Törpebanán

2020-06-27 09:36:57 | Módosítva: 2020-06-27 09:41:37

Cserepes banánapróságok jöttek divatba – a hozzánk legközelebbi banántermő helytől is ugyancsak távoli – hazánkban. Köszönhető ez annak, hogy éppen hazai szakembereknek sikerült kidolgozni a banán esetében is az igen termelékeny szövettenyésztéses szaporítási módot. Az ilyen módon szaporított törpebanán – tudományos nevén Musa nana vagy Musa cavendishu – cserepes kis példányai kerülnek a virágüzletekbe, sorra elcsábítva a növénykedvelőket az otthoni továbbnevelésre. A banántartás azonban legfeljebb érdekesség, nálunk a banán termővé nevelés még mindig drága hobbi.


A banán mint növény kinézetre is különös

A banánfélék – még a törpék is – a két métert is meghaladó termőkori, tekintélyes mérete azt a tévhitet keltik a szemlélőben, hogy ezek fás növények. Valójában minden banán egyszikű évelő növény. Az évelő rész a föld alatti gyökértörzs. Ebből nőnek ki az áltörzset képező hajtások. A belül üreges áltörzset a csavarvonalban elhelyezkedő, fél-egyméteres hosszúságú levelek mereven egymásra boruló levélnyél hüvelyei alkotják.

A kifejlődő áltörzsön tör elő a hatalmas fürtös virágzat. Ennek minden egyes virágából megtermékenyítés nélkül fejlődnek ki a mag nélküli, besárgulva szívesen fogyasztott, jellegzetes alakú gyümölcsök. Sajátságos, hogy a távoli termőhelyekről hazánkba jutásig a hosszú szállítási távolságra tekintettel rendszerint zölden leszedésre kerülő banánfürtök szép sárgára érnek 14-15 °C-on egy-hat hét alatt.

A termőkorig eltelik jó pár hónap, nálunk pedig többnyire két év is. Ez alatt éri el a törpebanán növény is a két, két és fél méteres magasságot. Ilyen magasan terülnek szét az ekkor már közel méteres hosszúságú, fénylő zöld, többnyire barna foltos levelei. A növény már életében helyet ad sarjutódainak a gyümölcsérlelés után előbb-utóbb elszáradó korábbi kifejlődésű áltörzsön.


Nevelésének meghatározója, hogy sok fényt és meleget kíván, bár nyáron a kánikulai hőség lassítja a növekedését. A 20-25 °C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb számára. Mivel Dél-Ázsia nedves trópusairól származik, a cserepes edényes növény is igényli a bőséges vízellátást. Melegben különösen fontos a bő és rendszeres öntözése lehetőleg lágy, akár ehhez gyűjtött tiszta esővízzel. Az öntözővíz hőmérséklete sem közömbös, 13-14 °C-nál ne legyen alacsonyabb. Azt is megsínyli, ha földje a nagyon bőséges öntözés miatt túlságosan vizes.

Földje legyen jó vízáteresztő. A laza szerkezetű, humuszban és tápanyagban gazdag, semleges vagy kissé savanyú kémhatású föld, illetve földkeverék megfelelő a neveléséhez egész életében. Fenyőlomb, marhatrágya és agyag egyenlő arányú keverékéből készülhet számára jó föld. Tápanyagigénye kifejezetten nagy. Ennek kielégítésére legalább a nyári időszakban havonta kapjon trágyalevet, vagy összetett műtrágyából készült, fél százalékos töménységű tápoldatot.

A nevelés kezdetén – az első két évben – az ekkor még különösen gyors gyarapodása miatt többször át kell ültetni egyre nagyobb cserépbe. Ha lehetséges, a nagy levelek gyakori vízpermetezésével teremthető meg a fejlődéséhez kedvező párás környezet. A kóros levélbarnulás a vízhiány, illetve páraszegénység miatt következhet be.

Télen 16 °C körüli hőmérsékleten növekedése folytatódik. A kifejlett növény ilyenkor a terméseit jól beérleli 3-4 hónap alatt. Teleltethető hűvös, tíz fok körüli hőmérsékleten, nem túl fényszegény helyen is. Az ekkor adódó nyugalmi állapotára tekintettel csak ritkán és kis vízmennyiséggel szabad öntözni, hogy a földje éppen csak ki ne száradjon. Termőkoráig fűtetlen helyen is áttelel. Ekkor azonban takarni kell, hogy levegőzhessen, és fagy ne érje. Szobai teleltetéskor lehetőleg ablak közelében, de fűtőtesttől távol legyen. Öntözővíz ne kerüljön a levelei tövébe, és a levelekre sem, mert könnyen barnulást, rothadást idézhet elő.


Nyáron, a növekedés időszakában igényli leginkább a rendszeres és bő öntözést, a jó tápanyagellátást. Mivel a nagy levelek könnyen sérülnek, fésűszerűen felrepedezhetnek, csak olyan esetben kerüljön nyárra ki a szabadba, kertbe, ha adódik számára szélvédett, napos hely. A virágzat kifejIődése, a virágok kibontakozása kezdetén különösen fontos, hogy egyenletesen meleg és párás levegőjű helyen legyen. Terebélyességén kívül a szobai tartást nehezítő körülmény a termőkori meleg- és páraigényessége. Termővé nevelésre ezért csak azok vállalkozhatnak siker reményében, akiknek van ehhez elég nagy, magas üvegházuk vagy fóliaborítás alatt egy-két négyzetméteres szabad helyük.

A szaporítás házilag a tőből előtörő tősarjak leválasztásával a legegyszerűbb. Az arasznyira fejlődött gyökeres sarjak óvatos leválasztása után még viszonylag kis cserépbe és laza földbe ültethetők el. Tűző napsütéstől védett, de meleg helyet kívánnak. A kiszáradásukat gátló üveg- vagy fóliaborítás alatt tarthatók a heteken belül remélhető erőteljes begyökeresedésükig.

Nem dönthető el, vajon a finom termés reménye vagy érdekes megjelenése miatt lett olyan vonzó a törpebanán, hogy sokan szeretnék otthonukba ezt a kétségtelenül bámulatra méltó, különlegességet. Lakásban elsősorban díszítő növényként tartható, ami semmiképpen sem veszélyezteti a banánbehozatalt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akár a törpebanán levelében is főzhetünk

Érdekes felhasználási módjuk a banánféléknek, hogy levelükbe csomagolva ételeket főzhetünk, melyek így kellemes ízzel gazdagodnak, és állaguk is javul, megváltozik. A hazánkban egyre...


Déligyümölcsök

Bár már télen is kapható szinte mindenféle gyümölcs, melyek nálunk nyáron teremnek, ezek vagy betároltak, ezért nem ugyanolyan ízűek, vagy a világ másik feléről utaztatták ide őket féléretten...