Hasznos tudnivalók a lomtalanításról

2018-06-25 10:45:31 | Módosítva: 2018-06-25 10:52:52

Lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjthetjük össze, és szállítja el a hulladékgazdálkodási vállalat. A lomtalanítási területeket Budapesten és a nagyobb városokban körzetekre osztják, ami biztosítja, hogy az adott területről, koncentráltan, nagy erőkkel szállíthassák el a kikészített lomokat. Ezáltal rövidebb ideig okoz kellemetlenséget a gépkocsival közlekedőknek, illetve az ott lakóknak és a gyalogosoknak.


A lombtalanítás időpontjáról, illetve egy adott ingatlant érintő lomtalanításról, a lom kikészítésének pontos időpontjáról a postaládákba eljuttatott hírlevélből tájékozódhatnak a lakók. Ezt szándékosan nem terjesztik nyilvánosan, bár az információkhoz – tapasztalhatóan – azok is hozzájutnak, akiket nem szívesen látnak a lombtalanítási helyszíneken. Közterület-szennyezési szabálysértést követ el az, aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat, ezért a közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében csak a hivatalos tájékoztató levélben megjelölt napon, 18 óra után készítsük ki a lomokat!

Felesleges tárgyainkat a lakóházunk előtti, járművekkel jól megközelíthető közterületre – minél koncentráltabban – helyezzük ki, így könnyebb az elszállítás, és a lomtalanítást követően a szolgáltató könnyebben elvégzi az úttest takarítását. Az ingatlan előtti terület, valamint járdaszakasz tisztaságának biztosítása a továbbiakban az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének a kötelessége.


Lombtalanításkor NE tegyünk ki:

– A háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot.
– Ipari, mezőgazdasági, szolgáltatatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot.
– Veszélyes hulladékot.
– Építési törmeléket.
– Gumiabroncsot.
– Zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű).
– Szénport, hamut.
– Földet.
– Elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot.
– Gépjárműroncsot.


Veszélyes hulladékokat gyűjtőpontokon lehet leadni. Ilyennek minősülnek például:

– Sütőolaj és göngyölegei.
– Festékmaradék és göngyölegei.
– Olajos műanyag flakon.
– Oldószerek, hígítók.
– Növényvédő-szerek.
– Akkumulátor, szárazelemek.
– Elektromos és elektronikai hulladék.
– Gumiabroncs.
– Szóró palack.
– Fénycső.
– Gyógyszerhulladék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lomtalanítási tudnivalók

Budapesten évente egyszer ingyenesen igénybe vehetjük a FKF Zrt. lomtalanítási akcióját. Ennek keretében a háztartásban keletkező nagydarabos hulladékoktól szabadulhatunk meg. A vidéki...


A szemétszállítók védelmében

A koronavírus-járvány idején is folyamatos a szemétszállítás, naponta több ezer ember és sok száz jármű van jelen az utcákon. Közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatást végeznek,...