt eszközök folyamatos töltésére lehet alkalmas a test melegével működtetett áramfejlesztő. Egy koreai cég dolgozik, az ultra vékony, rugalmas, hajlítható termoelem kifejlesztésén, melyeket vagy magunkon viselhetünk, vagy a szóban forgó eszköz – google szemüveg, okos óra – testtel érintkező része készülhet belőle. Így biztosítva van a készülék állandó töltése.


Minimális fogyasztású órák esetében egyébként – más egyéb energiaforrások, mint pl. kinetikai energia – már alkalmazzák a termoelemet, de itt most többről, nagyobb teljesítményről van szó. Vékony üvegszövetre szitanyomással rávitt rugalmas termoelemből akár az alsó ruházat egyes részei is készülhetnek, így nagy felületen tudják hasznosítani a testmeleget. Egy 10x10 cm-es csuklópánttal 40 mW áramot képes termelni a jelenlegi technika. Jó hatásfokú termoelemekkel természetesen nem csak a test melegével lehet áramot termelni, hanem hasznosítani lehet számtalan gép, közlekedési eszköz, hőtermelő berendezés felesleges melegét közvetlenül áramtermelésre is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Wifi telefon töltés

Nemsokára a vezeték nélküli töltéshez még arra sem lesz szükség, hogy mobilunkat az indukciós töltődokkra helyezzük. Az is elegendő lesz, hogy egy helyiségben tartózkodunk vele, és a töltő...


Újratöltés 5 perc alatt

Az e-mobilitás egyik kulcstényezője, hogy minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat. Több töltő képes már fél óra alatt 20-ról 80 százalékra tölteni az akkumulátorokat, az...