Monitor problémák

2013-02-27 13:33:38 | Módosítva: 2013-03-05 14:21:37

Munkahelyünkön és otthon is jelentős időt töltünk a monitor előtt. Életünk és sokunknak munkánk része is, nem tehetünk mást. Sokan ismerik azt az érzést, amikor a szokásosnál jobban fárad a szem, szúró, égő szemfájdalom, fejfájás is keletkezik. Milyen összefüggésben lehetnek ezek a tünetek a huzamos monitor használattal, és mit tehetünk ellene? Ezzel foglalkozunk az alábbiakban.

Szűrők, szemüvegek, megvilágítások.

A képernyő előtt töltött hosszú idő a fentieken túl is okozhat egészségügyi problémákat is. Nem csak a szem fárad, hanem a kar, a váll, a derék is. Sokan panaszkodnak makacs ízületi fájdalmakra. Az orvosi szakma ezeket együttesen „Computer Vision Syndrome”-nak, CVS-nek nevezi, és különböző ajánlásokat fogalmaz meg a kellemetlen tünetek elhárítására, csökkentésére.

A szem problémáinak megközelítése szempontjából alapvetően fontos, hogy monitorként régi, képcsöves típust, vagy a modern LCD, LED változatot használunk. Nem is gondolnánk, hogy a képcsöves monitorokból még milyen sok van használatban, és nem csak magán kézben, hanem közhivatalokban, iskolákban, egészségügyi intézményekben is. Ezeknél a monitoroknál az elektronsugárral szemben ülünk, ami másodpercenként 60-szor végigpásztázza az egész képernyőt, a régebbi típusoknál nagyobb, a modernebbeknél kisebb káros sugárzást kibocsájtva. Az LCD és LED monitoroknál ilyen sugárzás egyáltalán nincs, a folyadék-kristály kijelzők a képernyőn tranzisztorok által vezérelt világító piros, kék és zöld pontok segítségével jelenítik meg a képet. A kép minőségét többek között a függőleges képfrissítési frekvencia határozza meg, aminek 85 Hz felett illik lennie. Ez ma már nem egy szigorú követelmény, de a régebbi típusok esetleg még ennyit nem tudnak; képüket vibrálónak érzékeljük. A korszerűtlen, alacsony frekvenciájú monitorok szemfájdalmat, szemfáradságot, égő-viszkető érzést, fejfájást, fókuszálási nehézséget, esetleg homályos és kettős látást okozhatnak.

A monitor minőségétől függetlenül sok más szemészeti probléma is jelentkezhet. A tartósan számítógép előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához vezet. Normálisan 22-szer pislogunk percenként, olvasás közben ez a szám tízre csökken, a képernyőt figyelve mindössze hétre (kevesebbet pislogunk a koncentráció miatt). A pislogás lecsökkenése kiszárítja a szemet (különösen száraz levegőjű helyiségben), és a szem sokkal gyorsabban fárad. Különösen hátrányos helyzetben vannak a kontaktlencsét viselők; a kontaktlencse felszínét borító könnyfilm gyengül, felszakadhat, ami a száraz szem tüneteit okozza. A kontaktlencsék eleve kisebb szűrőképességgel rendelkezne, felületükre lerakódik az a finom por, ami a monitor környezetében lebeg. Mindezek miatt a tartós monitor-használathoz egyáltalán nem ajánlják a kontaktlencsét. Az elegendő pislogásra bizonyos mértékig tudatosan is lehet figyelni, gyakorolni is lehet. Emellett használhatunk műkönnyet, rendszeresen csepegtetve a szembe; vény nélkül kaphatók a patikákban.

A tartós számítógépes munka közben tartsunk rendszeres szüneteket. A fáradtságérzés oka lehet, hogy a szem huzamosabban egy irányba, és csak közelre tekint. A szemet mozgató izmok állandó, egyenletes terhelés alatt állnak, ez hosszú idő után megterhelő. Próbáljuk meg gyakorolni, hogy rendszeresen „kinézzünk” a monitorból; ha fél-egy percre másfelé nézünk, utána jobban fog menni a munka.

Egy újabb szemészeti problémát okozhatnak az erősen tükröződő monitorok. Különösen a rossz monitor-elhelyezés (ablakkal, lámpával szemben, vagy a túl magasan lévő monitor képernyőjén tükröződik a mennyezetvilágítás) okozhat tükröződési problémát, ami ellen hatásos védelmet jelentenek a tükröződéscsökkentő monitorszűrők. A visszatükröződő természetes és mesterséges fényt szinte teljesen megszüntetik, ezért ideálisak erős, éles világítási körülmények között. Ezek a szűrők védelmet jelentenek a monitor sztatikus feltöltődése ellen is – nem tapad fel annyi por –, növelik a kép kontrasztját, és a képcsöves monitorok elektromágneses sugárzását úgyszólván teljesen elnyelik. A monitorszűrők tehát elsősorban a képcsöves monitorokhoz nélkülözhetetlenek, de van gyakorlati hasznuk az LCD-s típusoknál is.

Jelentkezik azonban a tartós monitorhasználatnál olyan szemészeti probléma is, ami ellen monitorszűrő szemüveggel lehet inkább védekezni. A szem fáradását többek között a monitor fényében lévő nagy energiájú kék színű fénysugarak okozzák, másrészt a műfény a természetesnél nagyobb arányban tartalmaz sárga tartományban lévő fénysugarakat, melyek szintén nagyon fárasztják a szemet. A látható fény kék hullámhossza rövidebb hosszúságú, mint a vörös, és ezzel energiában gazdagabb, ami a szem tiszta törőközegeiben jobban szóródik. Ez a szóródás káprázathoz vezet, és ezzel a kontraszt romlásához. (Fehér alapon fekete betűk kontrasztja is nagyon fárasztó.)

Mindenki ismeri azt a jelenséget, hogy a felkelő vagy lemenő nap fényét sokkal melegebb színűnek látjuk, mint a delelőét. Ez attól van, hogy a vastagabb légrétegen áthatoló fénysugarakra a levegőben lévő pára kékblokkolóként működik, ezért vörös Napot látunk. Hasonló hatás éri szemünket a monitor előtt ülve és műfény megvilágításban, ahol a hideg nagy energiájú kék fény miatt a kontraszt sokkal gyengébb. Cél: a színeket a vörös színtartomány felé eltolni. Erre szolgálnak a monitorszűrő szemüvegek.

Minden típusú optikai lencsénél – dioptriás vagy dioptria nélküli változatban is – ajánlatos alapanyagában színezett, kiváló monitorszűrő képességű anyagot használni, melyek alapanyaguknál fogva igen jó szűrőhatásúak, és kifejezetten a monitorok spektrumához igazított a karakterisztikájuk. Ezek a lencsék kékblokkolók, káprázatcsökkentők, és lényegesen javítják a kontrasztot, a sárga színtartományban is szelektíven szűrik a fénysugarakat ami javítja a karakterek felismerhetőségét.

A helyes szemüveg egyébként is fontos, különösen abban a korban, amikor a szemlencse alkalmazkodó képessége gyengül, a közelre nézés problémát okoz (presbyopia). Ilyenkor a bifokális vagy multifokális lencse nem a legjobb megoldás, mert a távoli korrekcióval nem látjuk a monitort, az olvasó résszel megint nem látjuk élesesen a képernyőt, sőt a megemelt fejtartás is kényelmetlen. A progresszív szemüveg átmeneti csatornája viszont esetenként keskeny ahhoz, hogy az egész képernyőt élesen lássuk. Olyan munkaszemüvegre van szükségünk, amelynél a felső rész dioptriája a monitor távolságára, az alsó rész az asztal távolságára van beállítva. Hasonló ez a progresszív szemüveghez, csak ahhoz képest más tartományokra van az élessége beállítva.

Kell még szólnunk e téma kapcsán a világításról és a monitor elhelyezéséről is. Nem jó, ha a munkahelyiségben csak helyi világítás van, és nincs vagy gyenge az általános megvilágítás. Hiába ajánljuk a rendszeres kinézést a monitorból, ha a sötétbe kell kinéznünk. Az éles fénykontrasztokhoz való alkalmazkodás csak tovább fárasztja szemünket. Fontos az is, hogy a mesterséges fényforrások ne tükröződjenek a képernyőn.

Ugyanígy fontos, hogy milyen testtartásban és milyen fejtartásban nézzük a monitort. Az ergonomikus munkaszék és a testtartás egy külön téma, lapunkban többször írtunk már róla. A monitor helytelen elhelyezése fárasztóvá teszi a munkát, és gerinc, nyak, váll, csukló problémákat okozhat. Hibás elhelyezés, pl. amikor más irányban van a monitor, mint az asztalon lévő szöveg; vagy túl nagy a távolság a monitor és az írott szöveg között; vagy a monitor túl magasan van és a törzs, a fej és a szem sok felesleges mozgást végez, így gyakran kell más távolságokra fókuszálnia. A szemnek a legkevésbé megterhelő, ha a monitor a szemnél alacsonyabban van, a fej lefelé billen a nézésekor. Legalább olyan messze legyen, ameddig a kezünkkel elérünk, legyen szemben, ne kelljen oldalra néznünk, vagy ferdén ülni előtte.

Betekintésvédelem

A 3M által kifejlesztett speciális mikrolamellás technológia lehetővé teszi, hogy csak az a személy láthassa a képernyőn megjelenő adatokat, aki pontosan szemben ül a monitorral. A mikrolamellák alkalmazása mindkét oldalra 30 fokos láthatóságot eredményez, megtartva a kontrasztjavítást és a visszatükröződés csökkentéstét. Oldalról, 30 foknál nagyobb szögben nézve nem pusztán eltorzítja vagy homályosítja a képet, hanem teljesen sötét képernyőt mutat.
Aki bizalmas adatokkal dolgozik, vagy csak saját nyugalma érdekében nem szeretné, hogy minden arra járó belenézzen munkájába, jó hasznát veheti egy ilyen monitorszűrőnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Számítógépek portalanítása

Bár a laptopok, táblagépek és okos telefonok térnyerése egyre jelentősebb, sokan még mindig a régi midi tornyos gépeket használják. Vélhetően e régi hálózati számítógépek még elég sokáig...


Ívelt képernyő és más újdonságok

Az ívelt képernyőnek köszönhetően tévézési élményei új szinteket fognak elérni.