Szigetelés: minősítési kisokos

2018-07-12 18:13:20 | Módosítva: 2018-07-12 18:21:46

A fogyasztók a minőséget keresik, és napjaink ugrásszerűen bővülő kínálatában, agresszív marketingjében egyre nehezebbé válik jó döntést hozni. Mind a háztulajdonosok, mind a kivitelezők, az építészek és minden építőipari szakember folyamatosan válaszokat keres a kérdésre: hogyan lehetne megtalálni az optimális megoldást egy kívánt szerkezet létrehozá­sához, költséghatékony módon, hogy az hosszú távon fenntartható és energiatakarékos legyen.


Amikor megpróbálunk utánajárni egy termék minőségének, azonnal lenyűgöző információ áradattal találjuk szemben magunkat. Repkednek a furábbnál furább minősítés nevek és termékjellemzők, és amíg az ember nem lát pontosan a szakszavak mögé, addig csak tágra nyílt szemekkel, bólogatva hallgatja az eladók „kínai” szakzsargonját. Ahogy azonban hozzászoktunk a „liposzómákhoz”, a „hidratáláshoz” és a „bifidus essensishez”, úgy könnyedén átláthatjuk a szigetelőanyag-iparban szokásos kifejezések mögöttes tartalmát is. Kis gyártói útmutatással azért könnyebb…

Miről bizonyosodjunk meg, amikor szigetelőanyagot választunk? Óvatosnak kell lenni, mert számos olyan izgalmasan hangzó nevű tanúsítvány létezik, amely mögött valós, ellenőrizhető tartalom nincs is! Ne hagyjuk félrevezetni magunkat, keressük a hivatalos, szakmai szempontból alátámasztott minősítéseket.

Az, hogy ár-érték arányban optimális kell legyen a termékválasztásunk, nem is vitás. A felvilágosult 21. században kérdés azonban az is, hogy a termék egészségbarát-e, környezetbarát-e, fenntartható-e – hosszú távon kielégíti-e majd szigetelési igényeinket. Milyen címkéket, minősítéseket keressünk tehát elsődlegesen?

RAL minőségjelzés

Minden kétséget kizáróan igazolja, hogy egy termék egészségre ártalmatlan, biztonságos a használata és messzemenően környezetbarát. Fontos tudni, hogy az „egészségre ártalmatlan” kritériumok tényét a tanúsító szerv saját felügyelete mellett független külső szervezet is igazolja. A RAL minőségjelzést a Frankfurtban található Ásványgyapot Minőségügyi Szövetség adja ki, ezzel erősítve meg az adott szigetelőanyag egészségre vonatkozó ártalmatlan voltát. Az URSA szigetelőanyagok 1999. július 15. óta rendelkeznek RAL minőségjelöléssel.

Érdekesség! Számos jeles magyar kutató­intézet által végzett vizsgálatok egyértelműen alátámasztották, hogy az URSA által gyártott ásvány(üveg)gyapot termékek megfelelnek az EU-ban követelményként alkalmazott, nem rákkeltő anyagokra vonatkozó kritériumoknak. „A gyártott üveggyapot rostok belélegezhető porfrakciója nem szaporodik el a tüdőben, nem okoz rákkeltő gócot, hanem összetételénél fogva az emberi szervezetbe bekerülve rövid idő alatt feloldódik és kiürül. A műgyanta kötésű hőszigetelő üveggyapot belélegezhető porfrakciójának hatására nem alakul ki értékelhető tüdőfibriosis és tüdőtumor, vagy azt megelőző adenomatoid hörgőproliferiációk sem találhatók.”

EUCEB minősítés

Azt igazolja, hogy az adott ásvány(üveg)gyapot termék egészségre ártalmatlan. A rendszeres félévenkénti tesztelés során a minősítő szerv bevizsgálja, hogy a szálak belégzése vagy lenyelése esetén felléphet-e rákkeltő vagy egyéb egészségkárosító hatás. A belga BCCA – mint az EUCEB független tanúsító szervezete – megállapította, hogy az URSA ásvány(üveg)gyapot szálak egészségre teljesen ártalmatlanok, mivel az emberi szervezetbe bekerülve 10-40 nap alatt kiürülnek a szervezetből.

A Blue Angel

Egy 1978-ban alapított német öko-tanúsítás. A címke birtokában a gyártó cég elismerten környezetbarát és fenntartható fogyasztási cikkek gyártására specializálódott; megbízható minőség előállításával büszkélkedhet. Az URSA gyár minden ásványgyapot terméke – URSA GLASSWOOL és TERRA BiOnic – rendelkezik a Blue Angel címkével, azaz nemcsak gyártási folyamatuk környezetbarát, de egészségre ártalmatlan, környezetbarát összetevőkből állnak, beépítésük után kiváló beltéri levegőt biztosítanak, és lebomlásuk során nem gyakorolnak negatív hatást a környezetre. A „Kék Angyal” címke birtoklása bizonyítja azt is, hogy az URSA ásványgyapot szálasanyag termékek felhasználási minőség szempontjából is magas teljesítményt nyújtanak – méghozzá teljes életciklusuk során. Minden egyes tanúsított termékcsoportnak speciális követelményeknek kell megfelelniük, mely technológiai kritériumokat a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség 3-4 évente felülvizsgál. Ez folyamatos környezetvédelmi termékfejlesztésre motiválja a gyártót.

ZAG a fenntartható építőiparért


Az 1949-es eredetekre visszavezethető ZAG a fenntartható építőiparért létrehozott műszaki bevizsgálással és minőségtanúsítással foglalkozó szervezet, mely nemcsak az építőanyagok életciklus elemzését és tesztelő műszaki eszközök fejlesztését végzi, de aktívan részt vesz az építőipari szabványok alkotó folyamatában is. A Szlovén Nemzeti Magas- és Mélyépítészeti Mérnöki Intézet által hitelesített tanúsítvány egy úgynevezett Környezetvédelmi Terméknyilatkozat. Az URSA az EPD-13/001 számú Környezetvédelmi Terméknyilatkozatával (EPD: Environmental Product Declaration) mindenki számára átláthatóvá teszi termékeinek környezetre gyakorolt hatását.


Mi tagadás: ami zöld, az zöld…

Az URSA kiváló minőségű hőszigetelő anyagainak kínálatával csökkenti az épületek fűtése miatt keletkező CO2 kibocsátást, így javítja az épületek energiafelhasználását, és jelentősen csökkenti a környezetszennyezés mértékét. A termékek környezetvédelmi mutatóinak folyamatos fejlesztésével csökkenti az építési tevékenységekből adódó negatív környezeti hatásokat.

Az URSA ásványgyapot szálasanyagok legalább 50% újrahasznosított üvegből készülnek, és a termékek csomagolás során történő összenyomhatóságán is folyamatosan dolgoznak a fejlesztő szakemberek – ezzel ugyanis a szállítás során fellépő kibocsátás (mint második legnagyobb szennyező forrás) mennyiségét lehet csökkenteni. Az URSA termékeinek minőségi és szigetelési tulajdonságait hivatalos és független intézmények hitelesítik (RAL, EUCEB, Blue Angel stb.), és a vállalat együttműködik a WWF-el is, amellyel felelősen támogatja a Földünk védelmére irányuló erőfeszí­téseket.


Szigetelés egy jobb holnapért!
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek hőszigetelési követelményei

A beépítésre alkalmas padlások lakótérré való átalakításával, kedvező áron oldható meg a ház bővítése. A család gyarapodásával szükséges lehet egy ilyen beruházás, ez azonban csak akkor lesz...


Frisslevegős hőcserélő

Aki szigetel, nem feledkezhet meg a szellőztetésről sem. Az új Marley frisslevegős hőcserélő gondoskodik az ellenőrzött szellőztetésről, és még a fűtési energia megtakarításában is segít, mivel...