Napjaink álomkonyhája

Háztartásainkban nem ritkán a 80-as, 90-es években készült bútormodellekkel találkozunk. Ezek a bútorok alapfunkciójuknak – a konyhai eszközök tárolásának – megfelelnek, de messze elmaradnak a technika mai állásától és – talán – használójuk igényeitől is. De mitől lesz egy konyha „álomkonyha”? A legfontosabb újdonságokból mi is összeszedtünk egy csokorra valót.

Teljes kihúzású fiókok csillapított záródással

A teljes kihúzású fiókok bevezetése az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejlesztésének számított a konyhabútorok világában. Ez érthető is, hiszen ezzel – az új konyháknál szinte minden gyártó esetében „szériatartozéknak” számító – technológiával minden fiók és mélyfiók, de még az egészen magas kamraszekrények is százszázalékig kihúzhatóak. Ennek a megoldásnak egy – kimondottan kényelmi funkciót betöltő – továbbfejlesztése a csillapított záródás, mely először a 2002-es év folyamán jelent meg szélesebb körben a konyhabútorgyártók kínálatában. Lényege, hogy nagyon lágy és szinte teljesen hangtalan záródást biztosít a fiókoknak, függetlenül azok típusától és méretétől, illetve attól, hogy milyen lendülettel, erővel csukjuk be, és mennyire vannak megterhelve. Ezzel párhuzamosan megjelentek a csillapított záródású kamraszekrények és szekrényajtók is. Rendszerezett és jól áttekinthető fiókbelsők Mennyivel egyszerűbb a háziasszony dolga, ha minden konyhai eszköznek, kisgépnek, élelmiszernek megvan a saját helye a fiókokban, mélyfiókokban. A modern konyhákat olyan belső tárolórendszerekkel szerelik fel, amelyek biztosítják a belső terek személyre szabott, ugyanakkor bármikor tetszés szerint megváltoztatható elrendezését, kialakítását. Így a fazekaktól kezdve a fedőkön, sütőformákon, vágódeszkákon keresztül a merőkanalakig mindennek saját – az adott eszköz számára kialakított – helye van. A fiókok fenekén található csúszásgátló gumiszőnyeg, vagy jól tapadó felületet képező lakkozás gondoskodik arról, hogy a tárgyak – a nyitogatások ellenére is – a helyükön maradjanak. Kényelmesebb a kézmagasságba épített mosogatógép, amelynek kisméretű változatai is kaphatók. A kéz-, illetve szemmagasságba épített hűtő, sütő és mikrohullámú sütő a modern konyhákban egyáltalán nem ritkaság. Éppen ilyen fontos, ha nem fontosabb, a szemmagasságba épített mosogatógép. Bár a készülék – beépítési módjánál fogva – eltér a többi konyhai géptől, speciális fogásokkal mégis megvalósítható a kényelmes magasságba építése. A konyhatervezők számára nem ismeretlenek azok a tanulmányok, amelyek igazolták, hogy mennyire fontos a munkafelületek helyes – tehát a testmagassághoz igazított – magasságának megválasztása a megfelelő testtartás és annak a hátgerincre gyakorolt hatása szempontjából. Korábban a bútorgyártók egy egyszerű fogással, a lábazat magasságának variálásával oldották meg ezt a problémát. Mára a különböző méretű lábazatok mellett eltérő magasságú korpuszokat is kínálnak. Ezáltal a konyhatervezőknek több lehetősége nyílik a munkafelületek méretének – a használóhoz igazodó – optimalizálására az előkészítésnél, a főzésnél és a mosogatásnál egyaránt. Nem elhanyagolható az sem, hogy a megnövekedett korpuszmagassággal több tárolóhely nyerhető, mert a magasabb korpusz – ellentétben a lábazattal – teljes egészében kihasználható.

Helytakarékosan beépítéssel

Egy konyha ritkán elég nagy ahhoz, hogy mindennek hely jusson. Márpedig a korszerű konyhához hozzá tartoznak a konyhatechnika korszerű eszközei is. A megoldást a beépítés, és a funkciók összevonása jelenti. Akár egy garzon konyhájába is elfér például az a készülék, amelyben összevonták a mosogatógépet, a sütőt és a főzőlapot. Mindez nem foglal el több helyet, mint egy hagyományos tűzhely, legfeljebb mindene egy kicsit kisebb a szokásosnál. A mikró és a kenyérpirító általában két független, és ügyetlenül elhelyezhető darabja konyhánknak. Miért ne lehetne e kettőt összevonni legalább, hogy kevesebb helyet foglaljanak együtt? Erre is van megvalósított példa. A mikrók jelentős része grillezésre is képes, némi plusz edénykészlettel pedig főzni, párolni is. Már a vásárláskor gondoljuk tehát meg, hogy érdemes-e a legolcsóbb alapkészüléket megvennünk. Praktikus lehet beépíthető típust választani, s ha már a többet tudó mellett döntöttünk, akkor használjuk is ki a lehetőségeket. Kapható beépített változatban jó néhány klasszikus háztartási gépünk is. Nem foglal külön helyet pl. a munkalapba épített mérleg, vagy a pultba beépíthető kávéautomata. Egyfajta összevonás az egyedi szokásoknak megfelelően összeállítható főzésközpont is. Akár 3-4 elem is közvetlenül egymás mellé kerülhet, legyen szó akár üvegkerámia-lapos főzőlapról, grillről, fritőzről, gáz főzőlapról vagy üvegkerámia-lapos grillről. Ugyanebbe a formavilágba a mosogató medencéje is beilleszthető. Az üvegkerámia főzőlapok eleve jó helykihasználók lehetnek, mert a különböző méretű főzős és sütőzónák szinte egymásba építhetők.

Minőség és széles választék

Pannonkant, ami az élet illeti, egy cég, aki a minőségre és a széles választékra épít. A Pannonkant Kft. termékskálájában gyakorlatilag minden olyan termék megtalálható, ami a bútorgyártáshoz szükséges, és mindre jellemző az igényesség, ötletesség. A szerviz hatékonyságát szolgálja, hogy Budapesten 24, vidéken 48 órás kiszolgálás, valamint heti szintű saját terítőjárat működik a gyors és zavartalan kiszolgálás érdekében. Igyekszünk eleget tenni vevőink elvárásainak, Magyarországon 8 városban van már szaküzletünk, valamint országos lefedettségű márkaképviseleti hálózatunk. Mosogató kínálatunkat a portugál Rodi és a német Schock cég termékeinkből állítottuk össze. A Rodi cég több éves múlttal rendelkező rozsdamentes mosogató-gyártó. Termékeinek kifejlesztésénél mindig fő szempont az egyszerűség, formatervezés, minőség és a vonzó ár. A Schock cég termékei a gránit mosogatók széles palettáját képviseli. A mosogatókhoz illő csapok kínálata is igen széles, úgy színben, mint stílusban. Csapkínálatunkat többek közt az igen kedvező árú, olasz Fiore cég termékeiből állítottuk össze. Legyen Ön hobby szinten barkácsoló magánember, saját vállalkozással rendelkező kis cég, multinacionális vállalkozás, vagy csak szereti a szépet: minden esetben a Pannonkant a megoldás! Szíves tanulmányozásukra, az Ezermester 11-es számában, mellékeltünk egy példányt a havonta jelentkező Pannonkant Hírlevélből, amely rövid betekintést enged cégünk sokrétű életébe, és termékkínálatába. Legyen a vendégünk egy kávéra, tekintse meg bemutatótermünket:

1158 Budapest, Késmárk u. 18.
Bővebb információ: www.pannonkant.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hidegburkolat megtervezése

Egy szép lakás egyik legmeghatározóbb része a szépen, jól burkolt fürdőszoba és konyha, ehhez érdemes tudatosan hozzáállni már a tervezésnél. A jól burkolt nem egyenlő avval, hogy a lapok...


Bútorajtó fékezők

Manapság már a bútorok ajtóira szinte kivétel nélkül önzáró behúzó pántokat szerelnek. Ez megfelelő az ajtók önzáródása miatt, ám ezeknek a pántoknak van egy kellemetlen tulajdonsága, hogy az...