Takarékosan a fűtéssel

Egészen biztos, hogy nincs senki, aki szánt szándékkal fűtené az utcát, mégis – ki jobban, ki kevésbé – mindannyian fűtjük a környezetünket.

Egy átlagos családi ház esetében a távozó hő mennyisége a következők szerint oszlik meg:

  • tetőszerkezet: 13%
  • nyílászárók: 19%
  • külső falak: 16%
  • pince: 8%
  • fűtési rendszer: 25%
  • szellőzés: 19%

Nyílászárók

Tudnunk kell, hogy a nyílászárók hőszigetelő képessége sokkal kisebb, mint a falaké. Lényeges, hogy amennyiben a nyílászárók állapota viszonylag rossz, akkor a nyílászáró résein távozó levegővel akár a fűtési energia 30%-a is távozhat. Logikusan adódik, hogy a leggazdaságosabb az ablak réseinek, csatlakozásainak tömítése. Amennyiben erre a meglévő nyílászáró alkalmas, úgy ezt házilagosan is el lehet végezni az üzletekben kapható réstömítésekkel. Ez a beavatkozás magasan a leggazdaságosabb lehet az épületszerkezeteket érintő beavatkozások sorában. Ha a meglévő szerkezetek már nem tömíthetők, úgy az ablak cseréje szükséges, mely történhet úgy, hogy a meglévő tok a helyén marad, és ebbe új ablak kerül elhelyezésre. Ebben az esetben a régi tok és a fal csatlakozásának a hézagait tömíteni kell. Az utolsó megoldás, egyben a legköltségesebb is, az ablakok teljes cseréje. S hogy melyik a legjobb ablak? A jól megcsinált – függetlenül attól, hogy az miből készült. A műanyag- és faablakok, valamint a hőhid-megszakítóval készülő fémablakok korszerű és precíz kivitelezés esetén hasonló hőszigetelési képességgel bírnak. A több évtizede legyártott, precízen kivitelezett faszerkezeteknek gyakran jobb a hőszigetelő képessége, mint akár egy modern technológiával készített műanyag ablaké. A szerkezetek közötti lényeges különbségek inkább az anyagok jellegéből, karbantartásából adódnak.

Falazat

Vizsgáljuk meg, hogy mitől függ a falak hővezetése, de ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a hőkomforthoz nem csak a hőszigetelés járul hozzá, hanem a fal hőtároló kapacitása is. Tehát a hőszigetelés elsősorban a fal anyagától és vastagságától függ, valamint a falra felhordott vakolattól (ez lehet például hőszigetelő vakolat). Amennyiben a fal régi építésű és nem megfelelően alacsony a hővezetése, akkor érdemes egyéb hőszigeteléseket alkalmazni. Az új építésű falakat sokkal jobban megéri eleve jó hőszigetelési tulajdonságú építőanyagból építeni. Az utólagos hőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, de a fal lélegző képességét csökkentheti, ezért különös figyelmet kell fordítani az épület szellőzésére. Ehhez járul még, hogy a kevesebb tüzelőanyag felhasználás következtében csökken a károsanyag-kibocsátás, ezáltal tisztább lesz a levegő és kellemesebb a környezet. A falazat hőszigetelő képességét azonban egy határon túl (jelentős költséggel) nem éri meg növelni, mert ezzel már csak minimális energia takarítható meg.

A homlokzati falak hőszigetelésének legismertebb fajtái:

  • a hőszigetelő vakolattal készülő,
  • a hőszigetelő-lemez szigetelésű, vakolt fedőrétegű és
  • a kőzet- vagy üveggyapot szigetelésű köpenyfalas módszer.

Hőszigetelő vakolat

A hőszigetelő vakolat könnyű adalékanyag-tartalmú habarcs felhasználásával készül. A könnyű adalékanyag általában duzzasztott perlit vagy polisztirol gyöngy. A hőszigetelő habarcs készíthető az építés helyén az odaszállított alkotóanyagokból és az ún. szárazhabarcsból, amely gyárban készül, és csak vizet kell hozzákeverni. Napjainkban a szárazhabarcs mind inkább kiszorítja az építés helyén készülő hőszigetelő habarcsot. A hőszigetelő habarcsot több rétegben, a falazó elem fajtájától függően 3-5 cm vastagságban kell felhordani a vakolandó felületre. A hőszigetelő vakolat hőszigetelő képessége 2-5-ször rosszabb, mint a hőszigetelő lemezeké, ezért elsősorban csak olyan épületek esetében kerül szóba, amelyeknél a homlokzat hőszigetelő képességét csak kis mértékben kell javítani.

Hőszigetelő rendszerek

A vakolt fedőrétegű hőszigetelés esetében a homlokzati falakra rögzített hőszigetelő lemezekre különböző megmunkálású (kapart, dörzsölt) fedővakolat kerül. A köpenyfalas hőszigetelés esetében a homlokzati falak külső oldalára rögzített kőzet- vagy üveggyapot anyagú hőszigetelés elé – légréssel vagy anélkül – köpenyfalat építenek. A köpenyfal tulajdonképpen nem más, mint az eredeti fal mellé épített második fal, ami megnöveli az eredeti fal vastagságát és tömegét, ezzel jelentősen csökkenti és késlelteti a környezeti hatásokat. A hőszigetelő lemezek általában polisztirol hab, kőzetgyapot, valamint két oldalán fagyapot fedőréteggel borított polisztirol hab anyagúak. Ezek közül a leggyakrabban a polisztirol hab anyagú hőszigetelő lemezeket használják. A lemezeket ragasztó habarcs és/vagy dübel rögzíti a falhoz.

Új ház esetében válasszunk megfelelően hőszigetelő építőanyagot, amit már nem kell utólag szigetelnünk (például 38 N+F típusú tégla). A homlokzati hőszigetelési módszerek hatásossága elsősorban a hőszigetelő réteg anyagától és vastagságától függ. A hőszigetelés általában a homlokzati fal külső oldalára kerül. Belső oldali hőszigetelést csak ritkán, rövid ideig fűtött épületek (helyiségek) esetében tanácsos készíteni. Ellenkező esetben a hőszigetelő réteg és a homlokzati fal csatlakozásánál páralecsapódásra kell számítani, ami penészesedésre és gombásodásra vezethet. A homlokzati falak hőszigetelése kiegészíthető a padlás és a fűtetlen pince födémének hőszigetelésével. A padlásfödémet kívülről, a pincefödémet alulról kell szigetelni.

Színes radiátorok

… s akkor az ember fogta magát és elment radiátort vásárolni. Fehéret. Mert azt kapott. Megvette, hazavitte, s elkezdte törni a fejét, mivel takarhatná le, melyik kanapét húzza elé, azaz, hogy is rejtse el? Aztán egy szép őszi napon, ahogy a Dózsa György úton autózott, mit lát? www.szinesradiator.hu – hirdeti a felirat. Ráadásul bemutatóterem a tábla mögött. Bement. Még körül sem nézett igazán, de már tudta, hogy feleslegesen kidobta pénzét, amikor kifizette a fehér fűtőtesteket. Csodát látott a falakon. A legmodernebb radiátorok pompáztak előtte legalább húsz színben.

A RAL–skála minden színében tudjuk adni – mondta üdvözlés után a csinos hölgy. Kik gyártják ezeket a szépségeket? - kérdezte emberünk. A piacvezető magyar acélradiátor-gyártó cégek. Valamennyi általuk készített fűtőtest, minden méretben kapható nálunk. Mint már említettem, minden színben, sőt még metál változatban is. Ma már a lakáskultúra megköveteli, hogy a környezet minden eleme illeszkedjék egymáshoz. A színekkel és formákkal éppen ezt érjük el. Így a fűtőelem már nem egy takargatnivaló szükségleti cikk lesz, hanem a lakás vagy az iroda dísze. Milyen minőségűek ezek a termékek? Minden tekintetben első osztályúak. Típustól függően 6-10 év garanciát biztosítunk. De azt hiszem, a legjobb bizonyíték erre, hogy komplett lakóparkok igényeit is ki tudtuk elégíteni, pedig az ott dolgozó tervezők igen csak megkövetelik a jó minőséget. S ha én most megrendelem önöknél valamelyik radiátort, mikor jöhetek érte? n Nem kell érte jönnie. A fűtőfalakat, laposcső-radiátorokat, lapradiátorokat, fürdőszoba-radiátorokat 3-5 héten belül házhoz szállítjuk, sőt a beszereléshez, de már az igényfelméréshez is, kérésére szakembergárdát is biztosítunk. Tehát nekem csak színt és formát kell választanom? Pontosan. De utána még lesz egy kis „dolga”. Élvezheti, hogy életterének minden apró részlete a helyén van. Ja, igen. És vendégeinek majd meg kell adnia elérhetőségeinket, mert biztosak vagyunk benne, hogy addig nem hagyják békén, amíg nekik nem lesznek színesek a radiátoraik.

Senia G Kft.
1071 Budapest, Dózsa György út 58.
Telefon: 321-2166
Mobil: (06-30) 525-5005
e-mail: bertan@axelero.hu
http://www.szinesradiator.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: takarékos, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teljes fűtés klímával télen is

Még a klímával kapcsolatosan tájékozottak is meglepődnek azon a gondolaton, hogy az ilyen készüléket egész évben – beleértve a téli időszakot is – használni lehet fűtésre. Természetesen nem...


Összecsukható és helytakarékos bútorok

Régebben a kis helyigényű, összecsukható bútorok leginkább a kempingbútorok voltak. Ám a különféle dizájnbútorok megjelenésével sok jó ötletet hozott felszínre az, amikor kis helyre kell...