Akvaristáknak - A vízcsere

2010-03-17 13:46:19 | Módosítva: 2010-03-17 13:47:05

Az akváriumok karbantartásának talán a legfontosabb része a vízcsere. A mostani cikket az ügyfeleink által leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokkal szerkesztettem, hogy minél gyakorlatiasabb oldaláról ismerjük meg ezt a műveletet.

Miért van szükség vízcserére?

Gondoljunk csak bele, hogy milyen különbségek vannak egy természetes élővíz és egy épített akvárium között. Persze a sok különbség közül hamar rájövünk, hogy egy akvárium esetén igen csekély a természetes vízutánpótlás, amit eredeti környezetben az esővíz és a betorkolló patakok biztosítanak. Ezt kell nekünk is biztosítani egy zárt rendszerben.
Halaink számára az egyik legnagyobb veszélyforrást a nitrát felgyülemlése okozza. A növényeink és szűrőberendezéseink nitrát csökkentő feladatai mellett a legjobb megoldás, ha időközönként leszívunk az akvárium "elhasznált" vizéből, és friss vízzel pótoljuk. Így nagyobb eséllyel tudunk optimálisabb környezetet biztosítani a halaknak, és csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát.

Milyen sűrűn kell az akváriumban vizet cserélni?

Hallottam már olyat is (sajnos hazai "szak"kereskedésben), hogy ha van egy jó erős szűrő az akváriumban, akkor nem kell csak egy évben egyszer vizet cserélni. Ez bár roppant kényelmesnek tűnik, nem a legkorrektebb információ. Persze lehet nagyon rossz körülmények között is halat tartani, csak nem fog sokáig élni, és az a rövid időszak sem lesz - sem a halnak sem a csodálójának - felejthetetlen emlék.
A vízcsere gyakoriságát -mint általában a legtöbb esetben - meghatározza, hogy milyen díszhalakat tartunk. Például egy diszkoszos akváriumnál célszerű hetente 1-2 alkalommal elvégezni a vízcserét. De átlagos esetben a legtöbb trópusi faj esetén elegendő a havi 1-2 vízcsere is. Ennél sűrűbben nem szükséges.
Persze vannak kivételek. Többször előfordul a nyári nagy kánikula idején, hogy a víz hőmérséklet tartósan 28-30 fok felé emelkedik. Ebben az esetben érdemes sűrűbben részlegesen lecserélni a vizet. A másik eset, amikor extra vízcserét érdemes csinálni, amikor valamilyen betegséget kell kezelnünk. Illetve a gyógyszeres kezelés után is jó lehet egy kis víz frissítés.


Az összes vizet le kell cserélni?

Nem. Ne cseréljünk egyszerre 30%-nál nagyobb mennyiséget, mert azzal nagyon megváltoztatjuk az állandó vízparamétereket.

Kivegyük a halakat a karbantartás ideje alatt?

Inkább ne fokozzuk a halak stressz állapotát, azzal, hogy kipecázzuk őket. Inkább igyekezzünk minél kevesebbet zargatni őket. Nyugodtan hagyjuk őket a vízben.

Milyen vízzel pótoljunk?

Itt is fontos, hogy milyen halakat tartunk. Olyat, ami keményvizet kedvel, vagy olyat, ami lágyvizet, édes vagy tengeri akváriumról van e szó. A legjobb, ha speciálisan szűrt, kezelt vizet adunk halainknak, bár a legtöbb esetben a csapvíz is megteszi. A gyakorlat az, hogy általában rendes csapvízzel cserélünk vizet.
Természetesen a tengeri akváriumnál először lelágyítjuk a vizet, majd adalék anyagokkal, sóval keverjük, és beállítjuk a PH-t. A diszkoszhalak vizét szintén le kell lágyítani a vízcsere előtt. Kisebb akvárium esetén az is javít a vízen, ha előzőleg felforraljuk, de ha van rá lehetőség, akkor az esővíz gyűjtése is remek megoldás lágyabb víz nyerésére. A víz keménység és savasság mellett a hőmérsékletre is figyeljünk, mert ha hirtelen hidegvizet rakunk az akváriumba, akkor ezzel sokkolhatjuk a halakat, és hamar darakórosak lehetnek.

Mivel célszerű az akvárium vízét lecserélni?

Kisebb 100 liter alatt akvárium esetén egy kis kancsóval, műanyagflakonnal, üveggel merjük le az akvárium vízének egy részét, majd ugyanazzal az eszközzel töltsünk vissza cserevizet. 100 liter felett nem érdemes mericskélni, hacsak nem a részeges karatemester újdonsült tanítványai vagyunk. Ebben az esetben a legalkalmasabb egy olyan tömlő (slag) használata, ami elér a legközelebbi vizes helységig. A slag egyik végét rögzítsük az akvárium vízében, a másik végét szívjuk meg, és már jön is a használt víz. Ha leszívtuk a 20-30%-át akkor húzzuk ki a csövet a vízből, majd a másik felét csatlakoztassuk a csapra (vagy kezelt víz esetén a vízkezelő tartályban elhelyezett szivattyúra), és töltsük vissza a vizet.

A biztonság és a balesetveszély csökkentése miatt mindig tartsunk szem előtt néhány fontos dolgot. Részleges vízcsere közben - ha a vízfeltöltést tömlővel végezzük - ne a legnagyobb nyomásra állítsuk a csapot, mert így a dekorációt és aljzatot elronthatjuk, illetve a vízparaméterek nagyon hirtelen változhatnak meg. Ne akarjunk kapkodni, inkább szánjunk rá egy kicsit több időt.
Nagyon figyeljünk oda a víz feltöltésénél. Komoly baleset következhet be, ha ott hagyjuk a folyó vizet. Ha lehet, ne társalogjunk közben másokkal, és ne üljünk le egy percre a TV elé. Ha véletlenül túlfolyik a víz és ráfolyik valamilyen elektromos berendezésre, akkor életveszélyes lehet a figyelmetlenségünk. A vízcsere előtt kapcsoljunk le minden elektromos berendezést, és ha végeztünk, ne felejtsük visszakapcsolni őket.
Tömlős vízfeltöltés esetén többször ellenőrizzük a feltöltés alatt a hőmérsékletet, mert előfordulhat, hogy a használati melegvíz hálózat nem egyenletes hőmérsékletet biztosít.
A víz leszívásakor figyeljünk, nehogy kisebb halakat, ivadékokat is beszippantsunk. Ha végeztünk a vízcserével, tekerjük át a tömlőt, mielőtt elrakjuk a helyére, hogy minden víz kiürüljön belőle.

Tippek, trükkök

A vízcsere alkalmával célszerű az aljzatot is kiporszívózni. Ez azt jelenti, hogy a szemmel látható ürüléket, elhalt nővény részeket kiszívjuk a vízzel együtt. Erre a célra lehet szakkereskedésben vásárolni speciális műanyag aljzatporszívót, de kicsit egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha egy félliteres műanyagflakont erősítünk a szívó oldalra, és a korábban levágott talprészével szívjuk fel a mulmot. Ezzel az eszközzel, még a talajt is átmozgathatjuk, mert a nehéz aljzatot nem szívjuk így ki, csak a könnyebb ürüléket. Ha mélyebb az akvárium, akkor fix műanyagcsövet is érdemes ráhúzni a tömlőre, hogy könnyebben elérjünk az aljára.
Miközben megszívjuk a tömlőt, a másik végét rögzíteni kell a vízben. Erre a legalkalmasabb, ha egy akasztót készítünk. A legkényelmesebb megoldás, ha vásárolunk egy szerelvényboltban egy mosogatógép kifolyó cső tartó ívet, és ezt rakjuk rá a mi csövünkre. Így már rá lehet akasztani az akvárium oldalára. Másik lehetőség az akasztó elkészítésére, hogy szintén épületgépészeti szerelvényboltban vásárolunk műanyagcső idomokat, és ebből állítunk össze egy "U" fornát, amire ráhúzzuk a csövet.
Ha nem szívesen szívjuk meg az akváriumunk vízébe rögzített csövet, akkor csatlakoztassuk egy csaptelepre, zuhanycsőre és kezdjük el tölteni a medencét. Ha az összes levegőt kinyomta a víz és elkezdi tölteni az akváriumot, akkor gyorsan állítsuk le a vizet, vegyük le a csapról a slagot, és már folyik is a víz az akváriumból a nélkül, hogy megszívtuk volna.

Szilágyi László
http://www.akvariuminstall.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: akvárium, vízcsere, hal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

H4 halogén helyett LED

Szabályosan eddig nem nagyon volt lehetőség a régebbi gépkocsik halogén fényszóró égőjét korszerűbb, és sokkal jobban világító ledes megoldásúra cserélni. Technika sem volt rá, engedély pedig...


Halogén, xenon vagy LED?

A ’90-es évek eleje óta a halogén fényszórót energiatakarékosabb és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások is helyettesíthetik. Az egyes megoldások előnyeit és hátrányait foglaljuk össze.