Ápolt szép bőr – a kanapén is

A bőrt az ember már az ősidőkben is használta ruházkodásra, és ennél jóval később, de először a kárpitos fotelek bevonata is bőrből készült. Amikor azonban megkezdődött a változatos szövetek ipari méretű termelése, háttérbe szorult a bőr, és egy időre el is tűnt a bútoriparból. Azután újra felfedezték, s ma már ismét számos bútorféleség készül ilyen bevonattal.

A bőr feldolgozása sokféle lehetőséget kínál, így különféle tapintású-, és színű bevonat készülhet belőle. Lehet festeni, nyújtani, csiszolni, aranyozni. A marhabőrön kívül bútoripari célokra használnak még strucc, krokodil-, kígyó- és cápabőrt is. A legfinomabb kidolgozású bőr a nubuk, amelyet hoszszas és precíz csiszolással alakítanak ki mindaddig, míg szinte bársonyos felületű nem lesz.

Milyen a jó bőrbútor?

A bőrbútorok nem alacsony árukról híresek. Az utóbbi években hazánkban is megjelentek a nyugati import használt bútorokat kínáló üzletek, amelyek választékában a bőrgarnitúrák is megtalálhatóak. Mit nézzünk meg ezek vásárlásakor, hogy állapotukat helyesen tudjuk felmérni?
Minél nagyobb az egy darabból bevont felület, annál vastagabb kell hogy legyen az alapanyag. A bőr vastagsága és minősége között nincs közvetlen összefüggés, a vastag bőr is lehet puha, igényesen kidolgozott. Minél puhább, rugalmasabb – annál jobb.
A bőrt feldolgozáskor rétegekre hasítják, az irhából (amely a marhabőr eredeti vastagságának 80 százalékát adja) készült bútorok a legtartósabbak. A dupla varrat a minőségi munka fokmérője, és emellett – főleg székeknél – még ma is jellemző a szegecses megoldás.
Marhabőr esetén legjobb minőségű, és legtartósabb rész az állat tokájának bőre, a legkevésbé időtálló pedig a nyaka – bár ezeket egy bútor bevonatán nem valószínű, hogy meg tudjuk különböztetni. Minden bőrbútor egyedi, hiszen nincs két állat, amelynek bőre egyforma mintázatú lenne. Ezeken felismerhetők az állat életében szerzett sérüléseinek a hegei, a hízási vonalak stb. Bár minél több ilyen „jel” van a bútoron, az annál egyedibb, ám a minőségre sokat adó gyártók sérülésmentes alapanyagokból dolgoznak.

Az ápolás alapjai

A bőrbútorok kopásállósága, színtartása nagyban függ a feldolgozásuk folyamatától, ezért nem érdemes kipróbálnunk, hogy mit bír az adott bútor, inkább kíméljük.
A bőröket óvjuk a közvetlen napsütéstől és a hőhatásoktól. Radiátortól legalább 30 centiméterre helyezzük el a bőrbútorokat, de minél messzebb vannak a hőforrástól annál jobb, mert a meleg levegő gyorsítja a bőr kiszáradását. Az erős napfénytől is óvjuk ezeket a tárgyakat, bár a legtöbb bőbútor-ápoló készítmény UV szűrő hatással rendelkező komponenst is tartalmaz.
A bútorra került szennyeződéseket ne dörzsöljük durván. A folyadékot itassuk fel, a foltot pedig speciális bőrtisztítóval (ne hagyományos háztartási folttisztító-szerekkel!) próbáljuk eltávolítani, körkörös mozdulatokkal a folt külsejéről haladva a közepe fele.
A rendszeres portörlés különösen fontos, hiszen a bőr pórusain keresztül szellőzik, és az ezeket eltömítő por ezt a „lélegzést” akadályozza. A különféle bőrápoló készítmények használata is indokolt, mivel ezek a bútor élettartamát jelentősen növelik.
Fényvédő krémet a sima felületű és sötét színű bőrbútorokon használjunk, tisztításukat követően. A világos színűeket a fakulásveszély jóval kevésbé fenyegeti. A fényvédő krémeket anilin (hordóban színezett) bőrökön kívül ezeknek olyan változatánál is alkalmazhatjuk, ahol szerves vagy szervetlen színező réteget is felhordtak a felületre. Évente 2-4 alkalommal célszerű ezt a kezelést megismételni, ami akadályozza a fakulást, frissíti a színt, valamint impregnálja és a kiszáradástól is védi a bőrt. Nubuk, velúr és csiszolt felületű bőrökhöz spray-kiszerelésű, kimondottan ezekre a bőrféleségekre javasolt ápolószereket használjunk.
Az elhanyagolt, megkeményedett, kifakult bőrök állapota is javítható valamelyest. Használhatunk ezekre bőrbalzsamot, amely a rideg bőrt erőteljes zsiradék visszapótlásával puhítja, rugalmasabbá teszi. A színezett ápolókrémek pedig pigmentjeikkel élénkítik az elhalványult színt.
Speciális szennyeződésekre külön készítmények is kaphatók, így “baleset” esetén beszerezhetünk zsíroldó sprayt a zsíros szennyeződésekhez, valamint a bőr típusától és a szennyeződés korától (friss, vagy régi) függően többféle tinta-eltávolítót.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: kanapé, bőr

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőrök kikészítése

Az állati bőröket különböző eljárásoknak kell alávetni ahhoz, hogy használati tárgyak készítésére alkalmassá váljanak. Hagyományosan ehhez növényi alapanyagokból készült cserzőleveket használtak.


Futó és talajtakaró növények

A futó, kúszó vagy terülő növényeket többféleképpen hasznosíthatjuk kertünkben. Alkalmasak lehetnek talajtakarásra, térelválasztásravagy eltakarandó részek fedésére.