Belső falak hangszigetelése

2019-11-15 07:42:36 | Módosítva: 2019-11-15 07:47:46

Van az úgy, hogy a szilveszterre meghívott vendégsereg hangosabban ünnepel, mint ahogy azt korábban képzelni mertük… közben kicsi gyermekünk a szomszéd szobában küszködik az elalvással. Ilyenkor jól jönne egy plusz réteg hangszigetelés a háló falára. Cikkünkben annak adunk tippeket, aki válaszfalat építene, de annak is, aki régi falát látná el egy újabb réteggel.


Fizikai értelemben léteznek léghangok és testhangok

Mindkettő egy közegben terjedő rezgést jelent, mely útján a hang terjed. A hatékony hangszigetelés szempontjából fontos külön kezelnünk a lég- és testhangokat. A kopogó hangok a szerkezeten belül terjednek, a léghangok pedig a helyiséget kitöltő levegő útján. Válaszfalakat e szempontok szerint a padlóban és a födémben terjedő testhangok támadhatják a tartószerkezetén keresztül, a felületét pedig léghangok terhelik.

A válaszfalak lelke a vázszerkezet, mely fából vagy fémből készül. Bár hihetnénk, hogy a fémváz előnytelenebb, rugalmas szerelhetősége miatt sok érv szól mellette. Hiába vezeti jobban a testhangokat, egy szakszerűen szerelt falváz a padlóhoz és a mennyezethez úgy csatlakozik dübelekkel, hogy a fém talpalás alá gumi vagy szivacsos alátét kerül. Így nem vezeti át olyan jelentős mértékben a födém rezgéseit a válaszfal szerkezetbe. A könnyűszerkezetes fal nagy előnye, hogy gyorsan készül, így nem kell várni a száradási technológiai szünetekkel, és a gépészeti szerelések, vezetékek, konnektorok már a kezdeti építési fázisban beépíthetők.


Habár a hangszigetelés elsősorban a fal tömegén múlik, a könnyűszerkezetes falnak pedig abból van a legkevesebb, az ebből fakadó kedvezőtlen tulajdonsága ellensúlyozható, méghozzá hangszigetelő paplanokkal. Ennek anyaga leginkább lágy, szálas szigetelés, mely legtöbbször üveggyapotból készül. Amennyiben fokozottabb hangszigetelésre van szükség, érdemes lehet a tartószerkezetet duplázni, és vastagabb szigetelőanyaggal dolgozni. Miután kitöltésre került a tartószerkezet a hengerelt szigeteléssel, rögzítésre kerülnek a gipszkarton lapok, melyek oldalanként dupla rétegben kerülnek felcsavarozásra.


Ha már egy kész házba költöztünk, nem tudjuk egykönnyen ellenőrizni a falak felépítését. Az tény, hogy a szigetelés nélküli gipszkarton fal úgy működik, mint egy dob. Ha az egyik oldalán megkopogtatják, a másik oldalon ugyanúgy szól. Ezt rombolás nélkül nem javíthatjuk, de ha egyszerűen csak a hangszigetelés teljesítményével vagyunk elégedetlenek, arra létezik utólagos javítási lehetőség, mely nem igényel bontási munkát.

Utólag is rögzíthetünk a falra hanglágy anyagokat, ilyenek pl. a fagyapot lapok. Ezek utólagos felületre való felszerelése esetén jelentősen javul a terem akusztikája. Léteznek ebből az anyagból a gipszkarton falakhoz hasonló, kétrétegű vázas falszerkezetek is, melyeket kimondottan akusztikus fékező falként készítenek.

újHÁZ Centrum


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tippek, praktikák az irodai zajcsökkentéshez

A 80 dB üzemi zajszintet meghaladó munkahelyeken védőfelszerelés használata kötelező, de akár irodákban is stressz keltő hatású lehet a gépek, telefoncsörgés állandó zaja, esetleg a hangos beszéd....


Hangelnyelő falazat a kézilabda csarnokban

Budapest IX. kerületében épül a kézilabda multifunkcionális csarnok, amely a 2022-es Kézilabda Európa Bajnokságra fog elkészülni. Mivel a multifunkciós csarnok az összes létező teremsportág...