Kullancsveszély

2018-07-12 17:35:31 | Módosítva: 2018-07-12 18:06:30

A természetben járva, kirándulás közbe, vagy akár szabadban, parkokban, kertekben tartózkodva nemkívánatos élőlényekkel is találkozhatunk. Ezek között a kullancs az egyik legkellemetlenebb, amely a bőrünk alá fúrja magát, ha érintkezik valamely fedetlen testrészünkkel. Ez a kellemetlenségen felül veszélyeket is hordoz magában. E tekintetben elég sok a tévhit, amelyeket nem árt eloszlatni, és a védekezésről is szó lesz az alábbiakban.


Tévhitek és cáfolatuk

– A kullancsok ránk esnek, ugranak vagy ránk repülnek a fákról.
Ez NEM igaz, mert a kullancsokat mi sodorjuk le a bokrokról, vagy a magas fűről másznak ránk.

– Aki be van oltva, védett minden kullancsok által terjesztett betegségtől.
Ez NEM igaz, mert a védőoltás csak a ritkább, de súlyos vírusos agyvelőgyulladás ellen ad védelmet, a Lyme-kór ellen nem.

– A Lyme-kór ellen nincs orvosság.
Ez NEM igaz, ezt a betegséget valójában baktérium okozza, és időben felismerve antibiotikummal kezelve gyógyítható.

– Ha kullancsot találunk magunkon, akkor mielőbb orvoshoz kell menni.
Ez NEM igaz, téves hiedelem ez is, mert ha észrevesszük és kihúzzuk, azaz eltávolítjuk a potrohát, ezzel megakadályozzuk a fertőzést.

– Ha magunk akarjuk a kullancsot eltávolítani a bőrünk alól, akkor előtte olajjal, vagy krémmel kell bekenni a kiálló potrohát.
Ez NEM igaz, valójában tilos bármit is rákenni a rovarra, mert ezzel csak a visszaköpés és a fertőzés esélyét növeljük.

– A közhiedelem szerint nagy baj, ha kiemelése közben leszakad a kullancs feje.
Ez NEM igaz, semmi baj, ha a potrohát eltávolítottuk, már nem okozhat fertőzést.

– A kullancs mindenkor fertőzést okoz.
Ez NEM igaz, valójában a néhány órán belül felfedezett és eltávolított kullancs jó eséllyel nem okoz fertőzést.

– Ha sikerült kiszednünk az élősködőt, már semmi dolgunk, elfejthetjük a kellemetlen találkozást.
Ez NEM igaz, valójában a csípés helyét még napokig figyelni kell, hogy nem gyullad-e be.

– Lyme-kóros fertőzésre a csípés körüli piros kör megjelenése figyelmeztet.
Részben IGAZ, Lyme-kór esetén sem minden esetben jelenik meg, a seb körüli piros gyűrű többnyire a seb elfertőződésére utal.


Nem szabad a kullancsot hegyes tárgyal eltávolítani, kapargatni, csavargatni vagy nyomkodni. Az ilyesfajta ingerlés ugyanis arra készteti, hogy a gyomortartalmát visszaöklendezze a véráramba, esetleg súlyos betegségeket okozó vírusokkal vagy baktériumokkal együtt.

A kullancsot a patikákban kapható kullancskiszedő csipesszel a legkönnyebb eltávolítani a bőrből. Ha nincs ilyen kézközelben, akkor egy hegyes végű csipesz, vagy erős cérnából kialakított hurok is megfelel a kiszedésére. Az adott eszközzel óvatosan kell a kullancsot megfogni, majd határozott mozdulattal kihúzni. A rovart a bőrhöz legközelebb, a potrohának érintése nélkül (!) kell, az adott eszközzel megfogni, és rángatás, ide-oda mozgatás nélkül eltávolítani. A rovar kiszedésekor megtörténhet, hogy a feje beleszakad a sebbe, ám ez önmagában nem okoz veszélyt. A fejrész ugyanis minden piszkálgatás és szurkálás nélkül pár nap után magától kilökődik a bőr alól. Az eltávolított kullancscsípés helyét alaposan le kell mosni, majd jóddal vagy alkohollal ajánlott fertőtleníteni.

Érdemes megjegyezni, hogy mikor lett kiszedve a vérszívó rovar, mert fertőzés esetén ez támpont lehet a fertőzés kezeléséhez. A szakorvos szerint szükségtelen az eltávolított rovart bevizsgáltatni, vagy patikákban kapható teszterrel bevizsgálni. A vizsgálat eredménye és a szükséges terápia között alig van összefüggés, ezért csak felesleges izgalmakat, esetleg felesleges gyógyszerezést eredményez.

Kullancsveszélyes helyeken járva lehetőleg zárt, ám szellős ruházatot ajánlott viselni. A fejünkön levő vékonyabb és a kullancsok számára vonzó bőrfelületeket széles karimájú kalappal, vagy hasonló sapka viselésével védhetjük. Erre különösen kis gyerekeknél kell ügyelni. Sűrű erdőben, bokros területen, magas fűben hosszú ujjú inggel fedjük karjainkat. A legnagyobb támadási felület azonban a láb, melyet hosszú nadrággal, és rá húzott zoknival védhetünk eredményesen. A szabadon maradt bőrfelületek pedig kullancsriasztó szerekkel bepermetezve védhetők meg a kullancstól.

A védőoltás védelmet nyújt a vírusos fertőzésekkel (agyvelőgyulladás) szemben, bár a kullancsokat nem riasztja el, a bakteriális fertőzéssel (Lyme-kór) szemben viszont nincs védőoltás. A védőoltások hatására a súlyos vírusos megbetegedések száma mára jelentősen visszaesett.


A kullancsok séta közben a növényekről lesodorva kerülnek a fedetlen bőrfelületekreA szabad bőrfelületre került kullancs a bőr alá fúrja a fejét, a veszélyes potroha azonban kint marad


A kullancsot csipesszel is ki lehet szedni egy határozott mozdulattal


A védőoltás csak a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet, a csípés ellen nem véd


A szabadon maradt testrészeket a kullancsriasztó szerrel bepermetezve lehet megelőzni a rovarcsípést


A csipesszel nem szabad összenyomni a potrohát


Kullancskiszedő csipesz


Kullancsriasztó nyakörv teszt

Terméktesztjében 17 különböző márkájú, többféle hatóanyag-tartalmú, kutyák számára törzskönyvezett kullancsirtó és kullancsriasztó nyakörvet vizsgált meg a NÉBIH. Arra voltak elsősorban kíváncsiak, valóban tartalmazzák-e azt a hatóanyagot, mely a forgalomba hozatali engedélyben meg van határozva. A teszt során a nyakörvek hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát is vizsgálták. A tesztben 9 nyakörv irtó, míg 5 riasztó hatású volt. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a hatóanyag-tartalom a NÉBIH törzskönyvi számmal rendelkező 14 mintában megfelelő volt.


B-vitamin kullancsok ellen

Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a B-vitamin nem használható arra a célra, hogy a kullancsot elriassza. Jelenleg még mindig a védőoltás, vagyis a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni vakcina a leghatékonyabb módszer a megelőzésre, persze ez sem a csípést akadályozza meg, csupán a betegség ellen jelent nagyobb védelmet. Az oltás mellett vannak kullancsriasztó szerek, melyek egy része diethyl-toulamidot tartalmaz, ami allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél. Az újabb fejlesztésű, pikaridin alapú rovarriasztók használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kullancsok, szúnyogok ellen

A kullancsok fokozott számban támadnak idén, nem volt ugyanis hideg tél, amely csökkenthette volna a számukat az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a...