Hagyományos és korszerű fapadlók

A faanyag hosszú évszázadok óta használt természetes építőanyagunk. Fajtagazdagságának, természetes szépségének köszönhetően mindennapjainkban is szinte nélkülözhetetlen alapanyag, s érthető módon a fa egyediségét, rajzolatának hihetetlen változatosságát az alkotó emberek mindenkor kihasználták. A faanyagok különleges és megismételhetetlen esztétikai adottságai a bútorokon, dísztárgyakon túl a lakóterek padlóburkolatán is kiválóan érvényesülnek, és évszázadok óta szolgálnak a legkedveltebb padlóburkolatok anyagául. A fa tartóssága, meleg színtónusai és hihetetlenül változatos erezetrajzai együttesen adják e csodálatos, tradicionális burkolóanyagnak a varázsát és töretlen közkedveltségét.

A korszerű gyártástechnológiák a tömörfa padlóburkolatok hátrányos tulajdonságait, – pl. jelentős méretváltozásukat, nedvességre való érzékenységüket – jelentősen csökkentették. A padlók kopásállóságát pedig a többrétegű, egyenletes védőbevonatokkal fokozták. A hagyományosnak mondható tömör padlók mellett ezért egyre nagyobb teret hódítanak a 2-3 rétegben összeragasztott, s lerakásuk után azonnal használatba vehető különféle fa padlóburkolatok. A fapadlók sokfélesége között nem könnyű eligazodni, különös tekintettel a korszerű termékek egyre bővülő választékára. Így a „melyiket válasszam?” kérdésre nem is olyan könnyű gyors választ adni. Előbb a felhasználás módját kell jól meghatározni, s ennek tudatában már könnyebb eldöntenünk, hogy melyik kivitelű padló a célunknak megfelelő. Ezután már csak a fafajták, azok színtónusai, erezetrajzuk és felületi jellegzetességeik alapján – a lécek, illetve deszkák méreteinek figyelembe vételével – kell a nekünk tetszőt kiválasztani. Ha számításba vesszük, hogy a parkettakereskedésekben hányféle gyártmány, padlótípus, fafaj és méret között válogathatunk, ez bizony nem könnyíti meg a dolgunkat.

Padlófajták

A fapadlók alapvetően kétfélék lehetnek. Az egyrétegű, azaz tömörfából készültek minden eleme teljes egészében egy anyagból készül. A korszerűbb termékek viszont már két-háromrétegűek. A legfelső nagy kopásállóságú keményfa; ennek vastagsága határozza meg, hogy hányszor lehet csiszolással felújítani a járófelületét. E réteg alatt szálirányára merőleges tűlevelű réteg található, ami az elemek méretváltozását csökkentő hatású, éppen úgy, mint a harmadik fenyőfa réteg, amelynek azonban a száliránya a járó rétegével azonos irányú. A felhasznált faanyagokat a gyártók gondosan válogatják, műszárítással biztosítják a faanyagok ideális nedvességtartalmát és a padlóelemek lefektetés utáni minimális méretváltozását. A többrétegű fapadlók legtöbbször ún. kész parketták, ami azt jelenti, hogy a járófelületükre gyárilag több, egyenletes rétegben felvitt, nagy kopásállóságú és UV-álló lakkréteg, vagy olajozással, viaszolással kialakított védőbevonat kerül, így lerakásuk után azonnal használatba vehetők. Az egyrétegű fapadlókat lerakásuk után síkba kell csiszolni, s ezt követően lehet járófelületüket több rétegben kopásállóbbá tenni. A fapadlók lerakása – típustól függően – három módon lehetséges. Párnafákra szegezést a hagyományos hajópadlóknál, vagy ritkább esetekben csaphornyos parkettáknál szokás alkalmazni. A ragasztást kiegyenlített betonaljzat esetén választják a szakemberek, mivel erre egy- és kétrétegű parkettáknál is lehetőség van. A háromrétegű szalag, illetve készparkettákat viszont az aljzatra terített filc, vagy műanyag alátét rétegen úsztatva fektetik le, pontosabban az elemeket szorosan egymáshoz ragasztással, vagy speciális csapkialakítással rögzítik. A padló térfogatváltozásainak a falak mentén kialakított dilatációs hézagok adnak helyet. A szegélyléceket ilyen padlóknál azért kell a falra és nem a padlóra erősíteni, mert így a padló mozgását nem gátolják. A továbbiakban a különféle típusú fapadlók főbb jellemzőit vesszük sorra.

Hajó- és svédpadlók

Ezek csaphornyos kialakítású hosszabb, rövidebb tömörfa deszkák, amelyek általában 20 mm vastagok, szélességük 140-200 mm. A fenyőfából kialakítottak hossza akár 3 m is lehet. Az igényesebb minőségű, keményfából készült svédpadlók 0,5-2,4 m hosszúak, vastagságuk pedig gyártmánytól függően 15-20 mm közötti. A tömörfából készültek kezeletlenek, ám kaphatók 2 rétegű, gyárilag 6-8 rétegben kemény lakkal bevont felületű svédpadlók is. Néhány gyártó a keményfa deszkákat enyhén leélezve (fózolva) teszi összhatásában érdekesebbé, így az ilyen fapadlók felületét V-alakú hornyolások teszik sávosan tagolttá. Az egyrétegű hajó- és svédpadlók lerakása szakértelmet igényel, mivel a deszkákat szegezéssel rögzítik a párnafákra, ragasztásukkal pedig nem ajánlatos kísérletezni. Csak szalagban fektethetők. A tömörfából készülteket 3-4, a kétrétegűket pedig 2-3 alkalommal lehet csiszolással felújítani. A fózolt deszkáknál a csiszolás során természetesen csökken a leélezés mértéke, ezért felújításkor felcsiszolásuk kényes feladat. A tömörfa padlókra általában 30 éves garanciát vállalnak a gyártók.

Hagyományos csaphornyos parketták

Mint a nevéből kiderül, ez a legrégebbi tradícióval bíró fapadló fajta. Teljesen tömör keményfából készülnek a csaphornyos kialakítású lécek, mégpedig többnyire hazai fafajtákból. Felületük kezeletlen, méretválasztékuk igen változatos. Vastagságuk 21-25 mm, szélességük 35-65 mm, a lécek hossza pedig 250-400 mm között változó. Lerakásuk igen változatos mintákban történhet, ami a padló összképét jelentősen befolyásolja. Ritkábban szegezéssel, gyakorta simított aljzatbetonra ragasztva rögzíthetők. Szintbe csiszolás után kerülhet sor az új padló felületkezelésére, ami különféle lakkok alkalmazásával 3-4 rétegben ajánlott. Újabban az olajozás, és viaszolás is újra divatba jött. Teljes felújítását 3-4 alkalommal lehet elvégezni.

Mozaikparketták

E fapadlót ugyancsak válogatott tömör keményfalécek alkotják, viszont a lécek vastagsága csak 8-10 mm, szélességük pedig 20-30 mm között változik. Jellegzetességük, hogy a léceket táblásítva alul hálóra ragasztják, felületük kezeletlen, s egy-egy tábla mindig négyzet alakú. Ezért mintázat szempontjából nem sok variációra ad lehetőséget, viszont gyorsan leragaszthatók, padlófűtéshez is alkalmazhatók, és felületük 3-4-szer is felújítható.

Szalagparketták

E korszerű termékek mindegyike egyben készparketta is, mivel rétegszámaiktól függetlenül a lerakásuk után azonnal használatba vehetők. Vastagságuk 11-20 mm között gyártmánytól függően változik, mint ahogyan az elemek szélessége és hosszúsága is. 2-3 rétegűek, méretváltozásuk csekély mértékű. Lényeges, hogy a felső rétegük milyen vastag, ugyanis ettől függ, hányszor újítható fel a felületük. Ez általában 3-4 mm, s 2-3-szor újítható fel. A hagyományos csaphornyos kialakítású elemeket ragasztással kell egymáshoz erősíteni, ám a korszerűbb termékek már egymásba pattintható Woodlock, Panlock, vagy Click’ fix csapkialakításúak, ami feleslegessé teszi a panelek egymáshoz ragasztását. Előnye, hogy a kopott felületű elemeket könnyű kicserélni, sőt az egész padló bármikor felszedhető, átrakható.

Különleges parketták

Ebbe a csoportba azok a padlófajták sorolhatók, amelyek kialakításuk, anyaguk, felhasználásuk szempontjából eltérnek az átlagos igényektől. Gondolunk itt a furnérparkettára, amely a laminált parkettákhoz hasonlóan csupán 7 mm vastag, s ötvözi a fa és a laminált parketták előnyeit. A felső rétege 0,5 mm vastag furnér, amit 11 különleges lakkréteg tesz nagyon kopásállóvá. Középső magja farostlemez, alul pedig fenyőfurnér zárja le az elemeket. Gyorsan, ragasztás nélkül lerakható, felső rétege igen kopásálló, így a gyártó 12 év garanciát vállal a termékére. Az intarzia- és bordűrparketták különleges, antik és klasszikus igényű padlók kialakítását teszik lehetővé. Mindegyiket tömörfából, többnyire geometrikus díszítőelemekből összeállítva készítik el. Az intarzia padlók szegélyéhez fejlesztették ki a lézertechnikával készülő bordűr parkettákat, amelyek általában 10 mm vastag tömörfából, geometrikus mintákkal díszítve készülnek. Kialakítását és felületkezelését tekintve különlegesnek mondható a fürdőszobai parketta. A deszkák között a tökéletes vízzárás érdekében speciális gumicsík kerül, ami az esetleges méretváltozást is deformáció nélkül lehetővé teszi. Vizes helyiségek burkolataként választhatunk bambuszparkettát is. A bambusz fedőréteg nagyon kemény, vetekedik a köztudottan nagy kopásállóságú akácfa keménységével. A bambuszparketta háromrétegű, 12 mm vastag burkolóanyag, járófelületét 6 rétegben gyárilag felhordott lakk teszi nagyon kopásállóvá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fapadló, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Parketta hézagok eltüntetése

A faparketták mondhatni elegáns és nagyon szép alapot adnak egylakóhelyiségnek. Az ilyen burkolatok természetesen ki vannak téve ahasználatból adódó állandó kopásnak. Ezt különféle felületi...


PVC, linóleum padlók

A meleg padlóburkoló anyagok között a különféle fa padlók kedveltebbek lettek az egyéb burkolóanyagoknál. Ám az utóbbi időszak technológiai fejlesztései a korábban háttérbe szorult PVC és linóleum...