Fogjuk be!

2020-01-20 09:24:59 | Módosítva: 2020-01-20 10:23:08

Ez a felszólítás ugyan sok mindenre vonatkozhat, ám lapunk tartalma alapvetően behatárolja, hogy mihez is szeretnénk ötleteket, fogásokat adni. Nevezetesen a kétkezi munkákhoz gyakran elengedhetetlenül szükséges anyagrögzítésekhez kívánunk néhány tippet megosztani olvasóinkkal.


Számtalan típus

Az otthoni munkák legismertebb befogószerszáma a satu. Számtalan típusa ismert, az ezermesterkedők azonban többnyire a menetes orsóval asztalra erősíthető, és különféle pofa szélességű, műszerész satuként ismert változatait használják. A nagyobb méretűekkel sokféle anyag rögzítése megoldható a fúrási, fűrészelési, reszelési és csiszolási munkákhoz. A befogás méretét a pofák nyitási távolsága eleve behatárolja. Bizonyos esetekben ezen túl lehet „lépni”, ha ezt a munkadarab mérete és anyaga megkívánja. Ez esetben a pofák alatti öntvény felületeket is lehet befogásra használni, sőt a pofák leszerelése után – ha ez lehetséges- ezek vastagságával is növelhető a befogási távolság. A satupofákra helyezett L-alakú védő lemezek magára az öntvény fészkekre is ráilleszthetők, így a felületi sérülések is csökkenthetők.

A műszerész satuk az asztalra rögzítő alsó menetes orsó segítségével a vékonyabb lapanyagok befogására is használhatók, ha a satu alsó lapját és az asztallapot használjuk anyagbefogóként. Ha azonban van gépsatunk, abba már szélesebb munkadarabok is befoghatók, és még leerősíteni sem mindig szükséges, ha terjedelmes a munkadarab. Ha mégis ezt kell tenni, akkor egy másik csavaros szorítóval ez is egyszerűen megoldható.

A szélesebb munkadarabok asztalra rögzítéséhez csavaros szorítókat szokás használni. Ezt a feladatot általában a közepes méretű, 250 mm-es eszközökkel lehet megoldani, és nem árt, ha több is van belőlük a szerszámaink között. Azonban esetenként alkalmi szorítóként a régebbi, asztalra erősíthető konyhai darálók valamelyikének a csavaros szorítóját is lehet szorítóként használni, feltéve, hogy az asztalra helyezett munkadarabot a szorító talp alá lehet csúsztatni és az orsóval rögzíthető is. A szorítók talpa nyomot hagyhat a munkadarabok felületén, amit két rétegelt lemez alátéttel lehet megelőzni.

Lehetőleg a munkadarab nagyságához illő méretű szorítót érdemes használni, és fontos, hogy az eszköz ne jelentsen akadályt a megmunkálásnál. A ragasztási munkáknál természetesen ez a körülmény nem lényeges, mivel itt csupán a darabok elmozdulását kell megakadályozni a kötés megszilárdulásáig. A csavaros szorítóknak sok speciális változata is beszerezhetők, ám az alaptípusok is sokoldalúan használhatók.

Akinek van összecsukható munkapadja, az a munkadarabok befogásához használhatja magát a pad szétnyitható lapjainak az élét, vagy a lapok különféle távolságba levő furataiba helyezhető műanyag rögzítő pofákat. Ez nagyon sokoldalúan használható eszköz, amely egyben munkaasztal is. Még a kis átmérőjű rudakat vagy csöveket is könnyű a munkalap V-alakú élének segítségével befogni daraboláshoz, vagy más jellegű megmunkáláshoz. Ez a műanyag pofákkal is megoldható, mivel ezek párhuzamos oldalaikban is van egy-egy ilyen bemélyedés. Egy ilyen munkaasztallal és néhány csavaros szorítóval szinte minden fajta munkadarab rögzítése megoldható.

Az egyszerű szorítók mellett az otthoni munkáknál nagyon hasznosak a csavaros sarokszorítók. Ezek ugyan kimondottan derékszögben egymáshoz illesztett munkadarabok összefogásárra készültek, ám ezen kívül más munkadarabok leszorítására is használhatók, ha e célra csak az egyik szorítópofát használjuk. Egyes változataik még a darabok végeinek a 45 fokos gérbe vágásához is használhatók, bár ezt a műveletet jobb sablonban végezni.

Az apró tárgyak megmunkálásakor is fontos a darab szilárd befogása. Ezt a feladatot sikattyúba fogva lehet megoldani, mégpedig az órás sikattyúk cserélhető, négypofás betétű befogójával. Betétjének a hornyába könnyen beszoríthatók a kis, vékony alkatrészek vagy vékony tengelyek. A nagyobb vastagságú darabokat viszont már a kétpofás kézi sikattyúba ajánlatos befogni. Mindkét befogó szerszámot a munka során ideális helyzetben, satuba kell befogni, hogy a művelet elvégezhető legyen. Így még a mikrogépes megmunkálás különféle változatai – mint pl. a köszörülés, reszelés vagy a polírozás – is könnyebben végezhetők el. E célra használható a fúrógépek tokmánya is, ha csak az egyik szélső hornyot használjuk a kis munkadarab rögzítésre. A munkadarabok rögzítésekor a rendelkezésre álló eszközök kreatív használata is hozzájárulhat az adott feladat megoldásához.


A szögbe állítható műszerész satuba bármilyen közepes méretű anyag befogható


A szélesebb pofaméretű kis asztali satuba a kis munkadarabok is könnyen rögzíthetők


A műszerész satuk rögzítő orsója anyagbefogóként is használható


A gépsatuk nemcsak a gépi megmunkáláskor, hanem anyagbefogóként is hasznosak


A csavaros szorító pofái alá mindig célszerű faalátéteket helyezni


A munkaasztalok vízszintes lapjai közé a vastagabb munkadarabokat érdemes beszorítani


A különálló befogópofák a méretesebb lapanyagok munkaasztalra rögzítéséhez ideálisak


A sarokszorítók esetenként a csavaros szorítókat is helyettesíthetikA kisméretű alkatrészek befogására az órás sikattyúk pofái is alkalmasak


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Munkapadok

Kevés háztartásban van olyan hely, ahol az előforduló javítási és szerelési munkákat ideálisnak mondható körülmények között lehet elvégezni. Ezen a problémán azonban könnyű segíteni, csak egy olyan...


Szerszámok gyors javításokhoz

Minden háztartásban adódnak kisebb nagyobb javítások, amelyek nem mindig igénylik szakemberek közreműködését. Kilazul a kilincs, csöpög a csap, és még sorolhatók az ilyen apró bajok. Ezek...