Szőnyegek

2016-07-20 17:45:29 | Módosítva: 2016-07-20 17:57:21

Egy helyiségben a szőnyeg éppen úgy meghatározó lehet, mint a fal vagy a bútorzat stílusa. Ez az összhang a színek, minták harmóniáját, vagy akár kontrasztját is jelentheti. A szőnyeg végső soron alap, ami kiemelheti a berendezés unalmas egyöntetűségét, vagy színével, mintázatával emelheti az egész helyiség egyedi hangulatát. Ezt a hatást nemcsak a színekkel, hanem a szőnyeg szövésével, anyagának a puhaságával is fokozhatjuk. Egy jól megválasztott szőnyeg szerencsés esetben megváltoztathatja az egész helyiség összképét, ezért a kiválasztásánál számos körülményt kell figyelembe venni.


Szőnyegek és hatásuk

A döntés nem egyszerű, mert a választék olyan bőséges, hogy könnyű elbizonytalanodni. Nehéz ugyanis már az üzletben elképzelni, hogy melyik darab mennyire változtatja a lakóhelyiség összképét, ráadásul a mérete sem lényegtelen. Egy biztos, hogy a nagy szőnyegek általában csak tágas helyiségekben mutatnak jól, míg a kisebbek szinte minden helyiségben előnyösen helyezhetők el, és a hatásuk is jobban érvényesül, miközben hagyják a padló anyagát is érvényesülni. A mintázatukkal, a színvilágukkal nemcsak egyedien ellentétes hatásokat lehet elérni, de a kellemes színharmónia is jól megvalósítható. Nagyon jól mutatnak a visszafogott pasztellszínű szőnyegek, ám az erőteljesebb színű darabokkal sem lehet nagyot hibázni, ha azok egyébként jól beleillenek a helyiség összképébe. A színharmónia szempontjából a nagyobb szabad falfelületek színét is figyelembe kell. A nagy mintás szőnyegeknél nem árt óvatosnak lenni, mert a karakteres motívumok hangsúlyossága ronthatja is a helyiség hangulatát. Ez pedig csak ritka esetben előnyös.


Egy nagyobb szobában 2-3 kisebb szőnyeg jelentősen megbonthatja a teret, ami zavaró is lehet, ha nem harmonikusan egészítik ki egymást. A nappaliba ezért egy nagyobb szőnyeget érdemes vásárolni, ami a takarítást is megkönnyíti, és impozáns hatása is jobban érvényesül. Természetesen a szőnyeg méretét a helyiség szabad alapterületéhez igazodva kell megválasztani. Ilyenkor jó szolgálatot tesz egy léptékarányos rajz, ami alapján már könnyebb eldönteni a szőnyeg ideális méretét. A padlónak is érvényesülnie kell!

A kisebb méretű szőnyegeket az ágy elé, vagy mellé érdemes tenni, előszobákba pedig az ún. futószőnyeg az ideális, mégpedig olyan szélességben, hogy az ne faltól falig érjen, hagyja érvényesülni a padlóburkolatot is.A szőnyegek színének és a mintájának a kiválasztása ugyan ízlés dolga, ám mindig figyelembe kell venni a bútorzat stílusát és színét is. A sok és intenzív színű szőnyeg többnyire nyugtalanító hatású, inkább a visszafogottabb és finom színátmenetes minták adnak kellemes és egyedi hatást.

A szőnyegek kiválasztásánál a kopásállóságuk és a szálhosszúságuk is nagyon fontos szempont. Az előszobába, gyerekszobába a nagyobb kopásállóságú, rövidszálú szőnyegek az előnyösek, míg a hálókba és esetleg a nappaliba a lágy, közepes és hosszú szálhosszúságú pl. velúr, vagy Shanggy szőnyegek az előnyösebbek, amelyek a régi suba szőnyegekhez hasonlóan lágy felületükkel kellemesen simulnak a talpunk alá. A szőnyegek kiválasztásához képeink is adhatnak használható tippeket.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?

A világos padlószőnyeg szinte vonzza a koszt és a foltokat. Két környezetbarát szerre, szódabikarbónára és ecetre, valamintegy kis időre van csak szükségünk a tisztításához.


Újra 5%-os ÁFA az építőiparban

A kormány nemrég jelentette be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát ismét 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a...