Mosogatógép helyes használata

2016-04-07 10:06:06 | Módosítva: 2024-04-26 10:37:40

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele. Energiatakarékos is, mert kevesebb vizet és kevesebb energiát felhasználva, jobb, higiénikusabb végeredményt ad. Azonban, hogy az előbbiek minden háztartásban igaznak bizonyuljanak, néhány szabályt be kell tartani.


Kezdjük azzal, hogy a pénzben kifejezhető előnyei mellett, hatalmas előnye, hogy kímélni tudjuk a kezünket. A kézi mosogatás során letörhet a körmünk, a késekkel szinte észrevétlenül elvághatjuk a kezünket, az érzékeny bőrűeknek kiszárad, érdessé válik a bőr a kézfejét.

További előnye, hogy ha van mosogatógépünk, szinte mindig rend is tud lenni a konyhában, mert a piszkos edények és egyéb eszközök azonnal berakhatók a gépbe, így üres marad a pult, és a mosogató is. Helyet is spórolhatunk, mert nem kell állandó edényszárítót tartanunk.

Edények bepakolása, öblögetés fontossága

A mosogatás hatékonyságát jelentősen befolyásolja, hogy az edényeket milyen állapotban és milyen elrendezésben pakoljuk be. Ne rakjuk a gépbe edényeinket a reklámokban látható módon, mert a leghatékonyabb mosogatógép tablettával sem tudja a készülék előzetes öblítés nélkül letisztítani az üvegedényt, amiben húst sütöttünk. A letapadt, odaégett ételmaradékokat le kell öblíteni, mielőtt a mosogatógépbe tesszük az edényt. Gondoljunk arra is, hogy ami szennyeződést nem mos le a gép tökéletesen, azt rá fogja szárítani, így később nehezebb dolgunk lesz.Nehezen birkózik meg pl. a reszeltsajt maradékokkal is, de hosszasan lehetne az ilyeneket sorolni. Arra is ügyelni kell, hogy pl. ketchup-ös, paradicsom-mártásos tányért se tegyünk be öblítés nélkül, mert az adott tányér ugyan tökéletes lesz, de az első öblítővíz elszíneződik, és megfogja a világos színű műanyag tálakat, majd gondosan rá is szárítja. Gondoljunk erre az előzetes öblítésre úgy, mint a ruhaneműk „foltmentesítésére”.

Az előzetes öblítés a későbbi mosogatások hatékonysága miatt is fontos, mert a szűrő ugyan a legtöbb ételmaradékot megfogja, de a készülék belsejének állandó tisztasága is fontos, nem csinálhatunk minden mosogatás után nagytakarítást és szűrőtisztítást.


Nem kell, hogy az öblítés teljesen tiszta vízzel történjen, pl. a mosogatásra váró, elöblített leveses edény vizében az összes többi kisebb edény és tál, evőeszközök elöblíthető, leszedhetők a tapadósabb szennyeződések. A szükséges zsírtalanítás és fertőtlenítés már a készülék dolga lesz. Az öblítés akkor is fontos, amikor nem indítjuk el a programot azonnal, és az edényeknek „várakozniuk” kell. Az ételmaradékok bizony elkezdenek bomlani, és bebüdösödik a gép.


A bepakolás másik fontos eleme, hogy mit hová, milyen helyzetben teszünk be a mosogatógépbe. Ez csak elsőre látszik nehéz feladatnak, de hamar megtapasztaljuk, hogy saját edényeink (amik nem változnak sűrűn), hol férnek el jól, mi hol lesz a legtisztább. Egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy mindennek megvan a saját helye.

Az edények nem akadályozhatják a forgókarokat, így semmi nem lóghat ki alul a kosarakból (majd mosogatás közben sem), és az alsó kosárban lévő tárgyak sem érhetnek fel a felső forgókarokig. Minden edényt úgy kell elhelyezni, hogy a víz útját ne akadályozza semmi. A poharakat, tálakat, lábosokat stb. fejjel lefelé, a tányérokat és tálcákat állítva. Az evőeszközöket mindig a saját tartójukba tegyük, nyelükkel lefelé. A késeket is, hogy az éleik ne tegyék tönkre a műanyagból készült evőeszköztartó kosarat.

Fanyelű késeket és egyéb fából készült dolgokat ne mosogassuk a gépben. Ennek több oka is van: a ragasztott fa vágódeszkák a ragasztás mentén egy-két mosogatás után kettéválnak. A másik ok, hogy a fa túlságosan megszívja magát a mosószeres vízzel, ami miatt kevesebb víz jut a mosogatásra, másrészt hiába szárad ki a fa, a vegyszer benne marad, és az nem egészséges a következő használat során.
A mosogatógépekkel felhozott egyik ellenérv szokott lenni, hogy a poharak fénytelenek lesznek – megmattulnak –, vagyis üvegkorrózió jön létre. Ez könnyen elkerülhető, ha rendszeresen használunk mosogatógéphez való öblítőt. Minden mosogatógépnek van öblítőszer-tartálya, amit feltöltve a készülék automatikusan adagolja az öblítőt. A másik összetevő az alapvetően szükséges mosogatógép só, amit bele kell tölteni a sótartályba. (Az asztali só nem megfelelő, mert olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek károsítják a mosogatógépet.) Ezek hiányát, vagy amikor fogyóban a legtöbb készülék jelzi, de a mosogatás végeredményén is látszik: foltosan pöttyösek lesznek az edények, ha nincs kellő mennyiség már a tartályokban.

A mosogatóvíz sótartalma azonban okoz némi kellemetlenséget is, pl. hamarabb életlenné válnak az éles kések, illetve a teflon- és kerámia bevonatú serpenyőknek sem tesz jót, koptatja a vékony bevonatot. Az ilyen „kényes” eszközöket, ne vagy csak ritkán mosogassuk mosogatógépben.

A mosogatógép másik hátránya, az erős vízsugár. Ha mosogatógép vásárlása mellett döntünk, érdemes beszerezni jó minőségű, strapabíró üvegedényeket. Azokban nemhogy nem tesz kárt, sokáig minden apró részletében szépek maradnak majd hosszú évekig.

Kombinált mosogatógép tabletták

A sótartály feltöltése nem kerülhető el, de a kombinált mosogatógép tablettákkal kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat. A sótartály elég nagy minden készüléken, csak ritkán kell utántölteni, az öblítőt pedig tartalmazzák a kombinált tabletták, így annak tartálya üresen hagyható. Sőt, árt a készüléknek, ha a kombinált tabletták mellé még külön is adagolunk öblítőt, mert a víz – a magas vegyszertartalom miatt – habzani fog, és a finom elektronikát összezavarja. Ez abban az esetben is igaz, amikor kisméretű mosogatógépünk van. A tabletták 12 terítékes (azaz a 60 cm széles) mosogatógépekhez vannak méretezve, így már a 9 terítékes (45 cm széles) készüléknek is túl nagy. A még kisebb, 6 terítékes gépekbe egy fél tabletta is elegendő. Válasszunk olyan tablettát, ami egyszerűen félbevágható. Ezzel fele akkora lesz a mosogatószer költségünk is, és elkerüljük a készülék idő előtti meghibásodását. A nem túl szennyezett edényekhez – pl. a főzés nélküli hétköznapokon – a 9 terítékes gépben is elegendő a fél tabletta.

A mosószer mennyiségének megfelelő megválasztásához a helyi víz keménységét is ismernünk kell. A drágább készülékek jelzik ezt, de a vízműveknél is meg lehet érdeklődni. Ha nem megfelelő egyik kombinált tablettával sem a végeredmény, térjünk át a külön mosogatószer (nem használható a kézi mosogatószer, csak gépi), külön só, külön öblítő használatára, és a vízkeménységnek megfelelően adagoljuk azokat.


További tippek

– Lehetőleg akkor indítsuk el csak a gépet, amikor teljesen megtöltöttük. Csak így lesz energia- és víztakarékos a mosogatógép használata. Minden mosogatógépen van csak öblítés program, így elöblítve az edényeket, akár 2-3 napig is várhatunk.

– A félprogram nem energia- és víztakarékos, csak akkor használjuk, ha muszáj, mert pl. elutazunk.

– Főzés nélküli mosogatáshoz válasszunk alacsonyabb hőfokú, rövid mosogatást.

– Hagyjuk résnyire nyitva a mosogatógép ajtaját miután kipakoltunk belőle, így teljesen ki tud száradni.

– Csukott ajtónál ugyan nem tudnak rászáradni az ételmaradékok az edényekre, amíg el nem mosogatjuk azokat, de ne tartsuk zárva állandóan sem az ajtaját, mert hamar bebüdösödik, be is penészedhet a tökéletes záródás miatt, hiszen szellőzni, száradni sem tud. Ne legyenek ételmaradékok az edényeken, amikor bepakolunk, és akkor nem kell attól félni, hogy rászárad.

– Csak kivételes esetben kell 60 fokos vízben mosogatni, gondoljunk bele, kézzel sem vagyunk képesek 35-40 fokosnál melegebb vízzel mosogatni.


– A sóhiányt észre lehet venni, mert fehéredni fognak az üvegedények a lerakódó vízkőtől.

– Csakis mosogatógépbe való szereket használjunk!

– A szűrőbetéteket rendszeresen vegyük ki, és tisztítsuk meg folyó víz alatt. Törölgessük át a készülék belsejében a réseket, távolítsuk el az ott megbújó ételmaradékokat.

– Tartsuk be a használati utasításban leírtakat.

– Időnként olvashatunk a netes fórumokon jó tanácsokat, hogy mi minden elmosható a mosogatógépben. Legyünk óvatosak ezekkel a „jó ötletekkel”. Ne felejtsük el, hogy az étkezéshez használatos edényeket tesszük be a mosogatógépbe, így pl. akár milyen szuper végeredménnyel is kecsegtet, ne mossuk el ott a gyerek bilijét, az autó dísztárcsáját stb. Csak olyan tárgyakat tegyünk bele, ami adott esetben az étkező asztalon is lehetne.


Mosogatógép bekötése

A mosogató közelében van a legjobb, legkényelmesebb helye a mosogatógépnek. Így a berakáskor csöpögő edényekkel nem vizezzük össze az egész konyhapadlót, és a víz-, csatorna bekötés is a mosogatónál van. A víz bekötéséhez ki kell cserélni a hidegvizes sarokszelepet egy kombinált sarokszelepre.

A mosogatógép szennyvíz elvezetése többféle módon oldható meg. Az alábbi képeken látható kialakítások a mosogató szifonhoz köthetők (elé, illetve utána), annak tartozékai, de utólag is beépíthetőek. A falba süllyesztett szifon – mint a mosógépeknél – ugyan esztétikusabb, de nem mindig oldható meg. A képeken 2-féle bekötés látható. Egyik esetben a mosogatógép felől nézve a szifon előtt, a másik esetben pedig a szifon után van bekötve a mosogatógép. Mindkettőnek van előnye és hátárnya is.


Ha a szifon előtt van a bekötés, akkor zajosabb a vízleeresztés, mert amikor a gép elkezdi kinyomni a vizet, a mosogatótál vízleeresztőjén keresztül a levegő is áramlik, és ez szörcsögő hangot ad. Viszont cserébe tisztább marad a szifon, mert a nyomás, amivel a mosogatógép dolgozik, nem hagyja leülepedni a szennyeződéseket. Amikor a szifon után van a bekötés, a szifon miatt nem tud létrejönni ez a szörcsögő levegőáramlás, így csendesebben nyomja ki a vizet a készülék.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bacskai Robert avatarja

Bacskai Robert        

"...ketchup-ös, paradicsom-mártásos tányért se tegyünk be öblítés nélkül, mert az adott tányér ugyan tökéletes lesz, de az első öblítővíz elszíneződik, és megfogja a világos színű műanyag tálakat"
Igaz, de ha nem teszek bele efféle műanyag tálakat, nem szükséges kézi elöblítés, mielőtt elindítom a gépet.

"...a leghatékonyabb mosogatógép tablettával sem tudja a készülék előzetes öblítés nélkül letisztítani az üvegedényt, amiben húst sütöttünk. A letapadt, odaégett ételmaradékokat le kell öblíteni..."
Én csak akkor áztatom (elő) az ilyen tálakat, tepsiket, ha a tányérokkal együtt mosogattatom el. Egyébként ECO módban szépen elő-öblíti, és kinyomja az első szennyvízzel a durvábban odaégett szmötyit is...

@Ábrahám László: Time is money! ;) főleg, ha nem pár evőeszközös/tányéros háztartásban használjuk a mosogatógépet. És a foszfátmentes mosogatószerrel még a lelkiismeretem is nyugtatgatom...

Ábrahám László avatarja

Ábrahám László         Éves költségek

Gépi mosogatás: 6000 Ft/év
Kézi mosogatás: 250 Ft/év
(mosogatószerek, adalékanyagok nélkül)

Konyha tervezése

Jelentős költsége van egy konyha felújításának vagy egy teljesen új konyhaszekrény vásárlásának, ezért mindenképpen szánjunk időt a megtervezésére. A legjobb, ha az tervezi, aki konyhát a...


Mosógép a szekrényben

Talán az egyetlen olyan háztartási készülék, aminek nincs – vagy alig van – beépíthető változata. Míg a konyhában a mosogatógépet és a hűtőszekrényt is a beépített szekrény részéve tudjuk tenni...