Először is alapvetően az életvitelhez igazodva kell meghatározni a konyhai
alapfunkciókat, azok helyigényét, továbbá a készülékek és az egyéb kellékek
tárolását is. Azt is célszerű már most eldönteni, hogy az étkezést a konyharészben,
vagy a lakóhelyiség más területén szeretnénk megoldani. Ez természetesen a lakóhelyiség
alapterületétől is függ, mert pl. egy étkezőpult csak a nagyobb szobában fér
el.
A hatékony konyhai munkához célszerű az alapvetően szükséges berendezési tárgyakat
és készülékeket ideális sorrendben elhelyezni. Balról jobbra haladva a hűtőszekrény
nyissa meg a sort, a mosogató kerüljön mellé, majd ettől igény szerint min.
60-80 cm-nyi szabad hely következhet az alapanyagok előkészítéséhez. A mosogató
medencéje a sarokba is kerülhet, ha erre megfelelő típust választunk. A sütőtűzhely
helyett megfelel a beépíthető kerámialapos főzőlap, amit kiegészíthet a többfunkciós,
grillezős, gyorskiolvasztó- és autócrips funkciós mikrosütő. Ez
akár a tároló szekrénybe is kerülhet.
A szobai konyháknál fontos szempont, hogy a főzőlap fölé egy nagy teljesítményű,
szag- és páraelszívó kerüljön, szabadba vezetett csatornával. A páraelszívó
zúgását, közvetlenül a kivezetés elé telepített elszívó motorral lehet lecsendesíteni.
A kürtő a felső bútorsor alá is telepíthető. A lapos kürtő feletti és a légcsatorna
előtti tér tárolásra használható.
Alapvetően fontos a konyhai rész víz, csatorna és elektromos hálózatának, valamint
azok csatlakozó helyeinek megfelelő kiépítése. Ezt a beépítendő készülékek méretéhez,
esetenként az alakjához is igazodó csatlakoztatási helyeknek az ismerete alapján
lehet az adott helyiségben kialakítani. A víz- és az elektromos hálózat kiépítése
a korszerű fittingek, és csővezetékek, speciális kábelcsatornák alkalmazásával
falon kívül szerelve is megoldható, de csak a bútorok takarásában, azok mögött.
Az elektromos hálózat kialakításához olyan kábelcsatornát kell választani, amelyekbe
a csatlakozó aljzatokat, kapcsolókat közvetlenül be lehet szerelni, és a bővítést
is lehetővé teszi. A konyharész jó megvilágítása is alapfeltétel, ezért a lámpatestek
kiviteléről, teljesítményéről már a tervezéskor dönteni kell. E célra a kompakt
fénycsövek, vagy a halogénizzós,
beépíthető lámpatestek a legalkalmasabbak.
Az ideális tárolóhelyek kialakítása is nagyon fontos. A konyhapult alatti rész
az edények, egyéb konyhai készülékek, gépek tárolóhelye, amelyeket természetesen
teljesen kihúzható fiókokban, megtervezetten csoportosítva kell elhelyezni.
Teljesen kihúzható fiókelemeket alkalmazzuk. Szükség esetén a munkafelületet
a mosogatóra tehető vágódeszkával növelhetjük meg. A szeméttároló és a tisztítóeszközök
ugyancsak a mosogató alá kerülhetnek. Sarokba helyezett mosogató alatti részt
akár oldalra tolható redőnnyel is lezárhatjuk, sőt ezt a záróelemet függőlegesen,
több részben akár az egész munkapult feletti rész lezárására is használhatjuk,
teljesen eltüntetve így a konyhai jelleget.
Az éléskamrát ma már részben a többnyire beépíthető, fagyasztóval kombinált
hűtőgép, illetve a hűtést nem igénylő élelmiszerek tárolására alkalmas rácsos
szekrényfiókok beépítésével oldhatjuk meg áttekinthető és elegáns módon. Ezek
a szekrénykorpuszok belsejébe, nyitható ajtó mögé, vagy elölről rájuk erősített
előlappal fedhetők le, amelyek akár a bútor teljes magasságát is elérhetik.
Alsó szekrényrészekbe a 470-510 mm, a felsőkbe pedig a szekrénykorpuszhoz igazodóan
kb. 300 mm mélységű kihúzható elegáns fémrács egységeket érdemes választani.
Ezek készen is megvásárolhatók, ám méretüket ajánlatos a készen vásárolható,
beépítésre kész ajtók és fiókelőlapok méretéhez igazodóan kiválasztani.
A kis konyhák
berendezési tárgyait akár egy nagyobb szekrénybe is be lehet építeni. Kialakítása
a hely szűkössége miatt igényes feladat. Variálhatóbb megoldás, ha a konyharészt
a szokásos módon, ám a meglevő bútor frontfelületeivel azonos, vagy ahhoz harmonikusan
illeszkedő gyári kész frontlapokból és ezekhez készített szekrénykorpuszokból
állítjuk össze. Igazodnunk kell ugyan a frontlapok méreteihez, ám ezek által
a szoba teljes berendezése majd egységesebbnek látszik. Ez rusztikus, és a letisztultabb,
sima felületű, azonos színű frontlapok bármelyikével sikeresen megoldható.
Ha viszont étkezőpult kialakítására is mód van, akkor azzal funkcionálisan úgy
választhatjuk le a kis konyhát, hogy a szerény étkezőpult nem határvonalként,
hanem kapocsként működik a helyiség két része között.
Azt azonban érdemes megfontolni, hogy a szobai konyharész megtervezését nem
célszerűbb-e lakberendezőre bíznunk. Ha erre nincs módunk, akkor legalább vegyük
igénybe valamelyik konyhastúdió berendezőjének a tanácsait, aki számos hasznos
ötlettel járulhat hozzá a saját konyasarkunk kialakításához.
Szingli konyha
A fiatalabb korosztály életvitele az utóbbi évtizedben fokozatosan megváltozott. Az anyagi lehetőségek egyénenként eltérőek, ami a saját otthon kialakítására is hatással van. Sokan eleinte megelégednek egy kisebb alapterületű lakással, amit azután egyedülálló, szingli életvitelüknek megfelelően alakítanak át. Ez azt jelenti, hogy nem kívánnak nagy konyhát vinni. Így a konyha részleg a lakószobába kerül, az eredeti konyhát pedig más célra kívánják felhasználni. A félkész vagy konyhakész ételek, illetve a gyorsan elkészíthető fogások elkészítéséhez ez nem is szükséges, viszont igénylik a korszerű konyhai készülékek használatát, mégpedig lehetőleg nem konyha jellegű bútorokba építve. Az alábbiakban az ilyen mini, szobai konyhák kialakításának néhány fontos szempontjára szeretnénk felhívni a figyelmet, továbbá a kis alapterületek jó kihasználásához szeretnénk néhány lehetőséget felvillantva ötletet adni a szobai konyhasarok megtervezéséhez.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.
Praktikus konyha
Már nagyanyáink konyhai asztala is a praktikus bútordarabok közé tartozott, hiszen a gyúródeszkát az asztal lapja alá rejtették. Ott szinte alig foglal helyet, és az akkori mindennapok fontos...
Speciális fiókok oda, ahová nem lehet fiókot tenni
A modern konyhák egyik nagy előnye, hogy olyan helyeket is kényelmesen tudunk használni, amelyek régebben még a kihasználhatatlan holtterek közé tartoztak. A kisméretű konyhákban pedig minden...