Egyedi akvárium

2011-01-12 12:56:10 |

Sajnos a modern életvitel és városi élet nem teszi lehetővé, hogy hétköznapjainkat a természeti szépségek közelében töltsük. Éppen ezért az otthonunkban is igyekszünk különböző módon becsempészni a természet kis szeletét, legyen ez egy szobanövény vagy egy tájképet ábrázoló festmény. Viszont nem sok lehetőségünk van, ha szeretnénk egy igazi ökoszisztémát, egy élettel teli, állandó mozgásban és fejlődésben lévő dekorációt létrehozni. Erre a legjobb megoldás, ha akváriumot készítetünk.

Egy egyedi készítésű akvárium kivétel nélkül mindig a helység fókuszpontja lesz. De hogy kezdjünk neki? Milyen akvárium típusok vannak? Illeszkedni fog a lakásom stílusához? Hova kerüljön az akvárium? Ezekre a kérdésekre válaszol szakértőnk, Szilágyi László az Akvaristák Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.
Mielőtt akvárium készítetésre adnánk a fejünket, néhány régi sztereotípiát el kell oszlassunk. Az akvárium nem pusztán egy dekorációs tárgy, hanem egy nagyon összetett élő organizmus. Ez odafigyelést, törődést igényel. Sokakat azonban elriaszt az akváriummal kapcsolatos karbantartási feladatok elvégzése. Sem idejük, sem kedvük nincs az akvárium rendben tartására. Pedig ma már a korszerű technikák segítségével havonta egyszer elegendő elvégezni a szükséges karbantartást. Ha ehhez sincs kedvünk, akkor nyugodtan bízzuk rá magunkat olyan profi akvaristákra, akik vállalnak akvárium karbantartást. Így a tulajdonosnak csak gyönyörködnie kell akváriumában.
Ma már szinte nincs lehetetlen, csak a képzelet, na meg persze a pénztárca szab határt az elképzeléseinknek. Nyugodtan merjünk extrém formákban, színekben tervezni. Persze a legjobb, ha már tervezés szakaszában kikérik szakértő segítségét, aki folyamatosan segít abban, hogy a technikai feltételeket is biztosítani tudjuk.
Egyre több esetben lakberendezők is segítenek a belső terek kialakításában, és a szobák "felöltöztetésében". A legjobb, ha a lakberendező és az akvarista a tulajdonossal közösen tervezik az akváriumot. Volt már olyan kérés is, ahol a lakberendező még aljzat, a sziklák és a halak színét is meghatározta, hogy jól illeszkedjen a belső enteriőrhöz. Ha szeretnénk, hogy minden harmonizáljon, akkor bizony ilyen apróságokra is oda kell figyelni. Persze mindig szigorúan figyelembe véve az élővilág által megkívánt alapfeltételek biztosítását. A klasszikus akvárium formákon túl már előre gyártott dizájn akváriumot is választhatunk, ami lehet akár egy mosdó akvárium, lámpa akvárium vagy akár falra szerelhető plazma akvárium is.
Ha eldöntöttük, hogy belevágunk és szeretnénk egy egyedi akváriumot rendelni, akkor az első lépés, hogy eldöntjük, hova helyezzük. Ezt érdemes még a felújítás, építkezés korai stádiumában meghatározni, mert sokszor más építőipari szakmunkára is szükség lehet. Például két helység - mondjuk a manapság oly divatos hálószoba és fürdőszoba - közötti falba épített akvárium esetén. A falba építésnél figyelni kell, hogy a kiválasztott halak helyigényét figyelembe véve gondosan határozzuk meg az akvárium hosszát és szélességét. Nyílván egy 10 cm széles válaszfalba nem tudunk egy 20 cm-es márványsügeret tartani. Szinte már a kőműves munkát is az akvárium fogja jelen esetben meghatározni. A villanyszerelő, a burkoló, festő, asztalos, esetenként vízszerelő, lakatos munkájára is szükség lehet.
Bár a kereskedésekben sok standard formájú és méretű, különálló bútorba épített akváriumot is lehet kapni, de sajnos a legtöbb esetben ezek nem illeszkednek a mi elképzeléseinkhez. Az egyedileg tervezett és kivitelezett akvárium mindig sokkal jobban illik az adott helységhez. A fürdőszobák falába épített akváriumnál mindig figyeljünk arra, hogy belülről takarható legyen az akvárium, hogy az intimitását meg tudjuk őrizni a helységnek. Ezt akár egy távirányítós reluxával is megoldhatjuk, ami nagyon színvonalas, exkluzív hatást kölcsönöz.

Az akváriumok helyének kiválasztásakor a legtöbb esetben vegyük figyelembe, hogy nem szabad közvetlen napsütésnek kitenni az akváriumot, mert nyáron könnyen túlhevül, illetve az algásodás túlzott mértékű lehet. Az akvárium alatt és felett a technikai berendezéseket, szűrőket, lámpákat el kell tudnunk helyezni és fontos, hogy mindig teljes felületén bele lehessen nyúlni a karbantartások alkalmával. Nem célszerű radiátorok, kandallók közvetlen közelébe tervezni, viszont egy split klíma közelsége még hasznos lehet a nagy kánikulák idején. Nagyon gondosan ellenőrizzük az akvárium alá tervezett, vagy már meglévő bútor teherbírását. Egy akvárium literszáma meghatározza benne lévő víztömeg súlyát, de ne felejtsük el, hogy a sziklák, az aljzat még tovább növelik azt, ami egy 600 literes akváriumnál akár az 1 tonnát is elérheti.
Bár az akvárium élővilágának kiválasztásánál számtalan lehetőségünk van, mégis a leggyakrabban tartott biotópok nyílván azok lettek, amik a legszínesebb és legigénytelenebb halakból állnak össze. Első és legmeghatározóbb döntésünk, hogy édesvízi vagy tengeri élővilágot szeretnénk-e? A tengeri akváriumok esetében általánosságban elmondhatjuk, hogy sokkal színesebb élőlények, attraktívabb összeállítására van lehetőség. A nagyon éles kontúrú, színes halak mellett szinte hihetetlen színezetű korallok, puhatestűek, csigák, tengeri csillagok, garnélák népesíthetik be ezt az akvárium típust. Változatosságban, színekben mindenképp az első helyen áll.

A tengeri akváriumoknál - azon túl, hogy a víz tengeri sókeverékkel van ellátva - a tengervíz összetételének és stabilitásának eléréséhez teljesen más technikai eszközökre van szükség, mint az édesvízi akváriumok esetén. Többször megkérnek minket, hogy édesvízi akváriumot alakítsunk át tengerire, de sajnos az esetek 99%-ban ez nem oldható meg, mivel alapvetően más koncepció szerint kell felépíteni; kezdve az akvárium méreteitől, arányaitól, egészen a világításig. A másik meghatározó különbség az édesvízi és a tengeri akvárium között az árszint. Hasonló méretű akvárium esetén egy 500 000 Ft értékű édesvízi rendszer akár 1 500 000 Ft is lehet tengeri akvárium esetén. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez az árkülönbség látványában is háromszoros, ha belefér az építkezésre szánt keretbe mindenképp ezt a választást javaslom.

A tengeri akváriumokról általánosságban elterjedt, hogy sokkal bonyolultabb, kényesebb, nehezen fenntartható rendszer. Véleményem szerint a gondos tervezés és a megfelelő élőlények kiválasztása esetén ennek szöges ellentéte állhat fenn. Egy jól működő tengeri akvárium sokszor kevesebb karbantartást igényel, mint egy édesvízi. Ha meg a karbantartást úgyis szakemberekre bízzuk, akkor nyugodtan választhatjuk ezt az akváriumtípust. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy rosszul összeválogatott technikai berendezések, hanyagság és akváriumban csak nehezen tartható fajok tartása esetén bizony komoly gondok lehetnek, amivel számolnunk kell. Nem szabad megfelelő szaktudás, akvarisztikai tapasztalatok nélkül ilyen rendszerbe belekezdeni, ha egyedül szeretnénk összeépíteni.
Ha édesvízi akvárium mellett döntöttünk, akkor is nagyon sok dekoratív hal, szép vízi növény, édesvízi garnéla közül választhatunk, de itt is vigyázni kell a megfelelő fajok tartási és együtt-tartási feltételeinek biztosítására. Az édesvízi akváriumok esetén könnyebb megoldani a falba épített rendszereket, mivel a szűrésük kompaktabb, jobban elrejthető. Berendezés szempontjából a körbejárható vagy 3 oldalról látható akvárium is szebben kivitelezhető. Akár 25 cm keskeny édesvízi akváriumot is készíthetünk, míg ez a tengerinél szinte lehetetlen.
Ha szeretnénk, hogy sok szép növény díszítse az akváriumot, ma már a technikai eszközök segítségével igazi ritkaságokat is tudunk tartani. Míg a tengeri akváriumoknál nagyon ritka, hogy egy társas akváriumban "magától" szaporodnak halaink, addig például egy afrikai sügéres akvárium esetén szinte biztos, hogy előbb-utóbb kis halak fognak bujkálni a kövek között.
Függetlenül az akvárium típusától, elhelyezésétől, méreteitől biztosak lehetünk benne, hogy egy jól megtervezett, szakszerűen installált akvárium mindig a lakásunk dísze lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni vízszűrés

A hálózati csapvíz köztudottan tiszta, ám közel sem olyan mértékben, mint az ideális lenne. A csapvíz tisztítását ugyanis klór hozzáadásával biztosítják a vízművek, amelyek többféle káros hatása is...


A nem „hófehér leányszoba”

A romantikus regények hófehér leányszobája rég a múlté, sőt már a kifejezetten lányosnak mondott rózsaszín sem egyeduralkodó. Mert miért ne lehetne egy kislánynak a megszokottól eltérően kék, zöld,...