Távvezérelt leporellókapuk

Előző számunkban kevésbé ismert rendszerű kapufajtát, a leporellókaput mutattunk be olvasóinknak. E kapuk manuális mozgatása ugyan könnyű, ám a távvezérlésükre is mód van, mikéntjét pedig az alábbiakban olvashatják.

A leporellókapukat a távvezérelt mozgatás szempontjából két csoportba kell sorolni, mégpedig aszerint, hogy egy vagy két oldalra nyílnak-e. Az egy oldalra nyíló, s kettőnél több lapból állókat ugyanis csak láncos meghajtású Came C, vagy CBY motorok valamelyikével lehet távvezérelhetővé tenni. A kapulapok nyitás során – igény szerint – kifelé is nyílhatnak, ám a meghajtó motort, a távvezérlést, továbbá az összes egyéb biztonsági berendezést természetesen a helyiségen belül kell telepíteni. Ez a kapumeghajtó rendszer 230 V-os hálózati, illetve intenzív használat esetén 24 V-os motorral működtethető. Ez utóbbi meghajtómotor – vezérléstől függően – nyomatékérzékelős; nyitáskor, záráskor a kapulapokat lassított üzemmódban kezdi mozgatni. E motorok lehetnek önzáródó rendszerűek, ám mindegyik mechanikus végálláskapcsolóval van ellátva. Áramszünet esetén a kaput külső kireteszelővel lehet manuálisan mozgatni. A láncos meghajtómotort a leporellókapu nyílása fölötti falra kell szerelni, ezért itt legalább 40 cm magas szabad falfelületre van szükség a telepítéséhez. A két oldalra nyíló leporellókapuk viszont általában szimmetrikus kialakításúak, és ha a lapok mérete nem haladja meg a 1,5-2 m-t, illetve a 200-300 kg-ot, akkor a 2x2 lapos kapuk mozgatásához a Came F4000-es, vagy a teleszkópos karú Ferni 3000 ill. 3024 típusú meghajtómotorok valamelyikét lehet választani. E motorok közül a kapulapok súlya és a nyitás sűrűségétől függően dönthető el, hogy 230 V-os, vagy intenzívebb használat esetén a 24 V-os meghajtómotort válasszuk. Ez utóbbiak vezérlései ugyancsak nyomatékérzékelők, és lassú nyitási, zárási funkcióval ellátottak. E motorok a kapunyílás feletti falra vagy a kapulapokra is felszerelhetők. A Ferni és az F 4000-es motorok mindegyike forgó karok segítségével mozgatja a kapulapokat, ám a Ferni típus karja teleszkópos, az F 4000-es meghajtómotor viszont csúszókaros. Ha elégséges a 90 fokos kapunyitás, akkor ezeket a motorokat akár a kapulapokra is fel lehet szerelni. Ezeknél a motoroknál a kapulapok akár 180 fokban, teljesen a fal mellé nyithatók. Természetesen a kiválasztott vezérléshez biztonsági érzékelők, elektronikus számzárak, kulcsos kapcsolók stb. is csatlakoztathatók. A leporelló rendszerű kapuk igény szerinti legyártását megelőzően, a mozgatásukhoz szükséges motoros meghajtások, továbbá a távirányító rendszerek kiválasztásakor feltétlenül konzultáljunk a forgalmazó Kling Kft. szakembereivel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dekorüvegek a lakásban

Az üveg eddig is fontos szerepet kapott a lakásokban, irodákban és a különféle kereskedelmi egységek helyiségeiben, ám újabban aszokványos megoldásoktól eltérő funkciókban is egyre kedveltebb....


Konyhai munkapultok

A mai konyhák kialakításukat tekintve rendkívül változatosak és igényesek is. Még az is esztétikus és minőségi berendezést teremthet magának, aki nem mesteremberre bízza a konyhájának a...