Okosotthon és épületautomatika

2020-06-27 09:24:38 | Módosítva: 2020-06-27 09:31:59

MESTER+Az okosotthon szó a legtöbbek számára a kényelmet, a biztonságot és az energia-megtakarítást jelenti. Alapvetően ez igaz, de ennél azért sokkal többet tud egy okosház, azonban a legtöbben ezzel a három területtel azonosítják az intelligens otthonokat.


Az intelligens ház kiépítése elsőre költségesnek tűnhet, azonban nem szabad elfelejtkezni, hogy az okosházak az intelligens vezérlési mechanizmusoknak köszönhetően a legtakarékosabb épületek a világon. Az épületautomatika által minden fogyasztást hetekre, hónapokra vagy akár évekre előre programozhatunk és tervezhetünk, sőt akár a különböző erőforrásokat összehangoltan is vezérelhetjük, ami által garantáltan komoly energiamegtakarítást érhetünk el világítás, szellőztetés, fűtés és hűtés területén egyaránt.

Mindenki számára fontos a biztonság, hogy otthonát távollétében is biztonságban tudhassa. A smart home házak és épületek intelligens biztonsági rendszerei pont ebben nyújtanak segítséget számunkra. A távoli vezérlés lehetőségével a világ bármely pontjáról internet segítségével folyamatosan szemmel tarthatjuk intelligens otthonunkat. Meg tudjuk nézni, hogy okosházunk nyílászárói be vannak-e zárva. Az intelligens ház kezelőfelületén rá tudunk nézni a kamerák képére és az IP video-kaputelefon segítségével még a hozzánk érkező vendégekkel is tudunk kommunikálni.


A smart home rendszerek felhasználói számára az automatizált házak egyik legfontosabb szempontjai a kényelmi funkciók. Multifunkciós érintőképernyő, okostelefon, tablet vagy smart TV segítségével egy intelligens ház összes automatizált funkcióját egy központi kezelőfelületen keresztül vezérelhetjük, így nem szükséges személyes jelenlétünk egy-egy eszköz elindításához. Okoshangrendszerekkel zenei zónákat alakíthatunk ki, melyekben más-más zene szólhat, az okosotthon kezelő felületén keresztül vezérelhetjük a világítási köröket, és még számos egyéb hasznos kényelmi funkciót is tudunk irányítani.

Épületautomatizálás

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent az intelligens ház vagy más néven okosház (smart home) épület és az épületautomatizálás, és hogy egyáltalán van-e különbség a két fogalom között. Sokan azt hiszik, hogy egy okosház csak arról szól, hogy a telefonunkon keresztül fel/le tudjuk kapcsolni a világítást vagy ki/be tudjuk kapcsolni a zenelejátszót, esetleg a TV-t. A valóságban azonban ez csak egy kicsi hozzáadott érték egy okosotthonban, mivel a lényeg inkább abban rejlik, hogy mit mivel hangoljunk össze annak érdekében, hogy még kényelmesebb életet tudjunk élni, és intelligens házunk még jobban kiszolgálja igényeinket.

A legtöbb intelligens otthon eltérő funkciókkal rendelkezik, de minden okosház célja hogy a felhasználók igényeit minél jobban kielégítse. Ha a hétköznapi életben használt okoseszközökhöz hasonlítjuk otthonaink épületautomatizálását azt tapasztaljuk, hogy hétköznapi példával élve távolról vezérelhető okostelefont varázsolunk házainkból. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy okosotthon rendszer az, ha egy két funkciót tudunk vezérelni okoseszközeinken keresztül, míg az épületautomatizálás által bármilyen a házban található erőforrást összehangoltan és egyetlen kezelőfelületen keresztül tudunk vezérelni. Az épületautomatizálás számos lehetőséget biztosít a felhasználók számára, így az automatizált épületek – legyen ez egy családi ház, lakás, iroda, szálloda, gyár vagy egyéb létesítmény – által mindenki megtalálja az intelligens házak valamelyik számára legfontosabb funkcióját.


Régebben csak bizonyos funkciókat lehetett vezérelni az okosotthon rendszerek által azonban már szinte nincs olyan eszköz vagy berendezés, ami valamilyen formában ne képezhetné egy intelligens ház rendszer részét. Az épületautomatizálás lényege az épületekben található erőforrásaink összehangolt és költséghatékony vezérlése, és ezt a legtöbb gyártó hamar felismerte, így szinte mindenre van már megoldás. Ha intelligens otthonunk van, a ház összes erőforrását (hűtési, fűtési rendszer, külső belső világítás, vízszint érzékelése, automatikusan nyíló és záródó nyílászárók, kamera rendszer, kaputelefonok, öntöző rendszer, audio- és tv-rendszer stb.) összehangoltan, könnyedén és költséghatékonyan kezelhetjük és vezérelhetjük. Otthonaink ugyanezeket a funkciókat most is teljesítik és ellátják, de csak külön-külön. Az okosotthon rendszerek lényege pont az, hogy egyes eszközök működése igény esetén befolyásolhatja másik erőforrás működését is. Jó példa erre, hogy riasztó aktiválás hatására okosotthonunk automatikusan visszaveszi, és távozás módba kapcsolja a fűtést, lehúzhatja a redőnyöket vagy zsaluziákat, és áramtalaníthatja az összes nem használt áramkört, dugaljt, lekapcsolhatja a világítótesteket.

Az okosházak automatikája mellett a távoli vezérlés egy további lehetőséget is biztosít számunkra. Ha nem szeretnénk, hogy otthonunk teljesen önműködővé váljon, gyakorlatilag bármilyen funkciót akár távolról is el tudunk végezni, amennyiben az okosház automatizálva van, és okoskészülékünk csatlakozik az internethez. Épületautomatizálás nélkül nincs lehetőség távoli vezérlésre, összehangolt cselekvésre, és nem áll fent a szabadon programozhatóság lehetősége.

Internet kimaradás, áramszünet

Amit tudni kell, hogy az internet elérés alapvetően az okosház távoli elérésének érdekében fontos. Internet kimaradás esetén a távoli vezérlés és elérés lehetőségéről ugyan le kell mondanunk, de belső hálózaton keresztül továbbra is el tudjuk érni és vezérelni tudjuk intelligens házunk különböző funkcióit. Kézenfekvő kérdésként merül fel ezek után, hogy mi történik az intelligens rendszerrel egy esetleges áramkimaradás esetén. A válasz egyszerű, pont ugyanaz, mint egy hagyományos házzal. Értelemszerűen olyan funkciók melyekhez áram szükséges, azok nem működnek tovább, azonban szünetmentes tápegységgel biztosítani tudjuk az áramellátást valamennyi ideig. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a szünetmentes tápegységek ára meglehetősen költséges, így minden féle képen mérlegelnünk kell, hogy annak beszerelése valóban megéri-e. Ha az áramszolgáltatás helyreáll, semmi teendőnk nincs, mivel az okosotthon rendszer automatikusan magától visszaáll az eredeti, áramszünet előtti állapotra - a világítások visszakapcsolódnak, fűtés visszaáll stb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

VALENA Life/Allure Netatmo

Fedezze fel a Legrand és a Netatmo által közösen kifejlesztett intelligens kapcsolókat, redőnyvezérlőket és csatlakozó aljzatokat, melyeket okostelefonjáról is vezérelhet.


Okosárnyékolók

A redőnyvezérlést vagy zsaluziavezérlést sokan az okosotthonok kényelmi funkciói között említik, azonban intelligens ház vezérlő rendszerekkel összekapcsolva ennél sokkal többre képesek külső...