Ápolt szép bőr – a kanapén is

A bőrt az ember már az ősidőkben is használta ruházkodásra, és ennél jóval később, de először a kárpitos fotelek bevonata is bőrből készült. Amikor azonban megkezdődött a változatos szövetek ipari méretű termelése, háttérbe szorult a bőr, és egy időre el is tűnt a bútoriparból. Azután újra felfedezték, s ma már ismét számos bútorféleség készül ilyen bevonattal.

A bőr feldolgozása sokféle lehetőséget kínál, így különféle tapintású-, és színű bevonat készülhet belőle. Lehet festeni, nyújtani, csiszolni, aranyozni. A marhabőrön kívül bútoripari célokra használnak még strucc, krokodil-, kígyó- és cápabőrt is. A legfinomabb kidolgozású bőr a nubuk, amelyet hoszszas és precíz csiszolással alakítanak ki mindaddig, míg szinte bársonyos felületű nem lesz.

Milyen a jó bőrbútor?

A bőrbútorok nem alacsony árukról híresek. Az utóbbi években hazánkban is megjelentek a nyugati import használt bútorokat kínáló üzletek, amelyek választékában a bőrgarnitúrák is megtalálhatóak. Mit nézzünk meg ezek vásárlásakor, hogy állapotukat helyesen tudjuk felmérni?
Minél nagyobb az egy darabból bevont felület, annál vastagabb kell hogy legyen az alapanyag. A bőr vastagsága és minősége között nincs közvetlen összefüggés, a vastag bőr is lehet puha, igényesen kidolgozott. Minél puhább, rugalmasabb – annál jobb.
A bőrt feldolgozáskor rétegekre hasítják, az irhából (amely a marhabőr eredeti vastagságának 80 százalékát adja) készült bútorok a legtartósabbak. A dupla varrat a minőségi munka fokmérője, és emellett – főleg székeknél – még ma is jellemző a szegecses megoldás.
Marhabőr esetén legjobb minőségű, és legtartósabb rész az állat tokájának bőre, a legkevésbé időtálló pedig a nyaka – bár ezeket egy bútor bevonatán nem valószínű, hogy meg tudjuk különböztetni. Minden bőrbútor egyedi, hiszen nincs két állat, amelynek bőre egyforma mintázatú lenne. Ezeken felismerhetők az állat életében szerzett sérüléseinek a hegei, a hízási vonalak stb. Bár minél több ilyen „jel” van a bútoron, az annál egyedibb, ám a minőségre sokat adó gyártók sérülésmentes alapanyagokból dolgoznak.

Az ápolás alapjai

A bőrbútorok kopásállósága, színtartása nagyban függ a feldolgozásuk folyamatától, ezért nem érdemes kipróbálnunk, hogy mit bír az adott bútor, inkább kíméljük.
A bőröket óvjuk a közvetlen napsütéstől és a hőhatásoktól. Radiátortól legalább 30 centiméterre helyezzük el a bőrbútorokat, de minél messzebb vannak a hőforrástól annál jobb, mert a meleg levegő gyorsítja a bőr kiszáradását. Az erős napfénytől is óvjuk ezeket a tárgyakat, bár a legtöbb bőbútor-ápoló készítmény UV szűrő hatással rendelkező komponenst is tartalmaz.
A bútorra került szennyeződéseket ne dörzsöljük durván. A folyadékot itassuk fel, a foltot pedig speciális bőrtisztítóval (ne hagyományos háztartási folttisztító-szerekkel!) próbáljuk eltávolítani, körkörös mozdulatokkal a folt külsejéről haladva a közepe fele.
A rendszeres portörlés különösen fontos, hiszen a bőr pórusain keresztül szellőzik, és az ezeket eltömítő por ezt a „lélegzést” akadályozza. A különféle bőrápoló készítmények használata is indokolt, mivel ezek a bútor élettartamát jelentősen növelik.
Fényvédő krémet a sima felületű és sötét színű bőrbútorokon használjunk, tisztításukat követően. A világos színűeket a fakulásveszély jóval kevésbé fenyegeti. A fényvédő krémeket anilin (hordóban színezett) bőrökön kívül ezeknek olyan változatánál is alkalmazhatjuk, ahol szerves vagy szervetlen színező réteget is felhordtak a felületre. Évente 2-4 alkalommal célszerű ezt a kezelést megismételni, ami akadályozza a fakulást, frissíti a színt, valamint impregnálja és a kiszáradástól is védi a bőrt. Nubuk, velúr és csiszolt felületű bőrökhöz spray-kiszerelésű, kimondottan ezekre a bőrféleségekre javasolt ápolószereket használjunk.
Az elhanyagolt, megkeményedett, kifakult bőrök állapota is javítható valamelyest. Használhatunk ezekre bőrbalzsamot, amely a rideg bőrt erőteljes zsiradék visszapótlásával puhítja, rugalmasabbá teszi. A színezett ápolókrémek pedig pigmentjeikkel élénkítik az elhalványult színt.
Speciális szennyeződésekre külön készítmények is kaphatók, így “baleset” esetén beszerezhetünk zsíroldó sprayt a zsíros szennyeződésekhez, valamint a bőr típusától és a szennyeződés korától (friss, vagy régi) függően többféle tinta-eltávolítót.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: kanapé, bőr

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Málna: visszaköltözik a kiskertekbe

A munkaerő-piaci helyzet változása miatt hamarosan átalakulhat az áruházak zöldség-gyümölcs kínálata. A gépesíthető, nagyüzemben termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte), ám a...


Hogyan égünk le a napon?

Tiszta nyári napokon délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tanácsos hosszú időt a napon tölteni. De mi is történik bőrünkkel, ha egy sajtos-tejfölös lángos után elszunyókálunk a strandon?