Szingli konyha

A fiatalabb korosztály életvitele az utóbbi évtizedben fokozatosan megváltozott. Az anyagi lehetőségek egyénenként eltérőek, ami a saját otthon kialakítására is hatással van. Sokan eleinte megelégednek egy kisebb alapterületű lakással, amit azután egyedülálló, szingli életvitelüknek megfelelően alakítanak át. Ez azt jelenti, hogy nem kívánnak „nagy konyhát vinni”. Így a „konyha részleg” a lakószobába kerül, az eredeti konyhát pedig más célra kívánják felhasználni. A félkész vagy konyhakész ételek, illetve a gyorsan elkészíthető fogások elkészítéséhez ez nem is szükséges, viszont igénylik a korszerű konyhai készülékek használatát, mégpedig lehetőleg nem konyha jellegű bútorokba építve. Az alábbiakban az ilyen mini, szobai konyhák kialakításának néhány fontos szempontjára szeretnénk felhívni a figyelmet, továbbá a kis alapterületek jó kihasználásához szeretnénk néhány lehetőséget felvillantva ötletet adni a szobai konyhasarok megtervezéséhez.

Először is alapvetően az életvitelhez igazodva kell meghatározni a konyhai alapfunkciókat, azok helyigényét, továbbá a készülékek és az egyéb kellékek tárolását is. Azt is célszerű már most eldönteni, hogy az étkezést a konyharészben, vagy a lakóhelyiség más területén szeretnénk megoldani. Ez természetesen a lakóhelyiség alapterületétől is függ, mert pl. egy étkezőpult csak a nagyobb szobában fér el.
A hatékony konyhai munkához célszerű az alapvetően szükséges berendezési tárgyakat és készülékeket ideális sorrendben elhelyezni. Balról jobbra haladva a hűtőszekrény nyissa meg a sort, a mosogató kerüljön mellé, majd ettől – igény szerint – min. 60-80 cm-nyi szabad hely következhet az alapanyagok előkészítéséhez. A mosogató medencéje a sarokba is kerülhet, ha erre megfelelő típust választunk. A sütőtűzhely helyett megfelel a beépíthető kerámialapos főzőlap, amit kiegészíthet a többfunkciós, grillezős, gyorskiolvasztó- és autócrips funkciós mikrosütő. Ez akár a tároló szekrénybe is kerülhet.
A szobai konyháknál fontos szempont, hogy a főzőlap fölé egy nagy teljesítményű, szag- és páraelszívó kerüljön, szabadba vezetett csatornával. A páraelszívó zúgását, közvetlenül a kivezetés elé telepített elszívó motorral lehet lecsendesíteni. A kürtő a felső bútorsor alá is telepíthető. A lapos kürtő feletti és a légcsatorna előtti tér tárolásra használható.
Alapvetően fontos a konyhai rész víz, csatorna és elektromos hálózatának, valamint azok csatlakozó helyeinek megfelelő kiépítése. Ezt a beépítendő készülékek méretéhez, esetenként az alakjához is igazodó csatlakoztatási helyeknek az ismerete alapján lehet az adott helyiségben kialakítani. A víz- és az elektromos hálózat kiépítése a korszerű fittingek, és csővezetékek, speciális kábelcsatornák alkalmazásával falon kívül szerelve is megoldható, de csak a bútorok takarásában, azok mögött. Az elektromos hálózat kialakításához olyan kábelcsatornát kell választani, amelyekbe a csatlakozó aljzatokat, kapcsolókat közvetlenül be lehet szerelni, és a bővítést is lehetővé teszi. A konyharész jó megvilágítása is alapfeltétel, ezért a lámpatestek kiviteléről, teljesítményéről már a tervezéskor dönteni kell. E célra a kompakt fénycsövek, vagy a halogénizzós, beépíthető lámpatestek a legalkalmasabbak.
Az ideális tárolóhelyek kialakítása is nagyon fontos. A konyhapult alatti rész az edények, egyéb konyhai készülékek, gépek tárolóhelye, amelyeket természetesen teljesen kihúzható fiókokban, megtervezetten csoportosítva kell elhelyezni. Teljesen kihúzható fiókelemeket alkalmazzuk. Szükség esetén a munkafelületet a mosogatóra tehető vágódeszkával növelhetjük meg. A szeméttároló és a tisztítóeszközök ugyancsak a mosogató alá kerülhetnek. Sarokba helyezett mosogató alatti részt akár oldalra tolható redőnnyel is lezárhatjuk, sőt ezt a záróelemet függőlegesen, több részben akár az egész munkapult feletti rész lezárására is használhatjuk, teljesen eltüntetve így a konyhai jelleget.
Az éléskamrát ma már részben a többnyire beépíthető, fagyasztóval kombinált hűtőgép, illetve a hűtést nem igénylő élelmiszerek tárolására alkalmas rácsos szekrényfiókok beépítésével oldhatjuk meg áttekinthető és elegáns módon. Ezek a szekrénykorpuszok belsejébe, nyitható ajtó mögé, vagy elölről rájuk erősített előlappal fedhetők le, amelyek akár a bútor teljes magasságát is elérhetik. Alsó szekrényrészekbe a 470-510 mm, a felsőkbe pedig a szekrénykorpuszhoz igazodóan kb. 300 mm mélységű kihúzható elegáns fémrács egységeket érdemes választani. Ezek készen is megvásárolhatók, ám méretüket ajánlatos a készen vásárolható, beépítésre kész ajtók és fiókelőlapok méretéhez igazodóan kiválasztani.
A kis konyhák berendezési tárgyait akár egy nagyobb szekrénybe is be lehet építeni. Kialakítása a hely szűkössége miatt igényes feladat. Variálhatóbb megoldás, ha a konyharészt a szokásos módon, ám a meglevő bútor frontfelületeivel azonos, vagy ahhoz harmonikusan illeszkedő gyári kész frontlapokból és ezekhez készített szekrénykorpuszokból állítjuk össze. Igazodnunk kell ugyan a frontlapok méreteihez, ám ezek által a szoba teljes berendezése majd egységesebbnek látszik. Ez rusztikus, és a letisztultabb, sima felületű, azonos színű frontlapok bármelyikével sikeresen megoldható.
Ha viszont étkezőpult kialakítására is mód van, akkor azzal funkcionálisan úgy választhatjuk le a kis konyhát, hogy a szerény étkezőpult nem határvonalként, hanem kapocsként működik a helyiség két része között.
Azt azonban érdemes megfontolni, hogy a szobai konyharész megtervezését nem célszerűbb-e lakberendezőre bíznunk. Ha erre nincs módunk, akkor legalább vegyük igénybe valamelyik konyhastúdió berendezőjének a tanácsait, aki számos hasznos ötlettel járulhat hozzá a saját konyasarkunk kialakításához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rögzítés gyorsházban

A különböző építőanyagok más és más rögzítéstechnikát igényelnek abent lakók mindennapi használatában. Hangsúlyozottan a mindennapi használatról beszélünk, melynek során képeket, dísztárgyakat,...


Falicsempe a konyhába

Egy lakás felújítása nem kerül sokkal többe akkor sem, ha a színeket és mintákat megtervezzük, egységes stílust alakítunk ki, hiszen az mesterember ugyanannyi pénzért rakja fel a csempét a...