Szuper távolsági repülőgép

2016-05-19 15:04:37 | Módosítva: 2016-06-09 11:52:25

Az Airbus A 350 XWB-t kifejezetten a hosszú utakra tervezték. Meglátszik ez a belső kialakításán is, mely nem csak látványos, hanem variábilis is egyben. Minden az utasok kényelmét, az utazási idő hasznos vagy szórakoztató eltöltését szolgálja, és segít a hosszú utakhoz kapcsolódó akklimatizációs problémák megoldásában is.


Ennek egyik eszköze a speciális, LED-es világítástechnika, amely különválasztja a repülőgépben lévő fényeket a külső fényektől, és a sötétség-világosság mesterséges szabályozásával tulajdonképpen becsapja a szervezetet az időzónák közti utazásban. Utánozza a napkelte és a napnyugta ciklusait, de a valós időtől eltérően és a különböző fényszínek kombinálásával. Mindezekkel segíti az utazót, hogy szervezet a megérkezéskor már jelentős mértékben alkalmazkodjon az ottani időzónához.


Az akklimatizációt a légnyomás és a páratartalom változása is befolyásolja. Az A350 XWB ebbe is beleavatkozik. Már a repülőtest anyagában is speciális – kevesebb alumínium, több karbonszálas műanyag – ami a külső légnyomás és páratartalom értékeket erősebben érvényesíti a kabintérben is.

Nem utolsó sorban az új Airbus az üzemanyag hatékonyság terén is lepipálja vetélytársait a nagy hatótávolsági repülésben.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üzemanyagcellás Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus – számol be a hvg. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott...