Szőnyegek

2016-07-20 17:45:29 | Módosítva: 2016-07-20 17:57:21

Egy helyiségben a szőnyeg éppen úgy meghatározó lehet, mint a fal vagy a bútorzat stílusa. Ez az összhang a színek, minták harmóniáját, vagy akár kontrasztját is jelentheti. A szőnyeg végső soron alap, ami kiemelheti a berendezés unalmas egyöntetűségét, vagy színével, mintázatával emelheti az egész helyiség egyedi hangulatát. Ezt a hatást nemcsak a színekkel, hanem a szőnyeg szövésével, anyagának a puhaságával is fokozhatjuk. Egy jól megválasztott szőnyeg szerencsés esetben megváltoztathatja az egész helyiség összképét, ezért a kiválasztásánál számos körülményt kell figyelembe venni.


Szőnyegek és hatásuk

A döntés nem egyszerű, mert a választék olyan bőséges, hogy könnyű elbizonytalanodni. Nehéz ugyanis már az üzletben elképzelni, hogy melyik darab mennyire változtatja a lakóhelyiség összképét, ráadásul a mérete sem lényegtelen. Egy biztos, hogy a nagy szőnyegek általában csak tágas helyiségekben mutatnak jól, míg a kisebbek szinte minden helyiségben előnyösen helyezhetők el, és a hatásuk is jobban érvényesül, miközben hagyják a padló anyagát is érvényesülni. A mintázatukkal, a színvilágukkal nemcsak egyedien ellentétes hatásokat lehet elérni, de a kellemes színharmónia is jól megvalósítható. Nagyon jól mutatnak a visszafogott pasztellszínű szőnyegek, ám az erőteljesebb színű darabokkal sem lehet nagyot hibázni, ha azok egyébként jól beleillenek a helyiség összképébe. A színharmónia szempontjából a nagyobb szabad falfelületek színét is figyelembe kell. A nagy mintás szőnyegeknél nem árt óvatosnak lenni, mert a karakteres motívumok hangsúlyossága ronthatja is a helyiség hangulatát. Ez pedig csak ritka esetben előnyös.


Egy nagyobb szobában 2-3 kisebb szőnyeg jelentősen megbonthatja a teret, ami zavaró is lehet, ha nem harmonikusan egészítik ki egymást. A nappaliba ezért egy nagyobb szőnyeget érdemes vásárolni, ami a takarítást is megkönnyíti, és impozáns hatása is jobban érvényesül. Természetesen a szőnyeg méretét a helyiség szabad alapterületéhez igazodva kell megválasztani. Ilyenkor jó szolgálatot tesz egy léptékarányos rajz, ami alapján már könnyebb eldönteni a szőnyeg ideális méretét. A padlónak is érvényesülnie kell!

A kisebb méretű szőnyegeket az ágy elé, vagy mellé érdemes tenni, előszobákba pedig az ún. futószőnyeg az ideális, mégpedig olyan szélességben, hogy az ne faltól falig érjen, hagyja érvényesülni a padlóburkolatot is.A szőnyegek színének és a mintájának a kiválasztása ugyan ízlés dolga, ám mindig figyelembe kell venni a bútorzat stílusát és színét is. A sok és intenzív színű szőnyeg többnyire nyugtalanító hatású, inkább a visszafogottabb és finom színátmenetes minták adnak kellemes és egyedi hatást.

A szőnyegek kiválasztásánál a kopásállóságuk és a szálhosszúságuk is nagyon fontos szempont. Az előszobába, gyerekszobába a nagyobb kopásállóságú, rövidszálú szőnyegek az előnyösek, míg a hálókba és esetleg a nappaliba a lágy, közepes és hosszú szálhosszúságú pl. velúr, vagy Shanggy szőnyegek az előnyösebbek, amelyek a régi suba szőnyegekhez hasonlóan lágy felületükkel kellemesen simulnak a talpunk alá. A szőnyegek kiválasztásához képeink is adhatnak használható tippeket.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...


CSOK: Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, amelynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben juthassanak lakáshoz. Aki a...