Okos „smart” napelemes rendszerek

2016-06-09 12:03:04 | Módosítva: 2016-06-27 23:24:18

Egy napelemes rendszer környezetbarát, gazdaságos, függetlenséget ad. Számos előnye mellett azonban vannak gyenge pontjai is. Ezek közül az egyik legfontosabbat küszöbölik ki az „okos” vagy „smart” rendszerek.

A napelemeket sorosan kapcsolják ún. „string”-ekbe, és ezeket csatlakoztatják az inverterhez. Ebben egy, esetleg két független elektronika felel azért, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt tudjuk kinyerni. Ezek a rájuk kötött paneleket csak együttesen tudják szabályozni, így a rendszer összteljesítménye mindig a leggyengébben teljesítő napelemtől függ.

A hibátlan, azonos típusú napelemek termelése is eltérő, ennek oka lehet:

  • árnyék (épület, tetőrész, kémény, fa, kábel stb.), ez jelentős veszteséget okozhat,
  • eltérő tájolás és dőlésszög,
  • szennyeződés,
  • gyártásból adódó különbség,
  • eltérő hőmérséklet.


Az „okos” rendszer előnyei

  • Minden smart napelemet külön teljesítmény-optimalizálóval szerelnek, így az esetleges egyedi teljesítmény-csökkentő tényezők nem hatnak kedvezőtlenül a többi panel teljesítményére. Ez 3-35% többlethozamot jelent a hagyományos rendszerekhez képest,
  • Minden smart napelemet külön teljesítmény-optimalizálóval szerelnek, így az esetleges egyedi teljesítmény-csökkentő tényezők nem hatnak kedvezőtlenül a többi panel teljesítményére. Ez 3-35% többlethozamot jelent a hagyományos rendszerekhez képest,
  • Összetett, eltérő tájolású, árnyékoló elemeket is tartalmazó tetőkre is érdemes telepíteni,
  • Ingyenes internetes távfelügyeleti rendszerük segít kiszűrni, ha egy panel gyengébben teljesít vagy hibás,
  • Biztonságosabb megoldás.

A koncepció a SolarEdge cégtől ered, a legnagyobb vetélytársa a Tigo. Optimalizálóik külön is kaphatóak, illetve a napelem-gyártók eleve ezekkel szerelik az „okos” típusaikat. A SolarEdge invertereket is gyárt, ezekre 12 év garanciát ad.

Az okos rendszer 10-15%-kal drágább az azonos névleges teljesítményű hagyományoshoz képest. Mivel azonban többet termel, a tényleges hozamra vetített fajlagos ára hasonló, vagy kedvezőbb, így a többletbefektetés hamarabb megtérül.


Tiszta Energiák, a napelemek szakértője:
www.tisztaenergiak.hu
+36-20-331-3999

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ipari méretű akkumulátorparkok

Bár a napelemes rendszerek előretörése megállíthatatlannak látszik, itthon a szakemberek mégsem számítanak arra, hogy úton-útfélen gigantikus méretű akkumulátortelepek nőnek majd ki a földből....


7 konyhai hulladék kerti felhasználása

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, de vannak olyan konyhai maradékok, melyekkel kertünk talaját közvetlenül is javíthatjuk. Kávézacctól a grapefruit héjig.