A „Biztonsági folyosó” életet menthet

2020-01-13 08:00:17 | Módosítva: 2020-01-13 08:22:37

A közúti közlekedés szabályain belül több európai ország alkalmazza az úgynevezett „Biztonsági folyosót”, mely baleset esetén a hatóságok gyors helyszínre érkezését, az életmentést, a gyors eljárást és a károk csökkentését hivatott biztosítani. A „Biztonsági folyosóról” (angolul: „Emergency korridor”) az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) egy animációs rövidfilmet készített, melyet eddig mintegy félmillióan láttak, s több ezren osztottak meg a szervezet facebook oldalán.


Ha megtörtént a baj

A „Biztonsági folyosó” lehetővé teszi, hogy a sürgősségi járművek gyorsabban elérjék a baleset (ütközés) helyszínét, és megkezdjék a mentési munkálatokat. A folyosó kialakításához feltétlenül szükséges, hogy a járművek a lehető legkorábban szisztematikusan, szervezett módon szétváljanak, és ezt a helyzetet fenn is tartsák a forgalmi torlódás teljes időszaka alatt. Olyan széles folyosó – lehetőleg három méter széles szabad út – kialakítására van szükség, mely a nagyobb járművek (katasztrófavédelmi járművek, elszállítást végző járművek stb.) gyors áthaladását is biztosítja.

A „Biztonsági folyosók” kialakításának kötelezettsége nem képezi részét valamennyi európai ország közlekedési szabályainak, ezt az intézkedést még viszonylag kevés országban alkalmazzák: például Ausztriában, Csehországban, Németországban, Magyarországon, Luxemburgban, Szlovéniában és Svájcban. A szabályt nem alkalmazó országokban a „Biztonsági folyosók” intézménye kevéssé ismert. A kapcsolódó kutatások azt mutatják, hogy a „Biztonsági folyosók” kialakítása akár 40%-kal is megnövelhetik a súlyos balesetben megsérült személyek túlélési esélyeit azáltal, hogy lehetőség nyílik a sürgősségi ellátás és a szükséges orvosi segítségnyújtás mielőbbi megkezdésére.

Forrás: ORFK-OBB


Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették meg: www.baleset-megelozes.eu(Ábra: atriumautomobile.de)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vadbaleset

Bár az állatok nappal többnyire kerülik a forgalmas utakat, éjjel és csekély forgalmú területeken bármikor találkozhatunk az utat keresztező vadakkal. Internetes fórumokon rémtörténetek tucatjait...


Gépjármű-biztosítások típusai és szabályai

Mit takar a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, és mi a CASCO? Mire terjed ki a kötelező, és mire nem? Milyen kötelezettsége van a biztosítónak, és milyen a fogyasztóknak? Ilyen és ehhez...