Használt tárgyaink sikeres eladása (1. rész)

2016-03-14 20:00:26 | Módosítva: 2016-05-07 09:07:32

Az ingyenes internetes hirdetési oldalak megjelenésével fellendült az emberek közti használt tárgyak csereberéje, adás-vétele. Lehetetlen megmondani a „tuti” módszereket az eladás sikerességéhez, de esélyeinket jelentősen növelhetjük, ha néhány szabályt betartunk. Használt tárgyaink „lenyomatai” életünknek, mindig látszik egy használt tárgyon tulajdonosának gondossága, és ezt többnyire értékelik a vevők, akik majd tovább használják, amit vettek tőlünk. A tisztességes kereskedelmi elveket is mindenkor be kell tartani, így többnyire nem lesz utólagos problémánk sem.


Tárgyaink értékesítése nem a hirdetés feladásával kezdődik, hanem annak előkészítésével. Ez a kis időráfordítás később megtérül. Mikor elhatározzuk, hogy megválunk valamely tárgyunktól, kezdjünk annak rendbetételével. Alaposan tisztítsuk meg, keressük elő az esetleg még meglévő papírjait, használati utasítását. Ha nem találjuk, keresgéljünk egy kicsit a neten, hátha ott rábukkanunk, kinyomtatva tegyük mellé, vagy írjuk fel, hogy hol találtuk meg a neten. Kifejezetten előnyös, ha az eredeti doboza van meg, de ha nincsen, pótolhatjuk is. A kisebb tárgyakat tegyünk nem drága, gusztusos nejlon vagy papírzacskóba, és majd amikor lefényképezzünk, így újracsomagolva is fotózzuk is le. Ebből az érdeklődő azonnal érezni fogja, hogy amit eladunk értékes számunkra, és csak azért adjuk el, mert már nincs rá szükségünk. Senki nem akar olyanért pénzt adni, ami már akár a szemétben is lehetne.

A nagyobb tárgyakat is dobozoljuk be, 200-300 Ft-ért újat is vásárolhatunk, de ingyen is hozzájuthatunk különböző méretű szép, tiszta(!) dobozokhoz, a boltok vagy nagyáruházak árukiadóiban, áruszállítási hátsó bejáratuknál, kérjünk bátran.

Fotók elkészítése

Amikor minden egyben van, fényképezzünk. De ne csak úgy kattintgassunk, mert abból sötét, semmitmondó képek lesznek. Fontos, hogy az elkészült „termékfotó” szép világos legyen, mert a sötét képeken réginek, avíttasnak tűnik minden. A világos képeken pedig tisztább, újszerű. Keressük meg a lakás legvilágosabb helyét és a természetes fényt. Kisebb tárgyakat az ablakpárkányon is le tudunk fényképezni, a kicsit nagyobbaknak pedig tegyünk az ablak elé egy széket, és ott fotózzuk. Ha van terasz vagy udvar, ott fényképezzünk, de akár séta közben az utcán, pl. a gyerek kinőtt biciklijét. Kérjük meg, hogy szálljon le róla, egyik kezével tartsa meg, és fotózzunk.
Ha a nagyháztartási gépeinket (hűtő, mosógép) szeretnénk fotózni, kicsit nehezebb dolgunk van, mert amíg a helyén van nehéz mozgatni. De ezeket célszerű még használat közben fényképezni, mert amikor már kikerül a garázsba vagy a folyosóra, avíttabbnak látszik, mint a berendezett lakásban. Ekkor se csak kattintgassunk, csináljunk rendet körülötte, mert senki nem kíváncsi a netes fotón a mosógépünk mellett felejtett használt fogkefénkre vagy a szennyes ruhánkra. A hűtőnkről vegyük le a hűtőmágneseket, mert azok csak nekünk fontosak, és a nagymama sem biztos, hogy örül, ha az arcképét kirakjuk a netre. Ráadásul, bármilyen szép rendben is vannak a hűtőmágneseink, rendetlennek hat egy fotón.

Tehát várjuk meg a napszak legvilágosabb idejét, legyen világos a helyiségben, ha kell, kapcsoljuk fel a lámpát is. Egy teljes, az egész tárgyat mutató képen kívül, minden fontos részletet fotózzunk le; a műszaki cikkek adatlapját, a hűtő belsejét stb. Ha van valamilyen sérülés, azt is fotózzuk le, mert kötelességünk tájékoztatni a leendő vevőket, zsákba macskát nem árulhatunk.

A villanó vakuval vigyázzunk, mert a fényes részeken csillan, és az „amatőrré” teszi a képet. Ha van elegendő fényünk, kapcsoljuk ki a vakut. Ha nincs elég fény, és kell a villanás, akkor a fényes felületet ne szemből, hanem kissé oldalról fényképezzük, akkor kevésbé vagy egyáltalán nem látszik villanás a képen.
Szánjunk időt a fotózásra és mielőtt elpakolunk, nézzük vissza a számítógépen is képeket, így ellenőrizni tudjuk, hogy mit lát majd az érdeklődő. Hasznos még, ha valamilyen ingyenes képszerkesztővel kicsit átfésüljük a képeket. Célszerű levágni a képekről a haszontalan részeket, hogy ne egy „mütyür” látszódjon a kép közepén – körülötte az egész szobával –, hanem a fókuszban legyen az eladandó tárgy. Kicsit világosíthatunk is, ha nem sikerült jól a kép, bár természetesen nem szükséges művész fotókkal hirdetni, csak hogy vonzóbb legyen, amit árulunk.

A képszerkesztő programokban a fotó méretét is be tudjuk állítani. Általában 300x300 képpontnál (pixel) kisebb, és 4000x4000 képpontnál (pixel) nagyobb képeket nem engednek felrakni a hirdetési oldalak. Egy 1500-2000 képpont (pixel) széles kép többnyire elegendő a ma használatos monitorokon. Ekkora méretben már jól látszanak a részletek, szép éles tud lenni a fotó, és mégsem túlságosan nagy.
Folytatjuk a témát egy második cikkben!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Értéknövelő kültéri munkák

Egy ház körül mindig van tennivaló. A tulajdonosok a ház állapotának megőrzése mellett többnyire évről-évre próbálják szebbé tenni ingatlanjaikat. Időközönként értéknövelő kültéri beruházásokra...


CAME kapu automatikák

A kapunyitó automatikákat helyszíntől és használati funkcióktól függően különböző jeladókkal lehet működtetni. Gondoljunk csak bele, más egy családi ház kertkapujának nyitása, és például egy...