Megfontolások még a vásárlás előtt

Akvárium választás

2008-12-27 21:59:33 |

Ha megszületett a döntés; természet utáni vágyunk és lakberendezési álmaink eredőjeként akváriumépítésre adjuk a fejünket, akkor még az első lépések megtétele előtt érdemes áttanulmányozni a szakirodalmat, és kikérni egy szakkereskedő véleményét.

Mekkora legyen az akvárium?

A halak szempontjából természetesen minél nagyobb. Egy nagy akváriumban könnyen kialakul a természetes egyensúlyi helyzet. A sok víz felveszi a halak anyagcseréjéből származó anyagokat, a túletetésből megmaradó felesleget. Sokkal egyenletesebb a vízhőmérséklet, mint egy kicsiben, ritkán kell cserélni a vizet, és az aktuális vízcsere könnyen eltolható. Bár egy nagyobb akváriumot sem szabad túltelepíteni, de mégis jóval többféle, azonos életkörülményeket igénylő halfaj tartható el benne.
Persze a nagy akvárium megvásárlása és betelepítése jóval többe kerül, mint egy kicsié. Az "üzemeltetése" is drágább. Egy 3-400 literes akvárium súlya a berendezésekkel együtt meghaladhatja a fél tonnát. Ekkora súlynál már statikus szakvéleményére is szükség lehet; egyáltalán megbírja-e a födém? Ráadásul ez a hatalmas terhelés egy relatíve kis felületen jelentkezik. A nagy akvárium a berendezés hangsúlyos részévé válik, minél nagyobb annál inkább. A lakás, a helyiség méretei is meghatározzák, hogy meddig mehetünk el.
Sok díszhal kereskedésben lehet kapni 20-30 literes akváriumokat, ezek azonban elsősorban nevelő akváriumnak valók. Még a kezdő akváriumépítőknek is érdemes legalább 50-60 literessel kezdeni; ez már szép látványnak, és a biológiai egyensúly is létrehozható benne. Ha a helyiség mérete megengedi, akkor javasolt 90-100 literes méretig elmenni, ez egy amatőr számára is kezelhető méret, és talán nem jelentkezik hamarosan a csere, a nagyobbra váltás - és ezzel az egész nappali szoba átrendezésének igénye.
Az űrtartalmon kívül az akvárium befoglaló méreteit is alaposan meg kell fontolni, ezt pedig elsősorban a kiszemelt halfajták igényei határozzák meg. Vannak fajok, amelyek megelégszenek a sekély vizű akváriummal (egyes harcsafajok), mások magasabb akváriumot igényelnek (pl. a vitorlás halak). Egyesek jól érzik magukat a rövid medencében is (pl. labirint kopoltyúsok), mások hosszabb "kifutót", helyesebben kiúszót követelnek meg, mert nagyobb a mozgásigényük.
A méretek meghatározásakor a leendő világításra is legyünk figyelemmel. Az akváriumok megvilágítására jól bevált a fénycsöves lámpatest, és ezek speciális akváriumos változatai - melyek jól bírják a tartós üzemet és a magas páratartalmat - a szakkereskedőknél meg is vásárolhatók. A lámpatest mérete azonban behatárolja az akvárium hosszúsági és szélességi méreteit.
Amennyiben a világítást magunk készítjük el, tartsuk szem előtt, hogy a fénycsövek is szabványméretűek. Vagyis létezik 45, 60, 90, 120 és 150 cm-s fénycső. Ez azt jelenti, hogy egy 120 cm hosszú akváriumra készült tetőbe sajnos nem lehet belepréselni egy 120 cm hosszú fénycsövet. Gondolni kell arra is, hogy a foglalat is elvesz néhány cm-t a helyből. Tehát ha 120 cm hosszú akvárium volt tervbe véve, akkor vagy érdemes megnövelni 130 cm-re, vagy csak 90 cm hosszúságú fénycsövet tudunk elhelyezni a tetőben. Ha ebből többet szeretnénk üzemeltetni, célszerű a fénycsöveket egymástól kicsit eltolva elhelyezni, hogy az akvárium nagyjából egyenletes fényt kapjon.
Általában nem szokás egy akváriumot 50-55-60 cm-nél magasabbra építeni. Fénycsövek esetében az ennél magasabb vízoszlop már annyira elnyeli a fényt, hogy a növényeknek csak kevés jut belőle, és idővel csak vegetálni fognak. A szakemberek azt javasolják, hogy 50 cm magas vízoszlop felett már HQI lámpával érdemes világítani, de ennek sajnos elég borsos ára van.
A másik ok inkább csak kényelmi szempont, de azért elég fontos. Az akvárium magasságának (és az állvány magasságának) tervezésekor vegyük figyelembe, hogy még kényelmesen bele tudjunk nyúlni az akváriumba, akár egészen a fenéklapig.
A szélességi méret behatárolásakor törekedjünk az arányosságra. Egy nagy frontfelületű akváriumhoz ne válasszunk aránytalanul kicsi szélességi méretet még akkor sem, ha térosztó funkciót szánunk neki. A túl keskeny akváriumban sem a halak, sem a növényzet nem érzi jól magát.
Az akváriumot igyekezzünk a lakásban úgy elhelyezni, hogy távolabb essen az ablaktól. Amennyiben erre nincs mód, csak ablak elé tudjuk tenni, akkor érdemes a hátfalat kívülről lefedni. Egy napos ablak elé tett akváriumnál - a hátulról jövő fénynek köszönhetően - a halak színe nem fog érvényesülni, és a növények a leveleikkel a fényforrás, vagyis az ablak felé fognak fordulni. Ha túl sok direkt napfény éri az akváriumot, akkor hamar beindulhat az algásodás.
Érdemes az akváriumot úgy elhelyezni, hogy oldalról is hozzá lehessen férni. A szekrénysorba beépített akváriummal sok baj lehet, pl. az akvárium falán véletlenül lecsurgó víz tartós károkat tehet a bútorban.
Az akváriumot tartó állvány magassága szerint beszélhetünk ülő vagy álló akváriumról, ami arra utal, hogy a frontfelületére ülő vagy álló helyzetből látunk-e rá kényelmesen. Lakásokban érdemes ülő akváriumot tervezni, vagyis az állvány magassága 70-80 cm, esetleg ennél valamivel alacsonyabb legyen. Szekrénybe építés, polcra helyezés csak kisebb akváriumoknál jöhet szóba, de ekkor is ügyeljünk a stabilitásra, mert 50-60 kg is nagy súly. A nagyobb méreteknél érdemesebb inkább kifejezetten akváriumok számára készített tartóállványban gondolkozni, mert ezeknél biztosan nem lesz statikai probléma. A tartóállvány mindig tökéletesen vízszintes talajon álljon, és méreteit úgy válasszuk meg, hogy az akvárium semmilyen irányban ne lógjon túl rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Haltorony, halkilátó

Kerti tavak látványos újdonsága a házilag is elkészíthető haltorony vagy halkilátó. Mint a képeken is látható, egy jól kezelt vizű, tiszta tóban felállítva egy ilyet, meghökkentő, érdekes...


Kert az akváriumban

Az akvakertészet, és egyik ága a holland akvárium nagyon szép és hasznos szobai dísz, amellett hogy alkotója igazi művész. Röviden ez egy olyan akvárium, ahol a növények a főszereplők, a halak...