Takarékosan a fűtéssel

Egészen biztos, hogy nincs senki, aki szánt szándékkal fűtené az utcát, mégis – ki jobban, ki kevésbé – mindannyian fűtjük a környezetünket.

Egy átlagos családi ház esetében a távozó hő mennyisége a következők szerint oszlik meg:

  • tetőszerkezet: 13%
  • nyílászárók: 19%
  • külső falak: 16%
  • pince: 8%
  • fűtési rendszer: 25%
  • szellőzés: 19%

Nyílászárók

Tudnunk kell, hogy a nyílászárók hőszigetelő képessége sokkal kisebb, mint a falaké. Lényeges, hogy amennyiben a nyílászárók állapota viszonylag rossz, akkor a nyílászáró résein távozó levegővel akár a fűtési energia 30%-a is távozhat. Logikusan adódik, hogy a leggazdaságosabb az ablak réseinek, csatlakozásainak tömítése. Amennyiben erre a meglévő nyílászáró alkalmas, úgy ezt házilagosan is el lehet végezni az üzletekben kapható réstömítésekkel. Ez a beavatkozás magasan a leggazdaságosabb lehet az épületszerkezeteket érintő beavatkozások sorában. Ha a meglévő szerkezetek már nem tömíthetők, úgy az ablak cseréje szükséges, mely történhet úgy, hogy a meglévő tok a helyén marad, és ebbe új ablak kerül elhelyezésre. Ebben az esetben a régi tok és a fal csatlakozásának a hézagait tömíteni kell. Az utolsó megoldás, egyben a legköltségesebb is, az ablakok teljes cseréje. S hogy melyik a legjobb ablak? A jól megcsinált – függetlenül attól, hogy az miből készült. A műanyag- és faablakok, valamint a hőhid-megszakítóval készülő fémablakok korszerű és precíz kivitelezés esetén hasonló hőszigetelési képességgel bírnak. A több évtizede legyártott, precízen kivitelezett faszerkezeteknek gyakran jobb a hőszigetelő képessége, mint akár egy modern technológiával készített műanyag ablaké. A szerkezetek közötti lényeges különbségek inkább az anyagok jellegéből, karbantartásából adódnak.

Falazat

Vizsgáljuk meg, hogy mitől függ a falak hővezetése, de ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a hőkomforthoz nem csak a hőszigetelés járul hozzá, hanem a fal hőtároló kapacitása is. Tehát a hőszigetelés elsősorban a fal anyagától és vastagságától függ, valamint a falra felhordott vakolattól (ez lehet például hőszigetelő vakolat). Amennyiben a fal régi építésű és nem megfelelően alacsony a hővezetése, akkor érdemes egyéb hőszigeteléseket alkalmazni. Az új építésű falakat sokkal jobban megéri eleve jó hőszigetelési tulajdonságú építőanyagból építeni. Az utólagos hőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, de a fal lélegző képességét csökkentheti, ezért különös figyelmet kell fordítani az épület szellőzésére. Ehhez járul még, hogy a kevesebb tüzelőanyag felhasználás következtében csökken a károsanyag-kibocsátás, ezáltal tisztább lesz a levegő és kellemesebb a környezet. A falazat hőszigetelő képességét azonban egy határon túl (jelentős költséggel) nem éri meg növelni, mert ezzel már csak minimális energia takarítható meg.

A homlokzati falak hőszigetelésének legismertebb fajtái:

  • a hőszigetelő vakolattal készülő,
  • a hőszigetelő-lemez szigetelésű, vakolt fedőrétegű és
  • a kőzet- vagy üveggyapot szigetelésű köpenyfalas módszer.

Hőszigetelő vakolat

A hőszigetelő vakolat könnyű adalékanyag-tartalmú habarcs felhasználásával készül. A könnyű adalékanyag általában duzzasztott perlit vagy polisztirol gyöngy. A hőszigetelő habarcs készíthető az építés helyén az odaszállított alkotóanyagokból és az ún. szárazhabarcsból, amely gyárban készül, és csak vizet kell hozzákeverni. Napjainkban a szárazhabarcs mind inkább kiszorítja az építés helyén készülő hőszigetelő habarcsot. A hőszigetelő habarcsot több rétegben, a falazó elem fajtájától függően 3-5 cm vastagságban kell felhordani a vakolandó felületre. A hőszigetelő vakolat hőszigetelő képessége 2-5-ször rosszabb, mint a hőszigetelő lemezeké, ezért elsősorban csak olyan épületek esetében kerül szóba, amelyeknél a homlokzat hőszigetelő képességét csak kis mértékben kell javítani.

Hőszigetelő rendszerek

A vakolt fedőrétegű hőszigetelés esetében a homlokzati falakra rögzített hőszigetelő lemezekre különböző megmunkálású (kapart, dörzsölt) fedővakolat kerül. A köpenyfalas hőszigetelés esetében a homlokzati falak külső oldalára rögzített kőzet- vagy üveggyapot anyagú hőszigetelés elé – légréssel vagy anélkül – köpenyfalat építenek. A köpenyfal tulajdonképpen nem más, mint az eredeti fal mellé épített második fal, ami megnöveli az eredeti fal vastagságát és tömegét, ezzel jelentősen csökkenti és késlelteti a környezeti hatásokat. A hőszigetelő lemezek általában polisztirol hab, kőzetgyapot, valamint két oldalán fagyapot fedőréteggel borított polisztirol hab anyagúak. Ezek közül a leggyakrabban a polisztirol hab anyagú hőszigetelő lemezeket használják. A lemezeket ragasztó habarcs és/vagy dübel rögzíti a falhoz.

Új ház esetében válasszunk megfelelően hőszigetelő építőanyagot, amit már nem kell utólag szigetelnünk (például 38 N+F típusú tégla). A homlokzati hőszigetelési módszerek hatásossága elsősorban a hőszigetelő réteg anyagától és vastagságától függ. A hőszigetelés általában a homlokzati fal külső oldalára kerül. Belső oldali hőszigetelést csak ritkán, rövid ideig fűtött épületek (helyiségek) esetében tanácsos készíteni. Ellenkező esetben a hőszigetelő réteg és a homlokzati fal csatlakozásánál páralecsapódásra kell számítani, ami penészesedésre és gombásodásra vezethet. A homlokzati falak hőszigetelése kiegészíthető a padlás és a fűtetlen pince födémének hőszigetelésével. A padlásfödémet kívülről, a pincefödémet alulról kell szigetelni.

Színes radiátorok

… s akkor az ember fogta magát és elment radiátort vásárolni. Fehéret. Mert azt kapott. Megvette, hazavitte, s elkezdte törni a fejét, mivel takarhatná le, melyik kanapét húzza elé, azaz, hogy is rejtse el? Aztán egy szép őszi napon, ahogy a Dózsa György úton autózott, mit lát? www.szinesradiator.hu – hirdeti a felirat. Ráadásul bemutatóterem a tábla mögött. Bement. Még körül sem nézett igazán, de már tudta, hogy feleslegesen kidobta pénzét, amikor kifizette a fehér fűtőtesteket. Csodát látott a falakon. A legmodernebb radiátorok pompáztak előtte legalább húsz színben.

A RAL–skála minden színében tudjuk adni – mondta üdvözlés után a csinos hölgy. Kik gyártják ezeket a szépségeket? - kérdezte emberünk. A piacvezető magyar acélradiátor-gyártó cégek. Valamennyi általuk készített fűtőtest, minden méretben kapható nálunk. Mint már említettem, minden színben, sőt még metál változatban is. Ma már a lakáskultúra megköveteli, hogy a környezet minden eleme illeszkedjék egymáshoz. A színekkel és formákkal éppen ezt érjük el. Így a fűtőelem már nem egy takargatnivaló szükségleti cikk lesz, hanem a lakás vagy az iroda dísze. Milyen minőségűek ezek a termékek? Minden tekintetben első osztályúak. Típustól függően 6-10 év garanciát biztosítunk. De azt hiszem, a legjobb bizonyíték erre, hogy komplett lakóparkok igényeit is ki tudtuk elégíteni, pedig az ott dolgozó tervezők igen csak megkövetelik a jó minőséget. S ha én most megrendelem önöknél valamelyik radiátort, mikor jöhetek érte? n Nem kell érte jönnie. A fűtőfalakat, laposcső-radiátorokat, lapradiátorokat, fürdőszoba-radiátorokat 3-5 héten belül házhoz szállítjuk, sőt a beszereléshez, de már az igényfelméréshez is, kérésére szakembergárdát is biztosítunk. Tehát nekem csak színt és formát kell választanom? Pontosan. De utána még lesz egy kis „dolga”. Élvezheti, hogy életterének minden apró részlete a helyén van. Ja, igen. És vendégeinek majd meg kell adnia elérhetőségeinket, mert biztosak vagyunk benne, hogy addig nem hagyják békén, amíg nekik nem lesznek színesek a radiátoraik.

Senia G Kft.
1071 Budapest, Dózsa György út 58.
Telefon: 321-2166
Mobil: (06-30) 525-5005
e-mail: bertan@axelero.hu
http://www.szinesradiator.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: takarékos, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...


Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...