Okos „smart” napelemes rendszerek

2016-06-09 12:03:04 | Módosítva: 2016-06-27 23:24:18

Egy napelemes rendszer környezetbarát, gazdaságos, függetlenséget ad. Számos előnye mellett azonban vannak gyenge pontjai is. Ezek közül az egyik legfontosabbat küszöbölik ki az „okos” vagy „smart” rendszerek.

A napelemeket sorosan kapcsolják ún. „string”-ekbe, és ezeket csatlakoztatják az inverterhez. Ebben egy, esetleg két független elektronika felel azért, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt tudjuk kinyerni. Ezek a rájuk kötött paneleket csak együttesen tudják szabályozni, így a rendszer összteljesítménye mindig a leggyengébben teljesítő napelemtől függ.

A hibátlan, azonos típusú napelemek termelése is eltérő, ennek oka lehet:

  • árnyék (épület, tetőrész, kémény, fa, kábel stb.), ez jelentős veszteséget okozhat,
  • eltérő tájolás és dőlésszög,
  • szennyeződés,
  • gyártásból adódó különbség,
  • eltérő hőmérséklet.


Az „okos” rendszer előnyei

  • Minden smart napelemet külön teljesítmény-optimalizálóval szerelnek, így az esetleges egyedi teljesítmény-csökkentő tényezők nem hatnak kedvezőtlenül a többi panel teljesítményére. Ez 3-35% többlethozamot jelent a hagyományos rendszerekhez képest,
  • Minden smart napelemet külön teljesítmény-optimalizálóval szerelnek, így az esetleges egyedi teljesítmény-csökkentő tényezők nem hatnak kedvezőtlenül a többi panel teljesítményére. Ez 3-35% többlethozamot jelent a hagyományos rendszerekhez képest,
  • Összetett, eltérő tájolású, árnyékoló elemeket is tartalmazó tetőkre is érdemes telepíteni,
  • Ingyenes internetes távfelügyeleti rendszerük segít kiszűrni, ha egy panel gyengébben teljesít vagy hibás,
  • Biztonságosabb megoldás.

A koncepció a SolarEdge cégtől ered, a legnagyobb vetélytársa a Tigo. Optimalizálóik külön is kaphatóak, illetve a napelem-gyártók eleve ezekkel szerelik az „okos” típusaikat. A SolarEdge invertereket is gyárt, ezekre 12 év garanciát ad.

Az okos rendszer 10-15%-kal drágább az azonos névleges teljesítményű hagyományoshoz képest. Mivel azonban többet termel, a tényleges hozamra vetített fajlagos ára hasonló, vagy kedvezőbb, így a többletbefektetés hamarabb megtérül.


Tiszta Energiák, a napelemek szakértője:
www.tisztaenergiak.hu
+36-20-331-3999

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor kontra napelem

Az utóbbi években a napenergia energetikai célú hasznosításának területén lényeges változás következett be. Régebben szinte kizárólag napkollektoros hőtermelő berendezések valósultak meg,...


Kerékpár napenergiával

Az Amerikában kifejlesztett háromkerekű ELF tulajdonképpen egy hibrid kerékpár, részben napenergia, másrészt a vezető pedálozással hajtja.