Kertrendezés

2016-07-05 10:59:01 | Módosítva: 2016-07-05 11:03:09

A tavasz és nyáreleje a kertrendezés ideális ideje. Ilyenkor jól átgondolva még egy kis területű kertből is csodát teremthetünk. Néhány új vagy átalakított berendezési tárggyal, úttal kiegészítve, és nem utolsó sorban a növényzet megfontolt kiválasztásával jelentősen javítható a rendelkezésre álló szabad terület összképe és komfortossága. 


Ötletesen, kreatívan

Először is nem árt egy kis alaprajzot készíteni és ennek alapján megválasztani pl. az árnyékos kerti pihenőhelyet. Lényeges, hogy árnyékot is kapjon, de esetleg a napozásra is lehetőséget biztosítson. Ez lehetőleg szélvédett része legyen a kertnek.

A bútorzathoz az UV álló műanyag rattan garnitúrák, és ezek kényelmesebbé tételére a könnyen tisztítható huzattal ellátott, mosható habszivacs párnák alkalmasak. Az ilyen szabadtéri pihenőhelyek lehetőleg ne egy csupasz kertrészre kerüljenek, hanem különféle növényekkel körülvett, hangulatosan szeparált területen kerüljenek kialakításra. A talajra ajánlott sóder, vagy zúzottkő réteget teríteni, hogy a csapadékvíz ne okozzon sarat. A pihenőhely padlózatának anyagául célszerű WPC anyagot választani.
Fontos, hogy a pihenőhelyet övező növények gondozása ne okozzon állandó feladatot. A kiválasztásukat egy kerttervezővel is érdemes előzőleg megbeszélni. A növényeket lehet akár készen vásárolt, nagyobb, lapos virágtárolókba telepíteni, hogy könnyebb legyen a karbantartásuk. A növények változatosak legyenek, hogy az összkép szemet gyönyörködtető legyen.

Az utakhoz a különféle anyagú és méretű kerti térkőlapok előnyösen alkalmazhatók, mégpedig a gyep csekély megbontás mellett. A lehelyezett térkövek így szinte alig bontják meg a zöld füvet, és a közeikbe akár illatos kakukkfű is telepíthető, amely nem igényel különösebb karbantartást és öntözést sem. Arra is ügyelni kell, hogy a térkövek a szükséges gépi fűnyírást ne akadályozzák, ezért a járófelületük a gyep szintjénél kissé alacsonyabbra kerüljön. A kerti utak kialakításánál, illetve azokon a területeken, ahol a növények számára nem megfelelőek a telepítési talajviszonyok, ott használható a kavics is, amely jó vízelvezető, tartós, és mutatós is. Karbantartására szinte nincs szükség, és elég olcsó burkoló anyag. Ajánlott 5-10 cm mélységben kiásott útágyba tömörítve elteríteni.

A kertben akadhatnak olyan csupasz és előnytelen falfelületek, pl. betonmellvédek, dísztelen falfelületek, amelyeket az eléjük ültetett növényekkel lehet takarni, tetszetősebbé tenni. A virágtárolókba ültetett, magasba szökő növények sora is hatásos dekorációs elem lehet. Ezek a tárolók készülhetnek cserépből is, amelyek vízbe áztatásuk után vízbázisú festékkel bármilyen színre átfesthetők, és így még dekoratívabb lehet a hatásuk. A magas cserepek nem igénylik külön szintemelők alkalmazását. A cserepek színével nemcsak a kert színpompás összhatása fokozható, hanem e megoldásokkal is tompítható az unalmas és kopár felületek lehangoló hatása. A változatos összkép a díszfüvek telepítésével is fokozható. Változatos formájukkal, színükkel csekély ápolási igényükkel javítják a kert összhatását. Ezeket a növényeket akár nagyobb cserepes tartókba, vagy gyepes részbe is lehet telepíteni. A tartókba ültetetteket könnyebb gondozni, szükség esetén ritkítani, mint a gyepbe telepítetteket, így rendezettebb hatás is érhető el velük.Az évelő növények telepítése előnyösebb, mint az egynyáriaké. Főként a magas növésű évelők dekoratívak, mint pl. az Allium, amely szép lila gömb alakú virágokat hoz minden évben. Nagyon mutatós a Budélia, Kangaroo Mancs vagy a Veronica, amely tüskés lila virágokat hoz évente. Változatosan elhelyezve a színpompás kombinációk hozhatók létre belőlük.

A terasz határoló falainak magasítása nádfonattal, vagy egyéb kertészeti fa elemekkel is megoldható, ám érdemes az évek során összegyűjtött, esetleg még másra is használható anyagokat is számba venni. Használhatók esetleg pl. fa-, deszka és léc hulladékok, festett acél-, és más lemez darabok, vagy egyéb, e célra még megfelelő, viszonylag jó állapotú anyagok. Ehhez kellő kreativitás és fantázia is kell, hogy a különféle anyagokból összeállított felület ne legyen szembetűnően szedett-vedett „rápótlás” jellegű. A faanyagok felületkezelésével, átszínezésével ezt a látszatot sikeresen el lehet kerülni, sőt az összhatás még egyedien érdekes is lehet. A némi plusz munkát megér, mert szinte alig van anyagköltsége, viszont a látszat a szokásostól eltérő, mondhatni meghökkentő.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

matesuszt avatarja

matesuszt         kert

Az első képen lévő kerti bútor remekül néz ki! Szerintem a kert berendezésének elengedhetetlen része lehet a pergola, mert nem veszi el a kerti hangulatot, de mégis kicsit zártabb, mert olyan mintha lennének falak: http://lakberinfo.hu/kert/kertek/2016-06-18-14-pergola-otlet-modern-es-rusztikus-kertekbe/.

Ültető zsákok

A növények ültetésére szolgáló zsákok a kertészeti termesztésben már régóta használatosak, ám mostanában a házikertekben is kezdenek elterjedni e praktikusan használható látványos eszközök.A...


Mobilházgyár

A Mobil Otthon Kft. Magyarország legrégebbi mobilházakat gyártó cége. Az általuk alkalmazott, kiforrott technológiát ők hozták be 10 éve Magyarországra, melynek keretében a házak...