Parafa padló

2016-07-21 13:49:57 | Módosítva: 2016-07-21 13:59:11

A parafát ma már nemcsak mint dugót ismerik az emberek, hanem különleges sejtszerkezetéből adódó speciális tulajdonságai miatt kedvelt, egyre gyakrabban használt alapanyag. Parányi cellái sok levegőt tartalmaznak, a sejtfalak általában viaszbevonatúak, ami vízhatlanná teszi az anyagot. E mellett ez egy természetes anyag, ami kiváló és csendes, hangtompító hatású padlóburkolatként is nagyon kedvelt.

A csendes burkolat

Először is meleg tapintása és jó hőszigetelő tulajdonsága miatt előnyös padlóburkoló anyag. Ezt a parafa méhsejt cellás szerkezetének köszönheti, amely egyetlen köbcentiméterében 40 millió zárt, és 85%-ában levegőt tartalmazó cellát tartalmaz. Az anyagot alkotó cellák rugalmassága miatt nemcsak meleg tapintású, hanem jó rezgéscsillapító, és hangszigetelő anyagként is jól használható. Jelentősen csökkenti a lépéshangok intenzitását. A parafa felülete rugalmas, és még a jelentős terhelés hatására kialakuló benyomódások is kis idő elteltével eltűnnek a felületéről. Mivel a parafát alkotó cellák fala viasztartalmú, a parafa padlók felülete ellenálló a nedvességgel szemben. Az ilyen anyagú padlók felülete ezen felül csúszásmentes, és a magas hőtehetetlensége miatt egészséges mikroklímát is biztosít a lakóhelyiségben. Összességében majdnem olyan, mint egy különleges mintázatú kőpadló, ám a parafa padlóburkolat meleg érzetet ad, rugalmas, nem kopog és a tisztítása is könnyű. Télen csökkenti a helyiség fűtés igényét, és e mellett még antiallergén hatású is. A bogarak és az egyéb rovarok ellen hatásos a parafában található Suberin, amely védi az anyagot a rohadás és a penészesedés ellen is.
A parafa őrlésével egyéb célokra használható, különféle vastagságú tekercses, táblás anyagok is készülnek, amelyek ökológiailag tiszta szigetelő anyagnak minősülnek, mivel a parafa szemcséket hőkezelésük közben a saját gyantatartalmuk ragasztja össze az adott formába. Egyes típusai padlófűtésnél is használhatók, de csak leragasztott formában.

A parafa padlóburkolók lerakása egyszerű. Vagy teljes felületén leragasztva rögzíthető az aljzatra, vagy az egymásba pattintható szélű, ún. klikkes darabokból állítható össze a padló burkolata. Mind a két módszernél lehetőség van az azonos vastagságú, ám eltérő struktúrájú és színtónusú darabok variálására, ám a leragasztott padlóknál ehhez komoly szaktudás szükséges, amit gyakorlott kivitelezőre kell bízni.Parafa padló tisztítása

A parafapadlók bevonata vagy lakkréteggel, vagy olajjal, viasszal kezelt lehet. A felületük azonban érzékeny a karcokra és egyéb durva mechanikus sérülésekre. Erre a használatakor már eleve tekintettel kell lenni, és ajánlatos elkerülni a kis területen történő erős igénybevételű bútorhasználatot. A karcok ellen a bútorok lábára ragasztott filckorongokkal lehet védekezni, a görgős székeknél pedig nagyon hasznos a vastag védőfólia használata. Bár nem szívják magukba a vizet, ám a viasszal kezelteknél a vízfoltokat azonnal fel kell törölni, különben ott foltossá válik a bevonat. Nem árt a helyiség páratartalmát is az ideálisnak mondható 50 és 65% között tartani, és a hőmérséklet is 20 fok körüli legyen, mert a parafa is elég érzékenyen reagál a levegő páratartalmára, mégpedig méretváltozással. Padlófűtés esetén pedig a padló felületi hőmérséklete ne haladja meg a 25 fokot.


A lakkozott felületű parafa burkolatot a lerakást követő egy-két hétben csak szárazon szabad tisztítani, takarítani. Ezt követően is csak nagyon alaposan kicsavart, és az ajánlott ápolószerrel átitatott, vagy esetleg csak tiszta vizes felmosóval szabad a felületüket tisztítani. Utána mindenképpen száraz törlőruhával kell a nedves felületeket áttörölni.

E mellett természetesen gyakori száraz sepréssel, porszívózással lehet a felületüket portalanítani. A lakkozott felszínűeket is csak jól kicsavart moppal feltörölve szabad takarítani, majd utána szárazra is kell törölni. A viaszos bevonatúakat pedig csak viaszos áttörléssel szabad ápolni. A burkolat álagának megőrzéséhez csak a gyártó vagy a forgalmazó által megadott tisztító- és ápoló szereket kell használni. E szerekkel az igénybevételükhöz igazodva célszerű 1-8 hetente alaposan felújítani a felületüket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.