Alapvető tévhitek a parafáról

A parafával, pontosabban a parafaburkolattal kapcsolatban a legtöbb ember abban a tévhitben él, hogy alkalmazása költséges, ráadásul felülete sérülékeny. Természetesen egyik állítás sem fedi a valóságot, hiszen a paratölgy kérgéből készült burkolatok nem csupán felveszik a versenyt a népszerű burkolóanyagokkal, de több tekintetben le is pipálják azokat.

Napjainkban rendkívül kelen dőek a természetes anyagok, amelyek közül bizonyos szempontból a parafa magasan kiemelkedik, hiszen előállítását nem kíséri pusztítás. A paratölgy átlagosan 250 éven keresztül ad jó minőségű kérget, amelyet a szakavatott kezek elsőként a fa 25 éves korában, majd kilenc esztendőként hántanak le. Őrlés után a parafa szemcséket – adalékanyagok hozzáadása nélkül – a parafa saját gyantatartalma rögzíti. Kedvező tulajdonságait alapvetően az 1 négyzetcentiméterében összezsúfolódott, durván 40 millió légbuborékszerű sejtecske rugalmas összekapcsolódása biztosítja. A parafából készült termékek az építészet területén rendkívül széles körben alkalmazhatók, felhasználásuk mellett számtalan érv szól, hiszen a parafa tucatnyi figyelemre méltó erényt vonultat fel. Például rendkívül jó szigetelő, legyen szó hőről vagy hangról, ellenáll a víznek, nedvességnek, fagynak, savas anyagoknak, ráadásul nehezen éghető anyag, láng hatására csak lassan szenesedik. A bogarak, rágcsálók sem támadják meg, élettartama korlátlan, rugalmas, rezgéscsillapító, jól hajlítható és szabható, illetve a legkülönfélébb körülmények között is mérettartó, azaz nem duzzad, nem zsugorodik. A parafatermékeket – kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően – nem csak padlóburkolatként, hanem fal- és mennyezetburkolatként is hasznosítják, továbbá hő- és hangszigeteléseknél is előszeretettel osztják rájuk a főszerepet, illetve különböző szerkezeteknél tágulási hézagkitöltőként is színre lépnek.

Padló – természetesen

A parafa legelterjedtebb és legismertebb előfordulási helye, dugó formájában a pezsgős-, illetve borosüveg, de természetesen padlóburkolóként is rendkívül sok helyen alkalmazzák. A legtöbb esetben az emberek nem is gondolják, hogy parafalapokon sétálnak, pedig a tengernyi magánfelhasználó mellett számos hotel, közintézmény és üzlet választotta a kiemelkedően tartós, egyszerű, mégis természetes megoldást. A nagyobb, akár évszázados múlttal és tapasztalattal rendelkező gyártók a parafaburkolatok pazar palettáját vonultatják fel, amelyből még a legkifinomultabb ízléssel rendelkező vásárló is könnyedén megtalálhatja a szívéhez közelálló változatot. A kínálatban ragasztás nélküli LOC-os készparketta panelok és ragasztható lapok egyaránt szerepelnek, amelyeknek változatos mintázatát valódi fa vagy parafa díszítőréteg biztosítja. A lapokat 3 rétegű lakk, illetve magas kopásállóságú védőréteg takarja, és természetesen elengedhetetlen alkotóelemük a parafa mag. Négyzetméteráruk kiviteltől függően nettó 2500 és 13 000 forint között mozog, ráadásul alkalmazásuk nem igényel „mesteri” bűvészmutatványt, így szakmai felvilágosítás után, némi kézügyességgel akár házilag is lefektethetők. Minden tévhittel ellentétben a parafaburkolatok károsodás nélkül állják például a tűsarkú cipők támadásait, és még a nehezebb berendezési tárgyak lábai is képtelenek maradandó károsodást okozni felületükön. A burkolatok rendkívül hosszú élettartamához pusztán csak a karbantartási előírásokat kell betartani, amelyek speciális, ám az általános tisztító- és felületkezelő szereknél nem költségesebb anyagok használatát jelentik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: parafa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parafa anyagok dekorációs célokra

Az egzotikus anyagokat kedvelők között a parafa eléggé ismert. A kedvelt padlólapokon kívül még tapétaként is használható ez a szép anyag. Előnye, hogy az ilyen burkolatok vastagságuktól függően...


Parafa padló lerakása

A parafa padlókat a burkolóanyagtól függően kétféle módon lehet azalapfelületre erősíteni. Az aljzatokkal szemben támasztott igények azonban a fektetés módjától függetlenül egységesek. Teljesen...