Intelligens világításvezérlés

2020-01-09 09:38:37 | Módosítva: 2020-01-09 09:39:01

Egy okosotthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve a világítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel való bővítésig. A világításvezérlés nem csak energiamegtakarítás miatt fontos okosház funkció, de nagyon sokat ad a jobb hangulathoz is az adott helységekben vagy éppen kültéren.


Okosotthon, okosház

Az intelligens otthonokban használt épületautomatika számtalan lehetőséget kínál az intelligens világításkapcsolások területén, kezdve a klasszikus fel/le kapcsolás vagy mozgás általi világításvezérléstől, a fényerőszabályzáson (dimmelésen) át egészen a LED szalagok RGB vagy RGBW szabályzásáig. De természetesen az okosotthonokba telepített rendszerek ennél sokkal többre képesek. Egy okosház esetén olyan központi rendszert lehet telepíteni, mely szabadon programozható, így a világításvezérlés egy magasabb szintre lép. A programozhatóság által elérhetővé válnak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg vagy el sem tudtuk képzelni őket.

A kombinált kapcsolásoknak köszönhetően akár érzékelők értékei alapján, akár egy gomb megnyomásával egyszerre aktiválhatunk több folyamatot is, így például a riasztó rendszer élesítésével egyidejűleg lekapcsolhatjuk az épület összes világítótestét, ami által – ha elmegyünk otthonról – garantáltan nem marad égve egyetlen világítótest sem okosotthonunkban. Illetéktelen behatolás esetén a rendszer képes magától felkapcsolni az összes világítást, vagy igény esetén mintegy fényjelző is szerepelhet, ami villogással hívja fel a figyelmet arra a helyre ahol a behatolás történt, ezzel segítve elő azt, hogy a betörő ne maradhasson láthatatlan.Ha a kintről beáramló fény már nem elég a tiszta látáshoz, viszont még nem kellene teljes fényerővel világítanunk, egy intelligens világításvezérlési rendszer képes csak annyi fényt biztosítani a világító testeken keresztül, amennyire az adott élethelyzetben valóban szükségünk van. Alkonykapcsolás által például kiváló hangulatfényeket tudunk kialakítani a kert különböző részeiben, sőt, a fényértékek alapján még akár azt is megadhatjuk az intelligens otthon rendszer számára, hogy ahogy a nap megy lefelé, és csökken a kültéri fény, úgy fokozatosan növelje a fényértéket a világítási körben. A világítási körök részét képezhetik akár egy jelenlét szimulációnak is, ami által ha nem tartózkodunk otthon, akkor is életszerű módon – bizonyos időközönként – fel/le kapcsolgat megadott világítási köröket, ezzel tévesztve meg a behatolókat.

Természetesen minden épületautomatika által vezérelt világítást vezérelhetünk az okos ház központi kezelőfelületén keresztül is, de a hagyományos fali kezelőket is minden esetben ajánlott meghagyni. Ezeket a világítás korszerűsítési funkciókat mind-mind a központi egység vezérli és irányítja az alapján, hogy mit programozunk bele, de ha egyszer kiépítjük magát a rendszert, igény esetén bármikor szabadon módosíthatjuk is a felmerülő új elképzelésekhez alkalmazkodva, csupán programozási oldalról. A világításvezérlésben lévő lehetőségek tárháza valóban végtelen, és ez a csodálatos az intelligens épületautomatikában.Az intelligens világítás nem a LED technológiát jelenti, azonban az épületautomatizálás általi energiamegtakarítás részét képezi a legtöbb okosotthonnak. Energiamegtakarítás szempontjából a legkézenfekvőbb világítástechnikai, világításvezérlési és korszerűsítési megoldás, ha otthonunk hagyományos világítótesteit energiatakarékos LED izzókra cseréljük. És még egy indok a hagyományos világítótestek LED világítótestekre történő cseréjére: Ezzel környezetünket is óvjuk.

Időzített kapcsolások által meg tudjuk adni az okosház rendszer számára, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljon ki bizonyos világítótesteket. Ez az intelligens világítás funkció rendkívül hasznos lehet lépcsőházakban, folyosókon, de akár egy szobában is! Ha családtagjaink vagy esetleg mi magunk hajlamosak vagyunk adott helységet elhagyva nem lekapcsolni a világítást, akkor az időzített világításkapcsolás igazán jó megoldást kínál és éves szinten sok-sok pénzt takarít meg nekünk!Az intelligens világítás egyik hasznos része lehet a fényérzékelők használata. Az intelligens fényérzékelők kültéren és beltéren egyaránt elhelyezhetők. Folyamatosan figyelemmel kísérik a fényértékeket, és az alapján lehetőséget biztosítanak a világítási körök vezérlésére. Kapcsoljuk fel alkonyatkora 20%-ra a kerti világítást, majd emeljük annak fényértékét fokozatosan megadott fényerőre, míg be nem sötétedik, vagy számoljunk különbséget a kültéri és beltéri értékek alapján, és dimmeljük így a beltéri világítási köröket.

A mozgásérzékelők technológiáját már hosszú évek óta használjuk az épületautomatikában. A mozgás hatására felkapcsoló világítótestek nem csak energiatakarékossági szempontból, de akár biztonságtechnikai megfontolásból is hasznosak lehetnek. Az intelligens világítási rendszerek biztosítják a lehetőségét annak, hogy csak meghatározott aktivitás esetén hozzák működésben a kiválasztott világítási kört, majd megadott idő elteltével – vagy aktivitás érzékelés hiányában – lekapcsolják azt.

Napjainkban már nagyon kevés olyan új építésű lakás vagy ház van, ahol ne használnák ki a LED szalagok által kínált lehetőségeket. Az okosház rendszerek tökéletes megoldásokat biztosítanak a 12/24 V-os fehér, RGB és RGBW (színes) LED szalagok vezérlésére is. Az okos otthon kezelőfelületen valamint a falon elhelyezett nyomógombokon keresztül is be tudjuk állítani, hogy az adott helyzetben és helységben milyen színű fényt vagy fényerőszabályzást szeretnénk az ott található LED szalag által.A fényerőszabályzás (dimmelés) által lehetőségünk van megadott világítási körök fényértékét változtatni. Ennek értelmében az okosház applikáción vagy a fali nyomógombokon keresztül tudjuk megadni a rendszer számára, hogy 0 és 100 % között milyen erősségű fényre van szükségünk az adott helységben vagy az adott élethelyzetben. Természetesen bizonyos érzékelők (pl. fényérzékelő) által is képesek vagyunk a fényértékeket beállítani, így gyakorlatilag teljesen automatikusan dimmeli a rendszer az adott világítótestet.

Az intelligens házak egyik alapvető funkciója, hogy egy kezelőfelületen keresztül tudjuk vezérelni otthonunk intelligens világítási köreit. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hagyományos, mindenki által megszokott fali nyomógombok eltűnnek otthonainkból, hanem inkább azt hogy kapunk egy újabb lehetőséget is a világítás irányítására.

Egy okos otthonban lehetőségünk van előre meghatározott világítási képeket megadnunk. Ha belépünk egy helységbe a mozgásérzékelő automatikusan felkapcsolja számunkra a mennyezeti csillárt, a LED szalagot halványkék színben, illetve dimmeli az állmennyezeti spotokat. Ha ez mégsem megfelelő adott élethelyzetben számunkra, akkor a fali nyomógombot megnyomva egy másik jelenetbe ugrik át az adott helység. Így nem lesz szükségünk annyi kapcsolóra a falon ahány világítási kört vezérelni szeretnénk, mivel elegendő csak egy központi nyomógomb, ami az általunk előre megadott világítási képek között váltogat.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens virágcserép

Mindenkivel bizonyára előfordult már, hogy elfelejtette növényeit locsolni, vagy több napra elutazott, és mire visszaért kiszáradtak és csak árnyékai voltak hajdani önmaguknak. Vagy túlélték vagy...


Motorizált árnyékolók

Okosotthonos, távvezérelhető eszközeink kapcsán már sokszor érintettük a motoros árnyékolókat. Ennek az eszköznek a motorizálása és a távvezérelhetősége talán azért is kiemelten fontos, mert egy...