Mi az EESZT?

2020-01-09 08:43:57 | Módosítva: 2020-01-09 08:55:22

A www.eeszt.gov.hu oldalon, az EESZT rendszer lakosság számára megnyitott portálon minden egészségügyi adatunk megtalálható, melyeket a „Tér”-hez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek. Rajtunk kívül, az EESZT-n keresztül elérhetővé válnak a kezelőorvosok számára is az eddig papíron lévő kórisménk, melyek az orvosi vizsgálathoz szükségesek. Az EESZT rendszer használatához ügyfélkapu regisztráció szükséges.


Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

Minden feltöltött egészségügyi informá­ció elektronikusan megtalálható a potálon: receptjeink, beutalóink, ambulánslapjaink, laborleleteink, röntgen-, CT- és MR-leletek, zárójelentések. Ezeket a dokumentumokat akár le is tölthetjük pdf-formátumban, majd elmenthetjük számítógépünkre, és akár ki is nyomtathatjuk.

Az eReceptek is megjelennek a listában, jól elkülönítve a már kiváltottakat a még kiváltásra váróktól. 2019. december 31-ig minden esetbe kapunk az orvostól egy ún. felírás igazolást is, ami a hagyományos receptet helyettesíti. A patikákban TAJ számunk alapján láthatók az eReceptek. A gyógyszertárak kizárólag a felírt készítményeket láthatják, olyanokat is, melyeket korábban váltottunk ki, vagy elfelejtettünk kiváltani. Ezentúl a patikusok könnyebben tudnak tanácsot adni, hogy milyen készítményeket ne szedjünk egy időben, vagy emlékeztetni tudnak, hogy ne feledkezzünk meg egy-egy gyógyszer kiváltásáról. A papíralapú receptfelírás sem szűnik meg teljesen, a rendelőn kívüli és internethiba miatt kézzel felírt vények rögzítése az EESZT-ben a gyógyszerészek feladata a kiváltás során.

Kényes adatok miatti önrendelkezés lehetősége

Az egészségügyi adatokkal kapcsolatos digitális önrendelkezés az állampolgároknak joga és felelőssége is. A személyes adatok védelme érdekében a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a jövőben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) bekerülő adataink hozzáférését magunk szabályozzuk. A digitális önrendelkezés lehetőségét az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 2015. évi CCXXIV. törvényben módosított rendelkezések teszik lehetővé.Az ellátásunkat végző orvosok számára megjeleníthető adataink függnek az önrendelkezésünk során tett beállításainktól, engedélyeinktől, illetve korlátozásainktól. Az önrendelkezés során tehát járjunk el körültekintően és felelősen.

– Beállíthatjuk, hogy milyen EESZT esemény kapcsán kérünk értesítést a rendszertől, így követhetjük, hogy ki kért hozzáférést az adatainkhoz.

– Beállíthatjuk az önrendelkezési állapotot, és bármikor módosíthatjuk azt.

– Az adatkezelési naplóban megtekinthetjük az EESZT műveleteket, időrendben: lekérdezéseket, adatok és dokumentumok feltöltésének listáját. A listában lehetőség van időtartamra történő szűrésre is.

– Látjuk a lekérdezés időpontját, a lekérdező orvos nevét, a művelet egyedi azonosítóját, az intézmény és szervezeti egység nevét, a művelet jellegét.

– Korlátozásról szóló tájékoztatást állíthatunk be: eldönthetjük, hogy háziorvosunk, kezelőorvosunk kapjon-e információt arra vonatkozóan, hogy korlátoztuk az egyes adatokhoz történő hozzáférést.

– Értesítéseket állíthatunk be: megadhatjuk azt az e-mailcímet, amin az értesítéseket fogadjuk a rendszertől, amikor a háziorvosunk vagy más kezelőorvosunk bármilyen adatot vagy betegdokumentumot (pl. leletet, receptet) feltölt az EESZT-be.

– Az alapértelmezés szerint a legérzékenyebb egészségügyi adatainkhoz eleve korlátozott a hozzáférés. Kizárólag az adott szakterület orvosai láthatják: a pszichiátriai, az addiktológiai, a szexuális úton terjedő és a HIV/AIDS betegségek dokumentumait. Egyedi szabályokkal bármikor lehetőségünk van felülírni az alapállapotot, azonban ide visszatérve érvényteleníthetjük is a máshol beállított szabályokat.

– Sürgősségi ellátás esetén jogszabályban meghatározott – sürgős szükség által indokolt – esetben az ellátó orvos bármilyen rögzített szabály ellenére hozzáférhet az adatainkhoz, amit a rendszer minden esetben naplóz, így utólag ennek indokoltsága minden esetben ellenőrizhető.

forrás: www.eeszt.gov.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Együtt jobban megéri!

A könyvek kedvezményes áron, 0 Ft postaköltséggel megrendelhetők!


Mókás házak

A műfa tetejére épített-, a "hókupaccal" körbevett házak burkolatának alapja az a speciális műanyag, amelyből műsziklák, akváriumi hátterek építhetők. A forma kialakítása után a végeredmény...