Szennyvízátemelők

2020-01-13 08:35:33 | Módosítva: 2020-01-13 08:39:20

Ha épületünk akár egyetlen vizes blokkja az utca szint alatt helyezkedik el, szennyvíz átemelőre lesz szükségünk. Ezzel lehet a ház vizesblokkjában levő szennyvizet a magasabban levő csatornahálózatba juttatni. Akkor is szennyvíz átemelő kell, ha a házi csatorna kifolyási szintje magasabban van, mint a közcsatorna fenék szintje, ellenkező esetben az a veszély áll fenn, hogy ha – eldugul a csatorna vagy egy kiadós felhőszakadás miatt – megtelik, házunk alsó terei az utca szint magasságáig szennyvíztározóvá alakulnak.


Kül- és beltéri megoldások

Ennek a katasztrofális helyzetnek a kialakulását – amelyben a kár sokmilliós lehet – a szokványos visszafolyás-gátlók nem tudják megakadályozni. Nem véletlenül írja elő az ide vonatkozó szabvány kötelező érvénnyel szennyvízátemelő alkalmazását.

A szennyvízátemelő berendezések, illetve szivattyúállomások a szennyvíz egy alacsonyabb területről egy magasabbra való szállítására szolgálnak. Ezt a megoldást alkalmazzák abban az esetben is, ha a szennyvíznek egy hegyháton keresztül kell áthaladnia ahhoz, hogy aztán a gravitáció segítségével lefolyhasson az alacsonyabb magasságban elhelyezkedő szennyvízkezelő üzemhez.

Háztartásoknál a leggyakoribb kialakítás a kültéri szennyvíz beemelő. A szennyvíz átemelő tartálynak ideálisabb helyet adhat kertünk, mintsem lakó épületünk teréből foglaljon el hasznos területet. Amennyiben lehetőség van elhelyezni a tartályt a kertben, akkor a kültéri szennyvíz átemelő a megfelelő választás. Egy ilyen szennyvíz-átemelő üzembiztos megoldást jelent a családi házak, kisüzemek, üzletek, éttermek, fitnesz-termek stb. számára.

Egy tipikus átemelő berendezés egy gyűjtőtartályból áll, amiben általában egy szivattyú található. Vannak olyan átemelő berendezések is, amik a megnövelt biztonság érdekében két szivattyúval vannak felszerelve. A kétszivattyús berendezéseknél az egyik szivattyú meghibásodása esetén a szállítási feladatot a tartalékszivattyú végzi. A gyűjtőtartályba egy tápvezetéken keresztül érkezik, és egy elvezető vezetéken távozik a szennyezett vagy szennyvíz. Ha a víz elér egy bizonyos szintet a tartályban, akkor automatikusan bekapcsol a szivattyú, és elszállítja a vizet a csatornába, majd ha a vízszint lesüllyed egy bizonyos szintig, akkor automatikusan kikapcsol a szivattyú.

A szennyvízátemelő állomás fontos részei a szivattyúállomás, a kút, amely a kezelendő szennyvizet fogadja, az emelőszivattyúk, a szelepek, a kábelkamra és a riasztórendszerrel ellátott irányítótábla. A vízbe meríthető átemelő-rendszert lassú folyású anyag esetén lehet használni; ez esetben kétfajta szivattyút alkalmaznak: darálós szennyvízszivattyút vagy darabos anyagok szállítására alkalmas szivattyút. A szennyvízkút feladata, hogy biztosítsa az átemelő-állomás problémamentes, automatikus működését. A szennyvízkútnak a lehető legkisebbnek kell lennie, hogy a szennyvíz minél kevesebb időt töltsön benne, ugyanis ellenkező esetben fennállhat a fertőzés kockázata. Azonban egyben elég nagynak is kell lennie ahhoz, hogy ne legyen szükség a szennyvízszivattyú folyamatos ki-be kapcsolására. A merülőszivattyúk használata erre a célra gazdaságosabb, mint a felszíni szivattyúké, illetve a karbantartási igényük is minimális.

Elsősorban beltéri használatra fejlesztették ki a kompakt szennyvízátemelőket. A kompakt szennyvízátemelő telepek beépítésre kész berendezések. Az épületek csatornaszint alatti szennyvizeinek a közcsatorna hálózatba történő átemelésére kínálnak átfogó megoldást. A szivattyúk, tartályok és vezérlések kombinációi a lehető legalacsonyabb költségek mellett egyszerű telepítést és több évtizedes problémamentes működét biztosítanak. Az átemelő telepek szinte bármilyen épületben alkalmazhatók, legyen az akár új építésű-, akár meglévő-, felújítandó épület. Kompakt átemelő berendezéseket már évtizedek óta alkalmaznak a modern épületgépészeti rendszerekben. Ez a kiforrott technológia, számos előnyös tulajdonsága miatt egyre nagyobb figyelmet kapott az elmúlt években. Ahol a gravitációs szennyvízelvezetés nem, vagy csak igen költségesen valósítható meg, ott alkalmazhatók a nagyteljesítményű, kompakt átemelő telepek, amelyek összegyűjtik és átemelik az épületekben keletkező kommunális szennyvizeket.

Természetesen üzemeltetési szempontból a gravitációs szennyvízelvezetés a legköltséghatékonyabb megoldás, de néhány esetben előnyösen alkalmazható egy átemelő is a gravitációs szennyvízhálózatokban. Olykor a gravitációs csatornahálózat átépítésének vagy bővítésének költségei meghaladják egy szivattyús rendszer kialakítása által elérhető hosszú távú előnyöket. Ilyenkor az átemelő berendezések kiegészíthetik, vagy akár ki is válthatják a meglévő pinceszinti gravitációs hálózatot. Az átemelő berendezéseket az épületek gravitációs rendszerére kötve biztosítható a rendszer megbízható és hatékony működése.

A kompakt szennyvízátemelő telepek megoldást kínálnak a heves esőzések vagy a szakszerűtlenül kivitelezés miatt elárasztás veszélyes épületek számára is. Használhatjuk a berendezést az épület legalsó szintjén a pinceszintek szennyvizének a gravitációs csatornahálózatba történő átemelésére. Igénybe vehetjük az átemelő telepeket az épületen beüli átalakításokhoz – például szuterén lakószint kialakítása – kapcsolódó új szennyvízelvezetési feladatok megoldására is, így költséghatékonyan, a meglévő csatornahálózat felhasználásával adhatunk új funkciót helyiségeknek. Megoldhatjuk a közcsatorna hálózattól távoli épületek szennyvízelvezetését is ily módon,

Mosdók, zuhanyzók és fürdőkádak esetében megbízható szennyvízátemelőre van szükség, amely megakadályozza a szennyvíz visszaáramlását. Visszaáramlás akkor történik, amikor a szennyvíz a csatornából a szennyvízátemelő rendszeren keresztül visszaáramlik a házba – például ha a szennyvíz túl lassan áramlik a csatornahálózatban a kicsi csőátmérő miatt. Ilyen esetekben pár másodperc alatt a csatornából a pincébe áramlik a szennyezett víztömeg.

A szennyvízátemelőnek lehetővé kell tennie a biztonságos vízelvezetést a visszatorlasztási vagy más szóval visszafolyási szint alatt. A visszatorlasztási szint az a legmagasabb szint, ahová a vízelvezető berendezés a szennyvizet fel tudja juttatni. A visszatorlasztási szintet az önkormányzat vagy a helyi vízelvezető hatóság határozza meg, sok esetben az utca szintjét tekintjük visszatorlasztási szintnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kompakt szennyvízátemelő telep

A kompakt szennyvízátemelő telepek beépítésre kész berendezések. Az épületek csatornaszint alatti szennyvizeinek a közcsatorna hálózatba történő átemelésére kínálnak átfogó megoldást. A...


Darálós WC

Már a 2. világháborút követő években használták a francia találmányt, Párizsban a Hausmann féle házak komfortosítására egy-egy társasházban egy-egy falikutat helyeztek el, az udvaron egy-egy...