Raklapok a kertben

2020-10-03 10:40:42 | Módosítva: 2020-10-03 10:48:58

A raklapokból saját kezűleg készített bútorok és egyéb használati tárgyak változatlanul nagyon kedveltek. Ám az is igaz, hogy nem árt az építésük előtt a feladatot alaposan átgondolni, mert ilyen bútorok készítésére vélhetően a kreatív ezermesterek vállalkoznak. Aki célirányosan gondolkodik, annak előbb a fatelepek szélezett fűrészáru kínálatát is ajánlatos megismernie, mert lehet, hogy ezek a faanyagok előnyösebben használhatók az adott célra, a költségük viszont semmivel sem több a raklapokból nyert faanyag költségénél. Így a szükséges darabok méretei szabadabban választhatók meg, az anyag tiszta, újszerű felülete pedig esztétikailag nagyon előnyös.


Nemcsak bútornak jó

A raklapokból nyert faanyag ugyan jelentős mennyiségű, ám masszív szerkezetüket igen nehéz elemeikre bontani, és nem is nagyon érdemes. Ugyanis az előnyük pont abban rejlik, hogy már eleve szilárd szerkezetet kapunk, és ebből kell a legkevesebb munkával különféle használati tárgyakat készíteni. Ha ideálisan használjuk ki a raklapok adott méreteit – kb. 80x100-120 cm –, akkor alig lesz szükség a feldarabolásukra. A magasságukra is érdemes figyelni, az kiviteltől függően 11,5-16,1 cm között változhat. A fedőlapot alkotó deszkák kiosztása, azaz egymástól való távolsága sem egyforma. Bútorok készítésére általában az egy utas 5 és 7, vagy a több deszkával fedett raklapokat célszerű használni.

A felületük csiszolását nem lehet megúszni – persze a szélezetlen faanyagokat is csiszolni kell –, ám egy jó csiszológép és csiszolópapír készlet segítségével elég gyorsan simára koptathatók a hozzáférhető felületek. A szegeket még a csiszolás megkezdése előtt kissé a felszín alá kell ütni, mert különben a csiszolóanyagot széttéphetik. A daraboláshoz egy nagyobb tárcsafűrész gépre is szükség lesz, mert az anyagok elég vastagok, kézi fűrésszel meg csak kínlódni lehet.


A raklapokból készített ülőbútorok összeállításakor gyakran kézenfekvő megoldás a merőlegesen álló háttámla. Ezek tagadhatatlanul kényelmetlenek akár a foteleken, de még a két-három személyes támlás szófákon is. Ez csak némileg csökkenthető párnákkal, mivel ülés közben csak a felső részük támasztja meg a hátat. A kerti bútoroknál ez még kényelmetlenebb, mert többnyire mindenki szeretne kényelmesen ülve csevegni vagy pihenni. Egy megfelezett raklapból könnyen kialakítható a döntött háttámla, és így még az ülőfelület is kényelmes méretű lesz. A háttámlát a magasító darabról lefeszített deszkával lehet megfelelő szögbe döntve az ülőkeretre rögzíteni.

A kötőelemek természetesen galván bevonatúak legyenek, hogy a nedvesség hatására ne rozsdásodjanak. A feles szélességű kerti széknél a háttámla döntése a karfa-láb együttesével is megoldható. Ez ügyes megoldás, bár a szék így nehezen mozgatható. Ha a hátsó láb is az elsőhöz hasonlóan lenne rögzítve, az ezt a problémát is megoldotta volna.

Az is megoldás lehet, ha a karfákat vízszintesen a szögbe állított és több helyen az ülőrészhez csavarozott háttámlához erősítjük, és ezt a karfák és az első lábak együttese fogja oldalról rögzíteni. Ez csak hosszú facsavaros rögzítéssel és szögbevágott karfa bütüvel lehetséges. Mondhatni pofon egyszerű az a megoldás is, ha a hátlap az ülőlap lécének hézagába illesztve lesz leszegezve, és oldalt egy-egy függőlegesen felszegezett deszka hevederrel lesz megerősítve.A kert nem igazán mondható komfortosnak, ha hiányzik a napozáshoz való ágy. A szerkezete felül hézagosan lécezett deszkaheveder párból áll, és a háttámlája is hasonló. A döntött támlát két méretes kapupánt csavar rögzíti a fekvőkerethez, és még két oldalsó heveder is erősíti döntött helyzetében. A képen ugyan nem raklapból, hanem fűrészáruból készült darab látható, ám feles méretű raklapból is megvalósítható, némi szerkezeti módosítást követően. A dupla napozóágy viszont valódi raklapokból összeállított darab. A fejrész csak enyhén szögbedöntött, annyira, hogy kényelmesen támassza alá a felsőtestet napozás közben. Ez egy negyednyi raklapból levágott darab, amit elég pár hosszú, méretes facsavarral a fekvőrészre rögzíteni. Mindegyiket ajánlott alaposan felület kezelni, és ezt követően tartósan napos területre állítani, mert az áthelyezésük nem könnyű, és így az eső se árthat nekik.

A raklapok kedvelt anyagai a kerti bútoroknak is. A legegyszerűbb változatok esetében a fakereteket csupán egymáshoz állítva rögzítik össze, a háttámla szögbe döntése nélkül. Így gyorsan elkészíthető akár egy sarokgarnitúra is a terasz sarkába.

Apropó, párnák! Raklap bútorokhoz már készen is kaphatók párnák, a dupla méretűek 40x120, vagy 40x240 cm-es méretben huzattal, szivacs béléssel 18 000-31 000 Ft körüli áron vásárolhatók meg. A csak szivacs párnák azonban olcsóbbak, 2000-8000 Ft-ért szerezhetők be az előbbi méretekben, 5-10 cm vastagságú szivacsból.A masszívabb, foteles kerti garnitúra háttámlái már döntöttek, és alacsony asztalt is készítettek hozzá a komfortosabb használat kielégítésére. A fotelek kialakítása nagyon ötletes, mivel a hát- és ülőfelületeket két oldalsó raklap fogja közre, amelyeket hátul –a háttámla mögött – hevederlécek kapcsolnak össze. A kettős szófák háttámlái is kényelmes szögben döntöttek, viszont ezek már szétszedett deszkákból hevederrel lettek összeerősítve, és az ülőlap hátsó résébe illesztve, a karfa deszkáihoz lettek csavarozva. Ezáltal az ülőlap ideális mélységű, és a párnák mérete is ehhez igazodó.

Az igényesebb kialakítású kerti raklap garnitúrákat azonban elemeikre bontott deszkákból kell összeállítani. Előnyük, hogy alig viselik magukon a raklapok jellegzetességeit, ami nem mindenki számára lényegtelen. E konstrukcióknál legfeljebb a deszkák változó színtónusa, illetve a háttámlák vagy az asztal árulkodik a raklap eredetükre. Igényesen megalkotott a faszerkezetük. Az viszont egyértelmű, hogy az ezekhez szükséges deszkák mennyisége miatt sok raklapra és alapos tervezésre volt szükség. Ilyenkor nagyon hasznos az előzetes mérlegelés, hogy szélezett faanyagból nem lennének-e könnyebben elkészíthetők, és egységes anyaguk miatt szebbek is e bútordarabok.

A kertekbe nemcsak bútorok kellenek, számos egyéb használati tárgy is van, amikhez a raklapok nagyon is megfelelőek. Készíthető belőlük emeltszintű dobogó, polcos rakodóhely, emelt virágágyás vagy akár oldalszegélyként is alkalmazhatók a darabjaik.


Négy raklapból például gyorsan összeerősíthető egy olyan keretszerkezet, amelyet számos célra lehet felhasználni. Lehet belőle komposztáló keret, vagy különféle kerti növényeknek otthont adó kombinált magas ágyás. Az utóbbihoz a középső részt erős műanyag ponyvával, vagy vastag szigetelő fóliával kell kibélelni, hogy a feltöltött föld ne szóródjon ki az oldalsó réseken. A keretek magasító talpainak közei is kibélelhetők fóliával, ám e célra a az esőcsatorna vályú méretre vágott darabjai is megfelelnek.

Ennél nagyobb, hosszú, kombinált ágyás váz elkészítése sem nehéz, csak egyik oldalához két-két raklapot kell egymás mellé erősíteni. A rövidebb oldalakhoz elég egy-egy raklapot közéjük fogatni. Különálló rekeszekre is osztható a középső részük, ha vízszintes hevederlécekre szegezett fólia béléssel lesznek elválasztva a rekeszek. Bár a képen készen vásárolt műanyag dobozokkal oldották meg ezt a problémát, ami kézenfekvő, ha beszerezhetők pontosan megfelelő méretű dobozok. Ám helyettük az erős fólia bélések is megteszik. Az ilyen magas ágyásokat azonban még a feltöltésük előtt a kiszemelt helyükre kell állítani, mert még így is nehezen mozgathatók, földdel feltöltve pedig mozdíthatatlanok. Az eredmény viszont egy különálló, dekoratív kis virágos kert, ami a kertben bárhol elhelyezhető.

Raklapokból akár egy kis konyhakert is összeróható, amiben megtermelhető a hétvégi zöldség vagy fűszernövény. Csupán öt raklap szükséges hozzá, a két oldalsó lap közé kell felfogatni a süllyesztett ágyás alját, majd kifóliázás után máris feltölthető termőfölddel. Szinte azonnal palántázható, vethető, ezért ezt a változatot már tavasszal érdemes elkészíteni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...


Padlásfödémek hőszigetelése

A padlásfödémek utólagos hőszigetelése igen gazdaságos, a szokásos terhelések esetén olcsó anyagokkal megoldható, és ha a tető korábban alátéthéjazattal készült, a szigetelés védelmére külön...