Betonozás szakszerűen

2018-06-11 10:38:35 | Módosítva: 2018-07-02 09:54:30

Bár a különféle adalékszerek használatával a betonozási időszak ma már tulajdonképpen szinte az egész évre kiterjed, azért e munka fő idénye mégis tavasztól őszig terjed. Nem árt ilyenkor egy kicsit feleleveníteni betonozással kapcsolatos ismereteinket.


Transzportbeton vagy otthon kevert beton

Az otthoni betonozási munkák megtervezésekor először is el kell döntenünk, hogy megvesszük külön a zsákos cementet, a homokos kavicsot, és a helyszínen keverjük meg a betont, vagy rendelt transzportbetonnal akarunk dolgozni. Transzportbeton alkalmazásakor a megrendelt betonkeveréket a helyszínre szállítják, azt már „csak” be kell dolgoznunk. A rendeléshez pontosan kell meghatározni a szükséges beton mennyiségét, illetve a tervekről le kell olvasni a tervező által előírt betonminőséget. Ennek hiányában mindenképpen szakemberhez kell fordulnunk, hiszen a tervezettnél gyengébb minőségű keveréknek a készülő szerkezet, míg az adott célra „túl erős” betonnak a pénztárcánk látja kárát.


Nem vitás, kényelmesebb és egyszerűbb a betonozás, ha a betont mixerkocsi szállítja ki, és azt betonpumpával juttatják a zsaluzatba. A kényelem viszont veszélyekkel is járhat: a pumpával gyorsan érkező beton tempós, összehangolt munkát kíván a bedolgozást végzőktől is. A nagy sietségben gyakran letapossák vagy elmozdítják a vasalást, vagy túl magasan tartva a pumpa csövét, a bezúduló frissbeton kárt tesz a zsaluzatban vagy annak megtámasztásában. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mixerkocsival érkező frissbetont tilos a helyszínen vizezni, illetve hogy a betonozás indulásakor a pumpából először érkező híg, ún. „indító” keveréket nem szabad a zsaluzatba engedni.

Manapság helyszínen kevert betonból már csak alárendelt szerkezetek készülnek (pl. aljzatbetonok, kisebb járdák). Ilyen esetben érdemes kikérni szakember (betontechnológus) véleményét a receptúra meghatározásához, mely függ a felépítmény típusától, valamint a rendelkezésre álló alap- és adalékanyagok minőségétől. Az indokoltnál kevesebb cement használata alacsony szilárdságot, a túlzott mennyiség pedig a beton megrepedését eredményezheti. Az adalékanyagba kerülő szennyezőanyagok (pl. homokos kavicsréteggel felkapart talaj) a beton minőségét jelentősen rontja, gyors tönkremenetelt is eredményezhet. Oda kell figyelni a keverésre is, ez időigényes tevékenység.A túl rövid ideig tartó és ezért tökéletlen keverés a gyakorlatban sokszor a víz túladagolásával párosul. A túlvizezett, folyós beton bedolgozása igaz hogy könnyebb, de szilárdulás után egy porózusabb és a vártnál kisebb szilárdságú betonszerkezetet eredményez. A beton víztartalmára nem csak a keverhetőség és a bedolgozhatóság miatt van szükség. A beton kötőanyagának, a cementnek a kötését hidratációnak nevezzük, amihez víz kell. A kötés és a szilárdulás folyamata a betonozást követő első napokban igen gyorsan zajlik, majd egyre lassulva akár több hónapig is eltart.

Fontos a tömörítés

A beton bedolgozása több a zsaluzatba való beöntésnél. A frissbetont – elhelyezése után – tömöríteni, majd simítani kell. A tömörítéshez tartószerkezetek (falak, oszlopok, födémek) esetén ún. tűvibrátort használjunk, melyet bérelni is lehet. A vasalt vagy zsaluzatba öntött betont (pl. födémet) döngölni, csömöszölni szigorúan tilos. Tömörítéskor jelentős mennyiségű levegő távozik a betonból, a vibrálásnak köszönhetően a keverék jobban kitölti a zsaluzatot és a betonacélok közti teret. A tömörítetlen beton szilárdsága a benne maradó légpórusok miatt jelentősen elmaradhat a tervezettől. Fontos, hogy a vibrátor helytelen használatával is kárt lehet okozni: a beton szétosztályozódhat szemcsés és pépes rétegekre. Födémek, aljzatbetonok esetén simításkor a beton vastagságát „szurkával” (pl. egy jelölt betonacél darabbal) érdemes ellenőrizni. A betonozás befejezése után még bőven marad feladatunk: az első 1-2 hét a legfontosabb, ekkor kell időt és figyelmet fordítani a szilárduló beton utókezelésére, folyamatos nedvesen tartására, hisz ennek elhanyagolása tönkreteheti az addigi munkánkat.


Nyári specialitások

Nyári betonozáskor fontos tudnunk, hogy a meleg és az erős napsugárzás, vagy akár egy folyamatos lágy szellő erősen szárítja a betont. A meleg hatására gyorsan távozik a víz a bedolgozás alatt és után is, a kötés folyamata felgyorsul. Ha nem vagyunk elég gyorsak, a beton már bedolgozás közben „meghúz”, elkezd kötni vagy akár ki is szárad. A nehéz tömöríthetőség mellett a kiszáradás minőségromlást, tönkremenetelt okoz, mivel a kiszáradó frissbeton kötése végleg megállhat. A bedolgozhatóságot „visszaállító” utólagos vizezés csak további károkat eredményez. Minden esetben a receptúrát kell a körülményekhez – a meleg időjáráshoz – igazítani, amit a betongyárak pl. megfelelő adalékszerekkel még az üzemben végeznek el.


A betonozást követően az utókezelést azonnal meg kell kezdeni, a felületet nem szabad hagyni kiszáradni! A betonfelület nedvesen tartása jelenthet vízzel történő gyakori permetezést, elárasztást, vagy a nedvességet áttételesen átadó és tovább megtartó anyaggal (juta vagy terfil) történő takarást. A beton vízsugárral történő locsolása – főleg az első napokban – kárt okozhat, mivel a nagy erővel csapódó víz a még meg nem szilárdult felületet megrongálja, a finom részt kimossa.


A nedvesen tartás más jellegű megoldása, amikor a víz utánpótlása helyett inkább megakadályozzuk annak elpárolgását. Ez megoldható párazáró fóliával történő jól záró takarással, vagy a betonfelületre felhordott, speciálisan erre a célra kifejlesztett párazáró bevonattal. A párazárás megoldása házilagos kivitelezésnél körülményes és költséges, ezért csak különleges esetekben javasolt.

Pluzsik Tamás (alkalmazási tanácsadó)
www.crhhungary.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ház körüli betonozás

A nyári, őszi időszakban lehetőségünk nyílik a felújítási, betonozási munkálatok elvégzésére – akár saját kezűleg – és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése...


Házi betonkeverés vagy transzportbeton rendelés

Napjainkban, amikor - ugyan lassuló ütemben, de - egymás után épülnek a vasbeton vázszerkezetű épületek (társasházak, irodaházak, bevásárlóközpontok), egyre gyakrabban találkozunk az ún....