Fapadlók felújítási lehetőségei

2021-06-05 20:34:52 | Módosítva: 2021-06-05 20:39:33

Ami állandó használatban van, azt előbb-utóbb fel kell újítani. Ez a fából készült hajó-, és svéd padlókra, parkettákra, sőt még a laminált padlókra is igaz. A felületük kopását a rendszeres és kíméletes tisztításukkal is csak elodázni lehet, a kopások és sérülések miatt – faanyaguktól és felületi védelmüktől függően – előbb-utóbb szükségesé válik a felújításuk. Erre több lehetőség is van, amit mindenki a saját igényei szerint választhat meg. A cél ilyenkor mindig az adott padlófelület állapotának hosszú időre szóló felújítása, újszerű állapotának visszaállítása. Ezt pedig padló fajtájától függően különféle módokon lehet elvégezni.


Laminált padlók

Előljáróban a nagyon kedvelt laminált padlók felülete ugyan elég kopásálló, ám a felületi kopások, mély karcok a gyakran használt részeken ezeknél a padlóknál nagyon láthatók. Ezeket sajnos nem lehet eltüntetni, ami miatt felmerülhet a cseréjük, vagy esetlegesen az átfestésük. Ám ez utóbbi látszólagos előnye megkérdőjelezhető a felhasználható festékek ára miatt. A kopásálló festékbevonat ugyanis annyiba kerülne, mint a sérült padló újra cserélési költsége. Ráadásul a festés elég fárasztó munkáját saját kezűleg kell elvégezni.

A siker sem biztos, és a festést is néhány év elteltével meg kell ismételni. Helyette egy középkategóriás laminált padlót választva a régi felszedése és az új lapok lerakása könnyen és gyorsan elvégezhető.

Hajó- és svédpadlók

Ezeknél a padlóknál már több felújítási lehetőség közül lehet választani. Ha a felület helyenként felkopott, mély karcokkal van tele, és a felület több helyen fel is szálkásodott, akkor e helyeken a padló enyhe benedvesítés után visszacsiszolható, és így már alkalmas az átfestésre. Ez régebben nagyon is megszokott volt és ma újra divat lett a nagyon lehasznált fapadlók felújításakor és új padlók színezésekor. Előnye, hogy elfedi a fafelület sérüléseit, ám az erezetrajzát is. Homogén felületet és szabad színválasztási lehetőséget ad. Felcsiszolásra csak nagyon összeszáradt és egyenetlen felületű padlóknál van szükség.

Kimondottan nagy kopásállóságú padlófestékek használhatók e célra, mégpedig 2-3 rétegben felterítve. Ha már egyszer festve volt a padló, akkor ezt követően mindig festeni kell, mert a festék a hornyokban, mély repedésekben eltávolíthatatlanul ott marad – még alapos csiszolás után is.

Következő felújítási lehetőség a pácolás és lakkozás. Igen széles színárnyalatok közül lehet pácot választani. Ezzel azonban csak a fapadló színét lehet befolyásolni. Önálló védelmet nem ad, ezért a pácolás után több rétegű, nagy kopásállóságú lakkal kell a fafelületet védeni. A pácot hengerelve vagy ecsetelve kell felhordani egy vagy két rétegben, amivel a színárnyalat is sötétíthető. A felesleges, be nem szívódott pácot mindig vissza kell törölni. A pácolás után 24 óra múlva vihető fel a több rétegű, vizes bázisú padlólakk, esetleges finom közbenső csiszolást követően.


A padló olajozására csak új, vagy a felcsiszolás után szinte hibátlan felületű padlókon van mód. A felületi sérüléseket nem tömíti el, ezért minden felületi hiba látható marad. Az olaj egyenletes felterítését velúr, vagy szivacshengerrel lehet elvégezni. Az olajba színezék is keverhető, vagy már eleve színezett olajat kell választani. Az olajozott padló felületét kb. 24 óra múlva egy tárcsás, horizontális gép filces tárcsájával lehet felpolírozni, majd finis olajjal történő bedolgozással lehet a felületet még védettebbé tenni. A munka alatt folyamatos szellőztetés szükséges!

A viaszolás lényege, hogy nagyon vékonyan kell felhordani a már teljesen simára csiszolt padlóra. Az, hogy milyen viaszt választunk – keményviasz balzsamot vagy folyékony keményviaszt – a felhordó eszközt is meghatározza. A folyékony viasszal egyszerűbb a munka, ehhez lazúrozó ecset, szivacs- vagy velúrhenger is használható. A keményviaszt egy nagyobb dörzsis szivaccsal kell a fa felületbe dörzsölni, majd szálirányban húzva dolgozható el kellően vékony és egyenletes rétegben. Ha helyenként sok viasz kerül a felületre, ott ragacsos maradna a padló, ezért e helyeken vissza kell szedni a felesleges viaszt.

A viasz bedolgozása után kb. 20-30 percnyi száradás után már el kell kezdeni a fényezést, azaz a polírozást, mivel 1 óra elteltével már nem vagy alig polírozható a keményviasz-réteg. A polírozáshoz finom filctárcsás horizontális csiszológépet, padlókefélő gépet vagy nyeles mopot, száraz betéttel is lehet használni. A viasz teljes kikeményedési ideje 2-4 hét, addig a felületet nem érheti víz, de a padló kíméletesen használható. A későbbiekben olyan padlóápolók a viaszolt padlókhoz nem használhatók, amelyek szilikont vagy glicerint tartalmaznak. A viaszos padlóápolók is csak a viaszbevonat teljes kikeményedése után alkalmazhatók.

Parketták

Akármilyen furcsa, de a keményfa parketták felületét is lehet festéssel megújítani. Ez természetesen csak akkor jó megoldás, ha olyan felületi hibák tarkítják a padló felületét, ami már a parketta teljes átrakását, vagy akár cseréjét igényelné. Ilyen esetekben a hézagokat és a jelentősebb karcokat, egyéb hibákat fatapasszal vagy akril hézagtömítővel kell eltüntetni, feltölteni, majd egy alapos zsírtalanítás után egy jó tapadást biztosító alapozó festékkel kell olyan tapadóréteget kialakítani, ami még a lakkozott parkettán is jó alapot biztosit a fedőfestéknek. Az alapozó festéket két rétegben ajánlott a réstömített parkettára felhordani, szivacs vagy velúr hengerrel. A száradási időt szigorúan be kell tartani, ami a fedőréteg stabilitásának a záloga. A fedőfesték nagy kopásállóságú padlófesték legyen, amit ugyancsak 2 rétegben ajánlott az alapozott parkettára felhordani. Fedőfestékként nem célszerű fényes felületet adót választani, mert ennél meglátszanak a kijavított részek. A selymes fényű és matt festékeknél ez nem szembetűnő. A matt felületűek pedig gyakoribb felületi tisztítást igényelnek. A festett bevonatú parketták azonban a használat mértéke szerint 2-3 évenként felújítást, azaz átfestést igényelnek.

A parketták leggyakoribb felújítási módja az alapos felületi csiszolásuk utáni lakkozás. A csiszolásnak is három fokozata van: első a durva felületkoptatás, amelyet többnyire 40-es papírral szoktak elvégezni. Ennek során minden felületi sérülés és a régi bevonat is lekopik a padlóról. A második fokozatban a már tiszta ám még durva felület finomítása a cél, amit 60-as szemcsenagyságú csiszolóanyaggal lehet elérni. Ha nagyok a szintkülönbségek akkor előbb átlósan, majd sávosan kell a parkettát átcsiszolni. Hézagtömítés esetén pedig egy újabb középcsiszolásra is szükség van. A végső finomcsiszolás 120-150 fokozatú papírt használva éri el azt a felületi simaságot, ami már alkalmas a lakkozásra.

A már nyers padlófelületet oldószeres, vagy vízbázisú lakkal lehet bevonni, védetté tenni. Az oldószeres lakkok nagy igénybevételnek kitett padlóknál előnyösek, míg a vizes bázisúak a lakóhelyiségekben felelnek meg a használati igényeknek. Ez utóbbiakat általában két rétegben szokás felkenni velúrhengerrel, míg az oldószeres lakkok alá egy alapozó réteg felkenése is ajánlott a tartósság és a parketta színtónusának megtartása miatt. Az oldószer párolgása miatt intenzív szellőztetésre van szükség. A felújított parkettájú helyiséget 3 nap elteltével lehet használatba venni, és az első felmosással legalább 2 hetet kell várni, különben károsodhat a lakkozás. A tisztító ápoláshoz pedig csak a bevonó anyagot gyártó cég által javasolt szereket érdemes használni.


Költségek és gépek

A padlók felújítása költséges és több napos munka, ezért sokan saját kezűleg szeretnék a felújítási munkát elvégezni. Ez nem lehetetlen, ám a gyakorlatlanság miatt sok buktatója van, ami megkérdőjelezheti a végeredményt. Az erre szakosodott szakemberek gyakorlottan és a legrövidebb idő alatt képesek elvégezni ezt a sokrétű munkát, ezért ezen nem érdemes spórolni. Ráadásul a gépeket bérelni, és szállítani is kell, a hozzáértésről már nem is beszélve. Ám aki vállalkozik rá, annak íme néhány költségadat, amin érdemes elgondolkodni.

A leinformálható vállalkozásoknál pl. 1 m2 padló hézagtömítéssel, 3x lakkozva 4500 Ft, hézagtömítés nélkül pedig 4200 Ft. A csiszológépek kölcsönzési díja 1 napra 4-5000 Ft és számítani kell letéti díjra is, ami elég borsos is lehet. A hengeres gépeknél használhatóbb horizontális tárcsás csiszológépek is kikölcsönözhetők, ám ezeket inkább a takarítógép kölcsönzőknél érdemes keresni. Padlócsiszolásra a több fokozatúak a megfelelők, mert a csiszoláshoz lassúbb, a polírozáshoz pedig a nagyobb fordulatszám az előnyös.

Ami pedig a padlófelújításra vállalkozó iparosokat illeti, nekik is vannak apró „trükkjeik”. Ilyen pl. hogy a közepes csiszoláskor lekopott papírt használják a finom csiszoláshoz, ami azért nem ad szép sima felületet, ám egy vastagabb rétegben leterített lakkal némileg elmismásolható. A kisvállalkozók sem mindig állnak a szakma magaslatán, amikor a sík felületet koptatják, mert az utólag lehet kissé „szalagsávos” is. Ezt csak tüzetesebb szemlével lehet tetten érni, és utólag már nem is korrigálható, a következő csiszolásnál pedig több anyag lecsiszolásával munkálható a padló felülete simára. A háromszori lakkozás sem mindig jelent hármat, legfeljebb kissé vastagabban felhengerelt második réteget. Ezt pedig szinte nem lehet utólag észrevenni, megreklamálni pedig lehetetlen. Ezért leinformálható vállalkozót kell megbízni a padló felújításával, aki tisztességesen elvégzi a munkát. És persze számlát ad a munkáról és az anyagról is, hogy akár lakás-felújítási támogatást is igényelhessünk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A parketta másik oldalán

A PLASTDUR PUR 9 parkettalakk-család a VODICSKA KFT újabb saját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk a korábbi...


Hézagtömítés a parkettán

A fa holtában is „dolgozik”, azaz változik. Felszíne teltebb, sötétebb lesz, és sajnos a mérete sem állandó, idővel fokozatosan összeszárad. Főként a fapadlókon, azok között is a parkettákon okoz...