Régi faliórák ápolása

2018-07-26 18:13:25 | Módosítva: 2018-07-26 18:14:29

A múltat idézik, de ma is gyönyörűek a különféle inga szerkezetes, öreg órák. Különösen hangulatosak azok, amelyek az idő múlását fél óránként zengő hangon jelzik. Némelyik dallamosan, mások csak szerényebb kongatással, ám pontosan. Vannak közöttük márkás és értékes szerkezetek, míg mondhatni korabeli „tucat” gyártmányok, de már hosszú-hosszú évtizedek óta azok is pontosan jelzik az idő múlását. Már, ha működőképesek! Szinte nincs is gond velük, ha óvatosan húzzák fel az ütő és az időmérő szerkezetüket. Ám időnként nem árt őket is némi ápolásban részesíteni.


Ha megállnak

Akkor vagy lejártak, vagy meghibásodott a szerkezetük. Ezek azonban elég bonyolult mechanikák, csak úgy belematatni, pláne minden szakértelem nélkül, dőreség lenne. A hiba megállapítását ezért a régi órák szerkezetéhez értő órásmesterre kell bízni! Lehet a fogaskeréktengelyek kopása a gond, vagy csak egy alaposabb tisztítás és olajozás szükséges ahhoz, hogy továbbra is korrektül működjenek. Legfeljebb csak az eloxidálódott rézfelületek és az óraszekrény tisztítására vállalkozhatunk. A faliórák javítása nemcsak a szerkezetük szerelését, hanem a karbantartásukat és speciális olajozásukat is jelenti. A hozzá nem értőknek a szerkezetbe még tisztítás céljából sem szabad nyúlni.

A faliórák alapvetően függőleges és sík felületre függesztve működnek pontosan. Ezt többnyire az óraszekrényen levő alsó két állító csavarral lehet beállítani, ha elmozdult pl. takarítás közben. A helyiség egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú legyen. A zárt óraszekrény ugyan védi a réz felületeket az oxidációtól, de idővel a sárgaréz díszítésű részeik egyre fénytelenebbek és sötétebb, patinás felületűek lesznek.


Ezen az óramű kiszerelése nélkül (!) puha textíliára, vagy vattás fültamponra cseppentett fémtisztító felkenésével lehet javítani. A szert hagyjuk kis ideig hatni, majd tiszta ronggyal, finom dörzsöléssel töröljük le a maradványát, és az általa feloldott oxidréteget. Ezzel egyben fel is polírozzuk a fémfelületeket, és újra fényessé válnak. Közben a számlapot is át lehet törölni, különösen ha az zománcozott. A rézbetétes felületűeknél óvatosan bánjunk a tisztító ronggyal, mert a körkörösen polírozottak foltosak lehetnek a tisztítás után. Ezen denaturált szeszes áttörléssel, és körkörös szárazra törléssel javíthatunk. Az óra mutatóit is érdemes nedvesen, majd szárazon áttörölni, de csak nagyon óvatosan, mert ezek az alkatrészek elég érzékenyek a behajlásra, és a letisztításuk után sem szabad egymásba akadniuk, ha egymás fölé érnek.

Egyes ingák le is akaszthatók az óraműről, és akkor ezeket kényelmesebben, az asztalon lehet fényesre polírozni. Az inga darabjait ne mozdítsuk el, mert ezzel esetleg az óra pontosságát rontjuk el. A tisztítási műveleteket lehetőleg az óramű lejárta után végezzük el. A polírozáshoz kis fúrógépbe fogott, lágy filckorong is használható, ám a fényezés puha ruhával, kézzel is elvégezhető. Különösen az inga alsó finom beállító csavarjánál legyünk óvatosak. Ez az inga lengésidejét befolyásolja, és elég könnyen elfordulhat a tisztítás során. Ha majd a fényesre polírozott ingát óvatosan visszaakasztjuk a helyére, és az óra újraindítás után pontatlan lenne, ezt a csavart – ami az ingasúly alatt található – lefelé csavarva lassítja, felfelé csavarva pedig gyorsítja az inga járását. Ennek figyelembevételével visszaállítható az ingaóra pontossága.


Külön érdemes odafigyelni az óra felhúzására. Lehetőleg azonos időközönként húzzuk fel, és soha ne húzzuk a rugót ütközésig, mert ez előbb utóbb rugótörést okoz. Ezt érezni lehet, a felhúzás vége felé egyre nehezebb a kulcs elforgatása. A nagymutató jobbra forgatásával lehet beállítani a pontos időt. Ütős szerkezetnél pedig várjuk meg az ütést, és csak ezt követően tekerjük tovább a nagymutatót. Ha az ütőszerkezet esetleg „késne” a pontos időhöz mérten, akkor a nagymutató elforgatásával az ütésszámhoz igazítva állítsuk szinkronba az ütésszámot és a mutatott időt, majd újra forgassuk jobbra körbe, míg az ütésszám és a pontos idő szinkronba nem kerül. Ezt követően a pontos időt fogják mutatni a mutatók, és a zengő is ennek megfelelően fog jelezni. A mutatókat soha nem szabad az órajárással szemben forgatni! A pontosan beállított órán pedig húzzuk fel mind a két rugós szerkezeti egységet, és lehetőleg mindig azonos időben húzzuk fel az óra és ütőszerkezet rugóit.

Végül pedig az óraszekrényt portalanítsuk, és ezt követően bútorápolóval áttörölve fényesítsük ki. Az üveges részeket is tisztítsuk meg, kívül-belül alkoholos ablaküveg tisztítóval tehető ragyogóvá. Ha pedig hosszabb ideig szeretnénk megállítani az órát, akkor hagyjuk az óraművet lejárni, mert így a rugók nem maradnak feszített állapotban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítandó ingatlanok

Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki...


Építési telek választása

A különböző családtámogatási rendszerek már most érezhetően megnövelték az építési kedvet. A leghatékonyabb támogatási formák – élükön a CSOK-kal – kifejezetten az új lakás, családi ház...