A csodaszép csarabok

Különösen kedves virágdísz a késő őszig virágzó csarab, tudományos nevén Calluna vulgaris. Hazája szinte egész Európa, de főként a kelet-nyugati és észak-nyugati, atlantikus vidéket kedveli. Jellegzetes törpecserjés növénytársulatot, úgynevezett fenyéreseket alkot. Délebbi tájakon a hegységekbe húzódik, és csak kisebb foltokat borít.

Hazánkban a Balaton felvidéki és a nyugat-dunántúli nyirkos, kavicsos, tőzeges talajon őshonos. Alakja elheverően bokros. Mérete nem haladja meg a fél métert sem. Hajtásai sűrű rendszerűek. Alacsony, sokágú törzse a földfelszínen fekszik, és valóságos ágszövedéket képez. Levelei húsosak, átellenes állásúak. Színük a nyári időszakban szép élénk zöld, télen viszont vöröses lesz. Virágai csúcson vagy oldalrészeken, egyoldalas álfüzérben, rövid kocsányokon nyílnak, harang vagy öblös harang alakúak. Virágzata a rózsaszín világosabb és sötétebb árnyalatán kívül mályvaszínben is pompázhat. Virágzási ideje alapfaj esetében késő őszig, esetleg a tél elejéig is eltarthat. Magvai nagyon aprók, és ezeket a szél is terjesztheti.
Igényei elég sajátosak. Kizárólag a mészmentes, savanyú, legalábbis nem lúgos talaj a megfelelő számára, ami tápanyagszegény és kiszáradásra hajlamos is lehet. Fényigénye akkora, hogy csak az árnyékmentes, nyílt fekvésben képes megmaradni. Fényigényessége miatt a beárnyékolást csak átmenetileg, rövid ideig képes elviselni. Vízigénye annyira szerény, hogy a kiszáradást is képes elviselni, feltéve, ha eléggé kigyökerezett. Tápanyagigénye mérsékelt, ezért éri be szegény, sovány talajjal is.
Átültetése vagy kertbe való kiültetése méretgyarapodása miatt előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. Az ültetésre kora tavasszal kerüljön sor. Öntözése mindig csak mérsékelt legyen, a tartós kiszáradást viszont kerüljük el. Öntözővize esővíz, esetleg olvadt hó legyen. A csap vagy kútvíz kemény a növény számára, ezért étecet hozzáadásával (1 liter vízbe 1 kávéskanálnyi étecet) lágyítható.
Metszése a tél elmúltával, a tavaszi új hajtások előtt célszerű. Akár tövig is levághatjuk, ügyelve arra, hogy némi élő zöld lomb mindig maradjon. Sárgulásának, levélhullásának majd hajtáselszáradásának leggyakrabban kiváltó oka a nem megfelelően savanyú talaj és a nem elég lágy öntözővíz. Sárgulhat még a növényen megtelepedő szürke penész, illetve botritisz gomba miatt is. Ilyenkor alkalmazható valamilyen gombaölő-szer, persze a leírásnak megfelelően. Szaporítása ősszel, üveg vagy fólia alatt történik. Az összegyűjtött magvakat, nyirkos kemény tőzegrétegre kell elszórni. Elhelyezése során ügyeljünk, hogy párás, huzatmentes, de nagyon világos helyre kerüljön. Színes krizantémokkal esetleg őszi gerebcsinekkel nagyon mutatós lehet. Különösen szép és mutatós sziklakertek kőhátterei között.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csarab

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi virágok

Sok olyan virág van, amelyet kifejezetten ősszel érdemes elültetni.A krizantém különösen népszerű, hiszen sokféle formában, színben és méretben megtalálható. Bár csak novemberig nyílik, de a...