Design-, poszter- és ajtótapéták

2018-07-16 07:51:13 | Módosítva: 2018-07-16 07:57:49

A falfestés mellett a tapétázás a leggyakoribb faldíszítési módszer. Kedveltségét a tekercsek felragasztásának látszólagos egyszerűsége indokolja. A fal előkészítése ugyanolyan gondosságot követel meg, mint ha festék kerülne rá, bár bizonyos tapétafajták kevésbé igénylik ezt. Mintázatuk hihetetlen változatossága miatt a tapétákkal különleges hatásokat lehet elérni. Különösen igaz ez az ún. design-tapétákra és az újra divatba jött poszter- és ajtótapétákra. Ezek az új tapétafajták egyedien látványos hatásuk mellett az egyszerű falra ragasztásuk miatt is vonzók lehetnek a lakások felújításakor.


Design-tapéták

A design-tapéták a modern lakberendezésben új lehetőségeket kínálnak. E tapéták színei és motívumai merőben eltérnek a megszokottaktól. Élénk, erőteljes színek és esetenként csillogó felületek jellemzik az egyébként letisztult, egyszerű formákat, a vonalas minták használata mellett. Egyszínű változataik is lehetnek meglepő hatásúak, mivel a tervezők a tapéták struktúrájába szőtt csillogó szálakkal a matt és fényes felületeket kombinálják. Egyedi és színmotívumaik ezért főként önálló funkcióelemként alkalmazhatók a helyiségekben.

Elég, ha néhány m2-nyi felületen jelennek meg, amellyel hangsúlyozni lehet az adott részt. A sajátos élmény fokozható, ha meghatározott világítás is segít kiemelni a tapéta megkapóbb részleteit, vagy esetleg a felületi struktúrájukat. A tapétagyártók komplett tapétacsaládokat készítenek, amelyekben könnyen megtalálhatók a színben és stílusban egymást kiegészítő tapéták. Mellesleg az ilyen felületeket kombinálni lehet a megfelelően kiválasztott falfestékekkel is.
A design-tapéták alapanyagai elég változatosak, készülnek papír, vinil, illetve vlies anyagokra is. A felületi hatásukat illetően a matt, a fényes és a bőrhatásúak sem ritkák. A legkedveltebbek a vlies tapéták, amelyek speciális növényi rostalapú, környezetbarát textiltapéták. Előnyük, hogy a felragasztásukhoz a falat kell a ragasztóval bekenni, így a tapéta átitatódási idő nélkül azonnal felragasztható. Alaktartásuk kiváló, felületük mosható és kopásálló. Rugalmas, erős az anyaguk, ezért a kisebb falrepedések hatására sem repednek el. Eltávolításukkor pedig egyszerűen lehúzhatók a falról.
A megfelelő hatás eléréséhez leginkább olyan falfelületeken előnyösek, amelyek nagyobb méretűek, ám szobasarkok díszítésére is alkalmasak. A tekercsek általában a szokásos 50 cm szélesek, és egy tekercs 10 m hosszú. Átfedések nélkül, pontosan egymás mellé illesztve ragaszthatók a falra, ám a mintás változatoknál fontos a minták pontos összeillesztése. Sávokban felragasztva, egy színű falrészekkel vagy tapétákkal kombinálva is érdekes hatások érhetők el az adott falfelület hangsúlyozására.

Poszter-tapéták

A 70-es, 80-as években már kedveltek voltak a különféle poszter-tapéták, ám a viszonylag korszerűtlen nyomtatástechnika miatt elég hamar „kifutottak” a kínálatból. A korszerűbb vlies alapanyag és igényes nyomtatás technika azonban újra megnövelte az ilyen fali képek iránti keresletet. Ám a régi poszterekhez fűződő negatív véleményeket el kell felejteni, mert a napjainkban kapható poszterek kimondottan fotó minőségűek, a felbontásuk igen nagy, ami meghökkentően valósághű hatást biztosit az akár teljes falfelületeket befedő tapétafajtáknak.
Felületük fény és UV álló, könnyen tisztítható. Nedvességálló hordozóanyagra vannak nyomtatva speciális nyomdatechnikával. A választékuk bőséges, és a tapétaszaküzletetekben meg is tekinthetők. Árusítanak több sávból egymásmellé illeszthető és akár teljes falat egy felületként beborító fali posztereket.
A növényi rostos alapanyagra lézeres, azaz termikusan tartósított technikával nyomtatják a faliképeket, és van ugyanilyen technikával, ám speciális összetételű papírra nyomtatott változat is. Ez utóbbiakat a hagyományos tapétákhoz hasonlóan kell a falra ragasztani, ügyelve a papírsávok mintáinak pontos egymáshoz illesztésére. Az is nagyon lényeges, hogy a kiválasztott poszter színében, mintájában és főként a hangulatában igazodjon a berendezési tárgyakhoz. A tájképek ne legyenek túlméretezettek, azaz szinte a helyiség folytatásaként annak a térhatását növeljék. Egyéb minták – pl. virágok – ne legyenek túl hangsúlyosak a helyiség méretéhez is alkalmazkodva. A poszteres falak elé nem előnyös magas bútorarabokat elhelyezni. Elérhető olyan hatás is, mintha a szoba egy távolba vesző útban folytatódna. Ennek elősegítését szolgálják a négy és nyolc részben a falra ragasztható poszter-tapéták. Felragasztásukat is megkönnyíti, hogy több részből boríthatjuk be az adott falfelületet. A vlies tapéták e szempontból előnyösebbek, mert könnyebb az egyes darabokat egymás mellé illeszteni. A legtöbb helyen az alapanyaghoz való ragasztó is „tartozéka” a poszternek vagy fotótapétának, és a használati útmutató is jár hozzá.

A poszterek és fotótapéták méretei változatosak, általában 184-270cm szélességűek, magasságuk pedig akár 388 cm-t is elérthetik. A nagyobb tapétakereskedésekben szerezhetők be, többnyire rendelésre gyártatják le, és még a méret módosításra is mód van. A poszter-tapéták alkalmazásával viszonylag olcsón látványos eredményt lehet elérni.

AjtótapétákA poszter-tapéták sajátos változatai az ajtótapéták. Ezek is többségükben vlies alapanyagra nagy felbontással nyomtatott képek és egyéb, néha meglepő motívumok. 210 cm magas, és 50 cm széles sávokból ragasztható az ajtók felületére. Ezeket azonban csak síkfelületű ajtókra lehet felragasztani, mert az alapanyaguk nem képes követni a kazettás ajtólapok tagoltságát. Bármilyen sík és kellően zsírtalanított ajtófelületre felragaszthatók a vlies tapétákhoz használható ragasztóval. A jól kiválasztott motívumokkal meglepő térbeli hatások érhetők el. Ezek a fotótapéták ugyanolyan tulajdonságúak, mint a fali poszterek, vagyis karc és UV állók, nem fakulnak ki a színeik, és a tisztításuk nedves, mosószeres ruhával lehetséges. Matt felületük miatt azonban a tisztítás után szárazra kell törölni, hogy foltmentes legyen. Ha pedig a felületük megsérült, vagy egyszerűen túl megszokottá, unalmassá vált, könnyen eltávolíthatók, és visszaállítható az ajtó eredeti kivitele, vagy új ajtó poszter kerülhet a helyükre.

– A világos és egyedi mintás design-tapétával bevont falfelület növeli a helyiség világosságát, és egyben ki is hangsúlyozza a felületet.

– A lakóhelyiség színes és változatos berendezését a retro mintás design-tapétákkal célszerű kiemelni.

– A design-tapéták sávokban ragaszthatók a falra, ám a térhatású változatok pontos illesztésére kell ügyelni.

– Különleges hatást ad a szobának a sötét alapszínű és tompán fénylő motívumokkal díszített design-tapéta, ha egyébként a helyiség elég világos.

– A jól megválasztott, sötét tónusú design-tapéta harmóniát teremthet a hozzá illő bútorzattal.

– Szokatlan, ám érdekes hátteret adhat a helyiségnek, ha egyik falát pl. nyersfa lambériát utánzó desing-tapéta borítja.

– A mennyezet síkjánál alacsonyabban felragasztott design-tapéta optikailag előnyös lehet az alacsony belmagasságú helyiségekben.

– Jelentős kontraszthatás érhető el a világos helyiségekben a sötét alapszínű, ám világos mintázatú tapétával.

– A design-tapéták különálló, szabályosan ismétlődő sávokban is jól mutatnak.

– A természeti képeket ábrázoló poszter-tapéták jó méret és kép választás esetén a térérzetet is jelentősen befolyásolják, ha ezt nem zavarják meg a bútorok.

– A nagyméretű motívumokat tartalmazó poszter-tapéták nagy falfelületet igényelnek a hatásos látvány érdekében.

– A sima ajtólapokra is ragaszthatók poszterek, amelyek főként akkor hatásosak, ha az ajtólapon szinte a tér folyamatos távolodását érzékeltetik.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festés helyett tapétázás?

A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még...


Sarkok és élek védelme

Az épületeken a merőlegesen egymáshoz csatlakozó falfelületek ún. pozitív, illetve negatív sarkokat alkotnak. Az általában csak vakolt külső sarok élek még akörültekintő használat mellett is...