Belső oldali hőszigetelés

2016-02-08 11:36:49 | Módosítva: 2016-02-08 11:39:59

A Multipor hőszigetelő lapokkal végzett belső oldali hőszigetelés kiváló megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése külső oldalon nem valósítható meg. A Multipor belső oldali hőszigetelés olyan gyors és egyszerű, hogy akár házilag is elkészíthető. Olvassa el az egyes munkafolyamatokat lépésről-lépésre, és fogjon hozzá bátran!

Csináld magad!

1. Belső oldali hőszigetelés elkészítése előtt a hőszigetelendő fal felületéről távolítsuk el a tapétát, illetve a laza festék és vakolatrészeket. Amennyiben szükséges, a felületet ki kell egyenlíteni vakolatjavító anyaggal, vagy Multipor habarcs réteggel. Az előkészített felület legyen stabil, pormentes, síkeltérése nem lehet nagyobb 5 mm-nél.

2. A szigetelő lapok felrakását megelőzően ellenőrizni kell a szigetelendő fal geometriai méreteit, a padlószintet, amelyek alapján meg kell határozni az első sor felső élének vonalát.


3. A Multipor ásványi könnyűhabarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni. A habarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére 10 mm-es fogazatú glettvassal hordjuk fel.


4. A hőszigetelő lapot a falfelülethez történő nyomással és oldalirányban (a habarcsbordák irányára merőlegesen) történő kb. 2 cm-es eltolással kell a végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, így létrehozva az egyenletes és teljes felületű tapadást. A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal” kell csatlakoztatni, soronként feleskötésben elhelyezni. Az elemek szükség szerinti méretre vágása kézi fűrésszel elvégezhető. A teljes felület elkészítését, illetve a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak.


5. A felület együttdolgozásának és mechanikai ellenállásának növelése céljából teljes felületű üvegszövet erősítésű ágyazó réteg kialakítása szükséges Multipor ásványi könnyűhabarcs felhasználásával, amelyet a glettvas sima oldalával kb. 3-4mm vastagságban kell felhordani, egyszerre kb. 2-3 m2 felületen. Az üvegszövet hálót az alapréteg ágyazóhabarcsba kell helyezni, majd a glettvassal belesimítani azt. Az ágyazó réteget úgy kell kialakítani, hogy az üvegszövet hálót teljesen elfedje. Ennek érdekében a háló besimítása után még egy habarcsréteg (2-3 mm) felhordása szükséges, amelynek elsimítása után kialakul a végleges felület.


6. Az ágyazóhabarcs réteg végső felületképzése a szokványos festési rétegrendek felvitelével történhet. Fontos, hogy ásványi alapú, alacsony páradiffúziós – kiváló páraáteresztő képességű – anyagok (szilikát, mész kötőanyagú) kerüljenek alkalmazásra, melyek képesek fenntartani a szerkezet kapillárisan nyitott állapotát, ezáltal biztosítva a normál légállapotra történő kiszáradást.


Az ettől eltérő felületképzési módok (csempeburkolat, ragasztott kőburkolatok stb.) kialakítását kerülni kell, de indokolt esetben minimális felületen (pl. falikút, mosdó mögötti felület) ilyen jellegű felületképzés is kialakítható. Ebben az esetben azonban az elkészült hőszigetelt felületet a teljes felületű üvegszövet háló beágyazása után utólagos dübelezéssel meg kell erősíteni.

Fontos! A belső oldali hőszigetelés kialakítása minden esetben Multipor ásványi könnyűhabarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A ragasztóhabarcs ilyen módon történő alkalmazása biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását, és megakadályozza a falszerkezet és a hőszigetelő lapok közötti páralecsapódást. A Multipor belső oldali hőszigetelés csak száraz, nedvesedéstől, felázástól mentes falszerkezeteken alkalmazható. Tartósan magas páratartalmú, nedvességnek kitett helyiségek (pl. mosókonyhák, üzemi zuhanyzók, szigeteletlen vizes pincék stb.) utólagos belső oldali hőszigetelésének kialakítására páratechnikai szempontok miatt nem alkalmazható.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés a lakáson belül

Vannak, akik ellenzik, míg más szakemberek szerint korrektül megoldható a lakások belső tere felőli hőszigetelés. Az tagadhatatlan, hogy a legjobb megoldás az épületek külső hőszigetelése, ám...


Házunkat tetőtől-talpig „fel kell öltöztetni”!

A megfelelő minőségben és vastagságban (hővédelmileg folyamatosan, megszakítatlanul) szigetelt fűtött és fűtetlen tereket elválasztó épülethatároló szerkezetek nagyban hozzájárulnak az alacsony...